Alpenverein OEAV.CZ | Bernina Express

Bernina Express

Od ledovců až k palmám

Vzhůru k třpytivým ledovcům a opět dolů do stínu palem – trasa vlaku Bernina Express stojí za to, neboť takové střídání jedinečných výhledů ve čtyřech hodinách jízdy naleznete jen stěží jinde na světě. Tato mimořádně unikátní trasa železnice spojuje sever s jihem: pojedete v moderních vyhlídkových vagónech skrz 55 tunelů, přes 196 mostů, vlak zvládne lehce i stoupání až 70 ‰. Pojďte na palubu, kde vás čeká kulturní a přírodní zážitek ve vlaku v největším prázdninovém ráji uprostřed malého, za to však luxusního Švýcarska!

Alpenverein OEAV.CZ | Bernina Express

Posaďte se do vyhlídkového vlaku Bernina Express a nechte se opájet působivou krásou Alp. Od roku 1973, kdy začal provoz pro veřejnost, se Bernina Express těší rostoucí popularitě. Okolo 224 000 turistů ročně se přepraví přes Alpy tímto vyhlídkovým vlakem. Zážitkový vlak Rhétské železnice vám garantuje slavnostní vlakový zážitek. Stačí se jen posadit a žasnout.

Silný zážitek na každém kilometru

Výchozím bodem pro tuto nejméně 4,5 hodinovou jízdu je nejstarší město Švýcarska Chur. Chur láká k procházkám svým majestátním biskupským palácem a okouzlujícími uličkami Starého města. Sotva se vlak dá do pohybu, nevidíme již město, ale zelenou zvlněnou krajinu, malebné vesnice a četné hrady tyčící se v údolí Domleschg. Cesta ubíhá poklidně. Náhle vlak vjede do impozantní soutěsky Schin do údolí Albula. Hluboké propasti, divoké horské bystřiny a působivé technické stavby jako např. viadukty Solis a Landwasser, zdobí krajinu až do vesničky Preda. Za tunelem Albula se kraj Engadin ukazuje v celé své kráse. Již zdaleka vítá svým svěžím prostředím a zářivým světlem. Přes světácký Horní Engadin s jeho světoznámým Svatým Mořicem se jede výš a výš...

S lehkostí stoupá železnice do průsmyku Bernina, okolo jednoho z nejpůsobivějších ledovců světa – masivu Berniny, jehož vrcholem je jediná čtyřtisícovka ve Východním Švýcarsku. U vlakové stanice Ospizio Bernina ve výšce 2 253 m se člověk jen stěží může nasytit výhledy na třpytící se tyrkysové jezero Bianco a tmavé jezero LejNair.

Tady nahoře je cítit bezmezná svoboda hor! Nejlepší by bylo zde zůstat, na střeše Rhétské dráhy, daleko od hektického shonu a nevypočitatelnosti všedních dnů. Ale již láká i hluboké údolí na jihu... Cesta pokračuje dál na Alp Grüm, k jediné restauraci a hotelu ve Švýcarsku, které jsou přístupné pouze po železnici. Úžasný výhled na ledovec Palü si nelze nechat ujít. Pro tento moment by se mohl zastavit svět, ale zastaví se pouze vlak pro fotografickou přestávku.

V několika mistrovských smyčkách sjíždí vlak dolů do údolí Puschlav. Před chvílí jsme byli ještě obklopeni drsnou krásou hor a o 1,5 hodiny později již vjíždíme do středomořského města Tirano do stínu palem. Všechno je italské. Cesta skrz toto mini Švýcarsko se chýlí ke konci.

Alpenverein OEAV.CZ | Bernina Express

Velký okruh v jednom vlaku

Ti, kteří si chtějí užít jižního klimatu více, mohou pokračovat v cestě autobusem Bernina Express. Trasa vede z Tirana do Lugana podél rozsáhlých vinic, skrz malebné vesnice a podél jezera Comersee. Ideálním zakončením tohoto výletu je pro železniční fajnšmekry rychlá jízda skrz nový železniční tunel Gotthard-Basistunel zpět do německého Švýcarska. Pohodlněji už to není možné.

Dědictví UNESCO

Bernina Express projíždí na své trase i kulturním dědictvím UNESCO. V červenci roku 2008 byl železniční úsek mezi Thusis a Tiranem v krajině Albula/Bernina zařazen pod světovou ochranu UNESCO, jako jeden ze tří mistrovských železničních děl. Více než 100 let staré úseky jsou díky stavebním technologiím a vedení kolejí jedinečným dílem. 122 km dlouhý úsek je harmonicky pospojován unikátními technickými stavbami jako např. viadukty, tunely, tunely se zatáčkami a je vsazen do nádherného okolí. Spojení přírody a techniky tvoří skvělý příklad odvážného zpří- stupnění horské krajiny. Jízda vlakem Bernina Express nepatří tudíž do povinného programu jen pro milovníky dráhy, na své si přijdou i nadšenci přírody a kultury.

Alpenverein OEAV.CZ

Nenechte si ujít

Jízdu vlakem Bernina Express si můžete zarezervovat na: www.berninaexpress.ch nebo u „Railservice“ Rhétské dráhy

railservice@rhb.ch
Tel: +41 (0)81 288 65 65

Staňte se členem
Alpenvereinu

Využívejte skvělé pojištění nejen do hor s řadou dalších výhod.

Z aktuálního dění

Také by vás mohlo zajímat