Alpenverein via ferrata bezpečnost

Alpenverein připravil seriál videí o bezpečnosti na via ferratách

SicherAmBerg: Klettersteig

Popularita výstupů po via ferratých vzrůstá každým rokem a s tím bohužel roste i počet mimořádných událostí způsobených zablokováním, vyčerpáním a nejistotou. Pokud by se dodržovalo jen několik základních pravidel, většině záchranných akcí by se dalo předejít. Alpenverein proto ve spolupráci s organizací Climbers Paradise Tirol připravil sérii videí na téma "bezpečnost na via ferratách".

Alpenverein via ferrata bezpečnost

Via ferraty jsou zábavné a zavedou nás i do nejodlehlejších oblastí horského světa. Bezstarostnost při výstupu a požitek z krajiny si však můžete dopřát pouze tehdy, pokud se na příslušnou túru předem připravíte. Údaje o nehodách ukazují, že ferraty jsou často podceňovány. Lidé většinou nemají znalosti o správném zacházení s vybavením, stejně jako podceňují důkladné plánování výstupů. Chybí také zdravé sebehodnocení, zda člověk zvládne obtížnost a náročnost trasy. 

"Výstupy po zajištěných cestách se staly jedním z nejoblíbenějších letních vysokohorských sportů. To se odráží ve zvyšujícím se množství lidí, kteří se tomuto sportu věnují, a také v počtu stále nových zajištěných cest" oznámil na tiskové konferenci v Innsbrucku prezident Alpenvereinu Andreas Ermacora. V roce 2016 bylo v celém Rakousku 336 via ferrat, v roce 2019 jich bylo již 395.

Počet záchranných akcí na via ferratách však také neustále roste, což ukazuje, že lezení na via ferratách je často podceňováno. Možná překvapí, že zachraňovat je třeba především nezraněné osoby a že jejich počet za posledních deset let (2008 - 2018) výrazně vzrostl. Zatímco v první polovině desetiletého období tvořili nezranění 53 % zachráněných, v druhé polovině to bylo již 61 %. Nejčastějším důvodem pro volání na tísňovou linku je vyčerpání. Lidé se z různých důvodů dostanou do nepříjemné situace a nemohou na ferratě pokračovat dál. To vede k nákladným a náročným operacím horské služby.

Videoseriál "Bezpečnost na via ferratách" se natáčel v létě 2019 v Tyrolsku. Gerhard Gstettner, předseda sdružení Climbers Paradise Tirol, zdůrazňuje, že téma via ferraty je součástí nabídky, která rozhoduje o dovolené v Tyrolsku, a bezpečnost místních obyvatel a hostů je jedním z hlavních témat sdružení. 

Výsledkem je pět instruktážních videí, která se věnují nejdůležitějším otázkám bezpečnosti na ferratách –vybavení, plánování túr, různé typy a obtížnosti a také cenné rady a pravidla chování při lezení na ferratách.

Via ferrata: Tutorial

Via ferrata: Vybavení

Co potřebujete k lezení po via ferratách? Stručný přehled potřebného vybavení.

Via ferrata: jisticí set

Jak funguje jisticí set? Jaké síly působí na naše tělo při pádu? Video vysvětluje funkci moderních jisticích setů.

Via ferrata: plánování túr

Na co se zaměřit při plánování výstupů po ferratách? Při plánování je třeba vzít v úvahu délku, obtížnost, aktuální podmínky a také složení vaší skupiny. Vše o plánování túr!

Via ferrata: při výstupu

Jak se leze po ferratách a jaká pravidla chování je třeba dodržovat? Video vysvětluje správnou technika lezení, správné použití jistícího setu kritické situace, jako je například předbíhání.

Via ferrata: druhy cest a obtížnost

Jaký je rozdíl mezi ferratami kategorie A a E? Typické znaky a názorné příklady zajištěných cest různých obtížností.

Související článek
Bezpečnost

Prevence úrazu po zásahu bleskem

Každoročně je na celém světě asi 1000 osob zasaženo bleskem, přičemž 70 % zásah bleskem přežije. Případná úmrtí jsou obvykle způsobená okamžitou zástavou srdce nebo dechu.

Související článek
Horské sporty

Nejlepší ferraty Rakouska

Budování zajištěných cest je v poslední době v módě a ročně nejen v Rakousku vzniknou desítky ferrat...

Alpenverein OEAV.CZ
Alpenverein OEAV.CZ outdoorová půjčovna
Outdoorová půjčovna
Na ferraty s kvalitním vybavením

Vybavíme vás na ferraty, túru po ledovci, na výlet s dětmi či dovolenou v kempu.
Využijte výhodné víkendové sazby!

Staňte se členem
Alpenvereinu

Využívejte skvělé pojištění nejen do hor s řadou dalších výhod.

Z aktuálního dění

Také by vás mohlo zajímat