Alpenverein OEAV.CZ Azub Ortlieb Tern

Adam Ondra také skládá

26letý brňák Adam Ondra je bezpochyby nejlepším současným lezcem planety a podle The Economist pravděpodobně i nejlepším lezcem, který se kdy pohyboval po skalách. Je čtyřnásobným mistrem světa a čtyřikrát vyhrál světový pohár. Zároveň také vylezl nejtěžší cestu světa Silence, která je hodnocena obtížností 9c.  Dnes se připravuje na letní Olympijské hry, které se budou konat v Tokiu, a protože je jeho život narvaný tréninkem, ale i jinými dalšími povinnostmi, musí se chovat chytře. Důležitá je pro něj ale také ekologie. I z toho důvodu používá skládací kolo Tern. A protože nás u Adama poněkud netradiční dopravní prostředek zaujal, položili jsme mu několik otázek. 

Alpenverein OEAV.CZ Azub Ortlieb Tern

Proč zrovna skládačky?

Po městě jezdím menším autem, a i tam se kolo krásně vleze dovnitř. Člověk nemusí přemýšlet, jestli mu jej z nosiče někdo ukradne či ne. Fakt, že můžu mít skládačku v autě, mi pomáhá při vyřizování záležitostí třeba v Praze. Dojedu někam autem bez kolon, nechám jej tam zaparkované a dále pokračuju na kole. 

Alpenverein OEAV.CZ Azub Ortlieb Tern

Je na skládačkách nějaká věc, která tě překvapila, ať už pozitivně, nebo negativně?  
Asi jen pozitiva. Skládají se fakt luxusně a rychle a zároveň se na nich dá úplně v pohodě jezdit.  

Na kole jezdíš často i po městě. Děláš to z ekologického přesvědčení, nebo proto, že je to zkrátka rychlejší a pohodlnější? 
Ekologie určitě pro mě hraje svou roli. Najezdím toho autem strašně moc a je super se alespoň ve městě vyhnout dalšímu pálení fosilního paliva. 

Tvým městem je Brno. Jak se ti v něm na kole jezdí v porovnání s jinými evropskými či světovými městy? 
Rozhodně je co zlepšovat. To, že je Brno v některých částech dost kopcovité, je fakt, se kterým nikdo nic neudělá, ale na jiných místech by cyklisté mohli dostat více prostoru a mohla by jim být zajištěna větší bezpečnost. 

Alpenverein OEAV.CZ Azub Ortlieb Tern

Jak vůbec nahlížíš na ekologické problémy dneška?  
Určitě nelze brát ekologické problémy na lehkou váhu. Věřím tomu, že člověk alespoň nějakým způsobem ovlivňuje klima, ale dle mého názoru existují ještě závažnější problémy, o kterých se mluví mnohem méně. Jako např. neudržitelný rybolov v oceánech, nebo neudržitelné hospodaření s půdou, která již není schopna zadržovat vodu v krajině. Také vypouštění odpadních látek s obsahem hnojiv a hormonů do zásob pitné vody, přičemž nemáme ani tušení, jak to bude dlouhodobě působit na naše zdraví a celý ekosystém.  
U nás jako negativní vnímám neustálé rozlézání se měst dále do krajiny a s tím spojené dopady dojíždění do center měst z jeho okrajů. Přitom třeba v Praze je tolik nevyužitého místa.

Děkujeme za krátký rozhovor!

Alpenverein OEAV.CZ Azub Ortlieb Tern

Tern 

Tern je bezpochyby technologickým lídrem v oblasti skládacích kol. Kromě široké škály modelů s 20“ až 26“ koly má v nabídce i skládací elektrokola s motory Bosch a Bafang. V poslední době se zaměřuje na unikátní nákladní kola, která uvezou až dvě děti a hromadu nákladu, a přitom nezaberou více místa než klasické kolo. 

Nepřehlédněte
tern
Kde koupit skládačku?

AZUB BIKE s.r.o.
www.kola-tern.cz

Staňte se členem
Alpenvereinu

Využívejte skvělé pojištění nejen do hor s řadou dalších výhod.

Z aktuálního dění

Také by vás mohlo zajímat