Karnská vysokohorská trasa

Dálková trasa Karnská hřebenovka

Karnischer Höhenweg – jedna z nejkrásnějších dálkových turistických tras v Alpách

Pohádková krajina, drsné vrcholy, průzračná horská jezera, romantické chaty a salaše. Touto stručnou charakteristikou začíná většina popisů trailu vedoucího ze Sillianu ve Východním Tyrolsku do Thörl-Maglernu v korutanském údolí Gailtal (anebo naopak).

Text a foto: Michael Pokorný

    Seznamte se

    Pokud jste o Karnských Alpách ještě neslyšeli, zde je několik důvodů, proč si dle mého názoru o této oblasti zjistit více:

    1. Trasa v délce 168 km se převážně klikatí ve výškách kolem 1200-2400 metrů, takže jde o skutečně vysokohorský trail panoramaticky plně srovnatelný třeba se sousedními Julskými Alpami.
    2. Na pastvinách na rakouské i italské straně se dodnes hospodaří. Salaše jsou nejen vítaným zpestřením túry, ale především skvělou možností ochutnat domácí sýr a špek, dát si pivko a třeba i přenocovat. 
    3. Za 1. světové války i zde probíhala krutá řež v podobně drsných podmínkách jako třeba v Dolomitech. Významně se zde exponoval 28. pražský pluk. Zákopy, palebná postavení a úkryty ve skalách objevíte na mnoha místech trasy.
    4. V neposlední řadě je část Karnských Alp vyhlášena evropským geoparkem. 
    Karnská vysokohorská trasa

    Stačí i prodloužený víkend

    Kouzlo dálkových tras spočívá především v tom, že zapomeneme na starosti běžných dnů a necháme se pohltit jednoduchými starostmi – kolik kilometrů nás čeká, jaké bude převýšení, co zajímavého uvidíme. Večery na chatách jsou krátké, chodí se spát brzy. Hosté si však mají co říct – vždyť je spojují stejné zážitky anebo zvědavost. To v případě, že se bavíte s někým, kdo jde trasu v opačném směru.

    Karnská hřebenovka se v celé délce chodí za 8 až 11 dnů. To ale neznamená, že ji musíte projít celou najednou! Máte-li třeba jen prodloužený víkend, zde je tip na zajímavou část mezi Nassfeldem a chatou u Wolayersee.
     

    Karnská vysokohorská trasa

    Z Nassfeldu na chatu Zollnersee Hütte

    Nassfeld jako největší lyžařské středisko v Korutanech nabízí luxusní možnost si zkrátit dlouhý výstup k hřebeni pohodlně lanovkou. Rázem se ocitnete ve výšce 1 900 metrů a jen pár minut chůze vás dělí od jezera Presseggersee. Ten pravý výhled se však otevře až po krátkém stoupání do sedla Rudnik a na následném úseku přímo po hraničním hřebeni. Jednou nohou v Rakousku, druhou v Itálii. Ano, toto je přesně ten pocit, který si ještě mnohokrát zopakujete. Vždy však bude záležet především na počasí, zda se budete kochat výhledy do dálek přes hřebeny hor táhnoucí se až daleko za obzor ve všech směrech, anebo vám mraky a mlha přelévající se z jedné strany hřebene na druhou umožní alespoň krátce se rozhlédnout po okolních šťavnatých pastvinách.

    Jako cíl této etapy se nabízí Zollnersee Hütte, vzdálená přibližně 7 hodin chůze. Je to tedy plnohodnotná celodenní trasa, která prakticky v celé délce vede nad hranicí lesa. Těžko však odolat vábení skalnatého vrcholu Creta di Alp (2 279 m), který se tyčí před námi. I když jej mineme, příležitost k výhledům ještě bude. Stejně tak silným lákadlem může být salaš Rattendorfer Alm, která nabízí plnohodnotnou kuchyni, ale je nutné k ní sejít pět set výškových metrů na rakouskou stranu.
     

