Alpenverein OEAV.CZ MTB Korutany

3000 kilometrů MTB tras v Korutanech

Za jednu dovolenou v žádném případě neobjedete ani všechna TOP bajkerská místa v Korutanech, natož celou porci tras. Přinášíme alespoň přehled nejzajímavějších lokalit. Doporučujeme se zaměřit na jednu oblast a vychutnat si do hloubky. Každá část Korutan má něco do sebe a vzhledem ke vzdálenosti z ČR se můžete na jih Rakouska opakovaně vracet.

Alpenverein OEAV.CZ MTB Korutany

TIP: Bike Card „Flow Trails Kärnten“ je rakouský unikát.

Karta Bike Card vám zaručí dokonalou dovolenou na kolech. Díky “Flow Trail Card” si můžete v létě vychutnat jízdu na více než třiceti flow trailech v šesti bikerských areálech (bike parky Nassfeld, Weissensee, Turracher Höhe, Bad Kleinkirchheim, Petzen, Koralpe).   

1. Pohoří Nockberge je ráj bikerů 

Zelené alpské pastviny a kopcovitá krajina v pohoří Nockberge nedaleko Bad Kleinkirchheimu a Millstätter See jsou bajkerským eldorádem. Síť tras o celkové délce několika stovek kilometrů je výborně značená. Zahrnuje obtížné horské úseky i pohodové vyjížďky smíšenými lesy v okolí malebných vesnic. Zaručeně se vám tu bude moc líbit, protože jsou otevírány nové a nové singltraily. Některé sjezdy počítají s převýšením až 1100 metrů! V Bad Kleinkirchheimu máte možnost otestovat nejdelší flow country trail na světě. Sjezd vede z Kaiserburgu ve výšce 1800 metrů přibližně 15 km až k dolní stanici gondoly v centru Bad Kleinkirchheimu. 

Alpenverein OEAV.CZ MTB Korutany

2. „Flow Country Trail“ v jižních Korutanech/Südkärnten 

Na hoře Petzen byla v roce 2015 slavnostně otevřena jedna z nejdelších bikerských downhillových tratí v Evropě. Jejím autorem není nikdo jiný než slavný Diddie Schneider, jeden z nejlepších designérů bikerských sjezdových tratí na světě. Trať není určena jen skutečným profesionálům, na své si zde přijdou i úplní začátečníci bez specifických znalostí jízdních technik. Jezdce i s koly pohodlně vyveze lanovka až ke startu trailu na vrcholu hory Petzen. Při sjezdu se střídají uhlazené klopenky, jízdu zpestřují občasné vlny a skoky, pocity euforie umocňují výhledy na jihokorutanská jezera. 

Alpenverein OEAV.CZ MTB Korutany

3. Bikerské zážitky v hoře i na hoře 

Už jste někdy projížděli na kole podzemními štolami? Vyzbrojeni přilbou a čelní baterkou projíždějí bajkeři podzemním labyrintem štol v dole, kde se kdysi dobývaly zinkové a olověné rudy. Ze sportovního hlediska žádná velká výzva – pouhých 7 km dlouhá trasa bez velkých převýšení skrze důlní dílo s kamennými formacemi a prostornými až třicet metrů vysokými halami – zato s odborným výkladem průvodce. Každý jezdec získá mnoho zajímavých poznatků z dávné historie dolu. A jen tak mimochodem, důl je přeshraniční, vstup do štol je totiž na slovinské straně hranice. Nenechte si ujít toto nezvyklé dobrodružství, které ocení celá vaše rodina. 

Alpenverein OEAV.CZ MTB Korutany

4. Mountainbiking v Gailtalských a Karnských Alpách 

Gailtalskými a Karnskými Alpami prochází síť MTB tras o délce 950 kilometrů se 46 rozmanitými túrami různých úrovní obtížnosti. Rozmanitý alpsko-jadranský region nejlépe poznáte na přeshraniční túře vedoucí do Itálie, kde se na atraktivních trasách seznámíte s kulturou a gastronomií obou zemí. Nabídku doplňuje sedm nových přírodních trailů v Nassfeldu a 3,5 km dlouhý flow trail k dolní stanici lanovky v Tröpolachu.  

