Alpenverein OEAV.CZ 12 uzlů bez kterých se na horách neobejdete

12 uzlů bez kterých se na horách neobejdete

Jednoduchý návod, jak uvázat a použít nejdůležitější uzly, které využijete nejen na horách

3 odborníci, 12 uzlů a více než 30 různých příkladů použití je výsledek dalšího výukového projektu rakouského Alpenvereinu. Naučte se krok za krokem uzly pro horolezectví, lezení a vysokohorskou turistiku.

#1 Vůdcovský uzel

Vůdcovský uzel má hned několik způsobů využití. Slouží jako jistící a brzdicí uzel na vysokohorských túrách (od 1:23). Při slaňování (3:01) jej používáme ke spojení obou konců lana se stejným průměrem.

#2 Osmička

Osmičkový uzel se snadno váže a díky výraznému tvaru se také snadno kontroluje. Ať už jako koncový uzel při slaňování (1:12), jako jisticí uzel při lezení (1:37) nebo jako jisticí bod v podobě osmičkového úvazku na vysokohorských túrách (3:37) - osmičkový uzel využijete v mnoha situacích a na horách se s ním setkáváme neustále!

#3 Dvojitá dračí smyčka

Dvojitá dračí smyčka je jako jistící uzel alternativou k osmičkovému uzlu, zejména při lezení na skalách a v obtížných cestách. Na rozdíl od osmičky je však tento uzel poněkud náročnější na uvázání a pro lezeckého partnera není tak snadné ho kontrolovat. V tomto krátkém videu se dozvíte, jak uvázat bulín a na co si dát pozor!

#4 Měkké oko

Měkké oko je velmi běžnou a elegantní metodou pro navázání jistícího úvazku u skob nebo také při lezení v ledu. Uzel se váže předem a během lezení je dobré ho mít po ruce. Jak to funguje, se můžete podívat v tomto videu!

#5 Dvojitý prusík

Prusík je nejpoužívanější brzdicí uzel v horolezectví. Prusík se používá například ke šplhání po laně (1:38), kdy potřebujeme dvě delší lanové šňůry. Prusík se závitem (3:39) je základním uzlem pro záchranu v trhlinách pomocí volné kladky při vysokohorských túrách.

#6 Machardův prusík

Alternativou k prusíku je uzel na upínání popruhů. Používá se, když místo lana použijete popruh. V tomto krátkém instruktážním videu se dozvíte, jak ho správně uvázat a jaké na jaké zvláštnosti pamatovat.

#7 Poloviční lodní uzel

Poloviční lodní uzel se používá k jištění a umožňuje lano postupně uvolňovat dle potřeby. Měli bychom být schopni jej zvládnout uvázat jak pravou (1:40), tak levou rukou (2:21). V tomto výukovém videu se dozvíte, jaké jsou typické možnosti použití (2:50) a jak jej bezchybně uvázat.

#8 Lodní uzel

Lodní uzel používáme téměř výhradně k vytvoření samonosného závěsu. Nejjednodušší variantou (0:40) je překrytí dvou ok lana. Při lezení je však vhodné, aby se uzel dal uvázat i jednou rukou pravou (1:37) a levou (2:33).

#9 Liščí smyčka

Liščí smyčka nabízí velmi jednoduché, ale spolehlivé uvázání lana. Běžně se používá k upevnění ferratového setu k úvazku (1:17) nebo k připevnění jistítka při slaňování (2:37). Liščí smyčku lze použít i v případě, že není možné provléknout lano nebo přichytit karabinu (4:27) ke skobě.

#10 Rybářský uzel

Rybářský uzel, někteří známe jako “Autíčka” (0:46). V horolezectví se používá poměrně zřídka, například pokud chcete odvázat lano. Oproti tomu dvojitý spojovací uzel (2:30) se používá pro fixní spojení lan, např. při přípravě slaňovacího štandu.

#11 Motýlek nebo Alpský motýlek

Motýlek se v horolezectví používá téměř výhradně jako brzdicí uzel v malých ledovcových lanových družstvech o 2 nebo 3 lidech. Lze ho provést klasickým způsobem (0:43) nebo přes hřbet ruky (2:15).

#12 Ambulanční uzel (plochá spojka)

S ambulákem se při horolezectví setkáváme jen zřídka. Používá se při tvorbě lanových spojů, které zůstávají pod tahem. Klasickým příkladem použití je upevnění horolezeckého lana na záda nebo upevnění magnéziového vaku.

Staňte se členem
Alpenvereinu

Využívejte skvělé pojištění nejen do hor s řadou dalších výhod.

Z aktuálního dění

Také by vás mohlo zajímat