Alpenverein OEAV.CZ High Point

O výrobě v HIGH POINT – Za vším hledejte ženu

Je to už více jak 30 let, co v HIGH POINT začali šít oblečení pro nadšené horaly. Firma sídlí v Sušici, hned na prahu šumavského národního parku. Veškeré produkty designují a šijí v dílně kousek od sušického náměstí. Jejich cílem je představit takový produkt, který Vás nenechá ve štychu a na který se budete moci za každých okolností spolehnout.

 

Video – Rozhovor s Martinou, současnou ředitelkou výroby v HIGH POINT

Nahlédněte do výroby HIGH POINT a objevte jak na Šumavě v Sušici už od roku 1990 šijí ty nejlepší kousky outdoorového oblečení. Z videa se dozvíte jaké používají technologie při výrobě a jak probíhá vývoj, testování a samotný proces výroby.

 

Rozhovor s Ilkou, první ředitelkou výroby v HIGH POINT

Ilona Schwarzkopfová

Ilka je manželkou Sígy Schwarzkopfa. Společně stáli u zrodu firmy Sport Schwarzkopf s.r.o. a značky HIGH POINT.

 

  • Jak jsi se seznámila se svým manželem Sígou a jak tě ovlivnil v oblasti outdoorových aktivit?

Mého manžela jsem potkávala na výletech do hor a přírody. Pojem outdoor byl v té době pro nás neznámý. Trempovalo se a jezdilo na vandr a to téměř každý víkend. Na těchto akcích jsme se poznali a později vzali a založili rodinu. S dětmi jsme pak dál jezdili do českých hor a skal a běžně spali pod širákem.

Alpenverein OEAV.CZ High Point
Fotografie: Ilka se svým synem Sígou a dcerou Ilkou
  • Jak jsi se dostala k výrobě outdoorového vybavení?

Vhodného vybavení pro pobyt v přírodě byl velký nedostatek. Koupit si spacák nebo vhodnou bundu byl problém. Pokoušeli jsme se tedy, vybavit se na výlety vlastními silami. Brzy jsem se naučila ušít spací pytel, bundu a dokonce i batoh pro manželovu expedici do Fanských hor v Tádžikistánu. Když pak po roce 1990 nastala možnost začít podnikat, rozhodli jsme se naše zkušenosti využít k založení firmy. To nám již pomáhal i náš syn Síga, který se později stal ředitelem Sport Schwarzkopf s.r.o.

  • Na co jsi v oblasti podnikání nejvíce pyšná?

Hrdá jsem především na to, že jsme dokázali od nuly, jen za pomoci půjček, vybudovat firmu, která se již více jak třicet let, co by čistě tuzemská outdoorová firma, drží na předním místě mezi výrobci vybavení do přírody.

  • Jaký byl tvůj nejoblíbenější trek nebo ferrata, který jsi se Sígou absolvovala?

Každý trek je specifický a svým způsobem krásný a dobrodružný. Těžko bych asi z velké řady treků po celém světě vybrala pouze jeden. Liší se pouze náročností a svojí délkou. Ferraty od obtížnosti C a výše jsou doménou pouze mého muže, který v mladším věku především lezl.

  • Jaké jsou podle tebe nejdůležitější prvky při výrobě kvalitního outdoorového oblečení?

Především membránové oblečení patří mezi nejnáročnější segment ve výrobě outdoorového oblečení. A také bych řekla, že je to často segment dosti nevděčný. Celý výrobek je nutno posuzovat jako celek a každé operaci věnovat maximální péči a soustředění. Nutný je pečlivý výběr materiálu a jeho testování, pohodlný střih, pečlivé zalepení švů a tak dále. Vyžaduje ale také od uživatele přísné dodržování návodů k jeho údržbě a zacházení. Zvláště moderní materiály mají dnes mimořádné vlastnosti hlavně co se prodyšnosti a hmotnosti týká, ale jsou zároveň velmi subtilní a vyžadují určitou péči a ne pro každou aktivitu jsou vhodné.

  • Jaké oblečení považuješ za nezbytné při výstupech na ferraty? Máš nějaké další osobní tipy pro všechny, kdo se chtějí vybavit na ferraty?

Z naší nabídky bych vybrala na základě zkušeností mého muže následující oblečení.

Kalhoty

  • Super lehké, elastické kalhoty Play Tights
  • Případně volnočasové kalhoty Gravity Pants

Bunda

  • Ultralehké větrovky Trail Pertex Jacket (bez kapuce) a Helium Pertex Jacket (s kapucí)
  • Manžel si v rámci testování oblíbil i připravovanou novinku Nurock Jacket.

Další nezbytné vybavení není již z oblasti oblečení, ale slouží pro bezpečné zdolání ferrat. Je to kombinovaný lezecký úvaz, ferratový set, přilba, rukavice a kotníkové boty s vhodnou podrážkou. Veškeré toto vybavení můžete zakoupit v našich prodejnách High Point v Sušici a Hradci Králové nebo navštívit náš e-shop na www.highpoint.cz.

  • Máš nějaký cíl nebo výzvu, kterou bys chtěla v budoucnu absolvovat?

​​​​​​​Co se sportovního výkonu týká, mám již splněno. Bylo to dosažení nadmořské výšky 5 000 m. Konkrétně jsem byla na treku kolem Manáslu ve výšce 5 165 m.

 

 

Alpenverein OEAV.CZ High Point
Fotografie: Ilka na treku Langtang - Gosainkund - Helambu
pro vaše cesty za dobrodružstvím
 alpenverein, oeav, highpoint, logo
Highpoint

Jsme výrobce outdoor oblečení. Jsme česká firma. Jsme milovníci hor. Jsme tady proto, aby tys mohl být venku a užil si to naplno.

Staňte se členem
Alpenvereinu

Využívejte skvělé pojištění nejen do hor s řadou dalších výhod.

Z aktuálního dění

Také by vás mohlo zajímat