V přírodním parku Weissensee v okolí nádherných Gailtalských Alp si vychutnáte dokonalé spojení jízdy na horských kolech, koupání a plavání. Weissensee je nejvýše položené jezero ke koupání v Alpách. Doporučujeme vám báječnou túru k Naggleralm. Hned vedle salaše se nachází tři kilometry dlouhý, volně přístupný parkur pro trénink techniky jízdy na horském kole, který napodobuje klasické terénní překážky.

Alpenverein OEAV.CZ MTB Korutany

5. Lake.bike v regionu Villach 

Také v okolí ikonického jezera Faaker See je již vybudována atraktivní síť tras pro horská kola s více než desítkou trailů a četnými túrami. Mezinárodní bikerská scéna si dává dostaveníčko v bývalém lyžařském centru Baumgartnerhöhe, aby si v úžasné korutanské přírodě mezi horami a jezery užívala vyjížďky na horském kole. Tato nabídka se stále rozšiřuje. Další zajímavostí je trailový a cvičný park Area One na okraji Villachu. 

Alpenverein OEAV.CZ MTB Korutany

6. Koralpe Trail

Od léta 2019 se na hranici se Štýrskem v pohoří Koralm nachází dva nové flow traily pro horská kola (8 km). Čtyřmístná sedačková lanovka Burgstallofen převáží na vrchol bikery i další cyklisty. Kromě obou flow trailů, rodinného a vlčího trailu zde najdete také cvičný terén pro děti a začátečníky. 

Alpenverein OEAV.CZ MTB Korutany

7. Turracher Höhe Trail

V létě 2020 se bohatá nabídka aktivit na Turracher Höhe rozrostla o další atrakci. Je jí Turracher Höhe Trail Area nabídkou oslovující náročné bikery i začátečníky. 7 km dlouhý přírodní flow trail Kornock (úroveň obtížnosti modrá, 400 převýšení) se klikatí zvlněným terénem, jízdu zpestřují vlnky, lavice, klopené zatáčky a dřevěné lávky. Bikerští začátečníci každého věku mohou sbírat první trailové zážitky na cvičných trailech přímo u dolní stanice lanovky pod dohledem instruktorů. Trailu Üwi u vleku na tréninkové louce (úroveň obtížnosti zelená/modrá, 600 m a 85 vm) je ideální přípravou na flow trail Kornock

Podrobné informace 
www.cyklo.korutany.com

Cyklotrasy, navigace GPS, mapy, profily tras aj. je možné si stáhnout z webových stránek www.touren.kaernten.at

Objevujte Korutany
Alpenverein OEAV.CZ Korutany
Korutanská prázdninová karta
100 pamětihodností a výletních cílů zdarma

Navštivte 100 pamětihodností a výletních cílů zdarma: muzea, horské dráhy, zážitkové koupele, jízdu lodí, panoramatické silnice, nabídku volnočasových a zážitkových aktivit. Karta Kärnten Card platí jenom v letní sezóně.

Cestovní kancelář pro cesty do Rakouska
Alpenverein Kudrna
CK Kudrna
cestovka s duší

S Kudrnou si rakouských Alp užijí i ti nejvíce nároční, a to ze všech možných úhlů. Uspokojíme ty, kteří touží po jednodenních výletech i vícedenních trecích, pohodových cyklotrasách, i pekelných sjezdech – na kolech i na skialpech, či si vylézt ferraty s nádhernými výhledy.

advertorial
Staňte se členem
Alpenvereinu

Využívejte skvělé pojištění nejen do hor s řadou dalších výhod.

Z aktuálního dění

Také by vás mohlo zajímat