    Karnská vysokohorská trasa

    Je vhodné poznamenat, že v této části Karnských Alp se hřebenovka občas překrývá s tzv. Karnische Milchstrasse – tedy řadou tematických tras spojujících významné salaše na rakouské a italské straně hor. Ale to je námět na další samostatnou návštěvu.

    Hřebenovka nás povede dál na západ loukami až do sedla Kordin Sattel, z něhož klesá na rakouskou stranu k salaši Straniger Alm. Bučení krav je neklamným znamením, že i zde bude skvělá příležitost posedět a ochutnat něco z dobrot, které místní farmáři umí vyčarovat podle tradičních receptů. I ta nejjednodušší svačina ze sýra, špeku a čerstvého chleba bude nezapomenutelným zážitkem.

    Vyplatí se chvíli posedět a odpočinout si před výšvihem zpět na hranici. Udělejte si pak malou zacházku směrem k vrcholku Lodintörl. Na jeho úpatí najdete pamětní desku našeho 28. pražského pluku, který za 1. světové války měl právě tento úsek fronty na starost. V češtině si zde přečtete, v jak neuvěřitelných podmínkách zde vojáci přežívali zejména kruté zimy.

    Máte-li něco sil nazbyt, můžete přímo po hřebeni vystoupat až Monte Ladin (2 076 m), z něhož se otevírá fantastický výhled zejména do hlubokých údolí na jižní straně. V sedle Nölblingpass se potom opět připojíte k hlavní trase hřebenovky. Jezero Zollnerssee je bezesporu jedním z highlightů celé trasy. A na chatu zbývá už jen kousek. Vychutnejte si zde kouzlo okamžiku. Hebounký koberec květin a trávy přímo vybízí k pauze před závěrečným úsekem dnešní cesty.

    Karnská vysokohorská trasa

    Do sedla Plöckenpass a chatu Valentinalm

    Další etapa obnáší výrazně větší porci výškových metrů. Hned po startu sestoupíte do 1 500 m abyste mohli travnatými stráněmi zase stoupat na vyhlídkový vrchol Köderkopf (2 176 m). První světovou válku zde připomíná síť dobře patrných zákopů. Stezka se přehoupne do Itálie a postupně, leč nesmlouvavě klesá čím strměji k jezeru Grünsee v sedle Plöckenpass (1 357 m). Zde bylo vybudováno dokonce válečné muzeum s řadou zajímavých exponátů. Je zde ale také možnost únikové varianty a ukončení přechodu hřebene. Autobusem se můžete vrátit do údolí Gailtal a zpět do Nassfeldu. V každém případě potěší restaurace či možnost osvěžení v jezeře Cellonsee.

    Pokud vyloženě nespěcháte, etapu můžete zakončit na chatě Valentinalm vzdálené odtud přibližně hodinu chůze. Pokud byste měli v plánu končit etapu zde, vyplatí se ještě před sestupem do sedla Plöckenpass zvážit výstup na oblíbený vyhlídkový vrchol Polinik (2 332 m). Je to však zacházka tam-zpět čistě pro zdatnější nadšence. Standardně etapa končí až na chatě Wolayersee Hütte.

    Karnská vysokohorská trasa

    Pod severní stěnou Hohe Warte na chatu Wolayersee Hütte

    Za hostincem Valentinalm naši trasu sevřou z obou stran vysoké skalní stěny. Impozantní Hohe Warte (2 781) ostatně dominuje výhledům velkou část předchozí etapy. Nyní si ji prohlédneme z bezprostřední blízkosti. Fanoušci via-ferrat možná zalitují, že s sebou nemají výbavu – severní stěnou vedou odvážné linie.

    Jakmile se Karnská hřebenovka vyhoupne z chladné doliny opět na slunečnou stranu, vyplatí se odbočka na vrchol Rauchkofel (2 460 m). Výhled na Hohe Warte a jezero Wolayersee je odtud úžasný. Neméně příjemný je ovšem pohled na jezero z terasy populární chaty Wolayersee Hütte. Obejděte si ale jezero dokola. Na italské straně je kaplička a udržované zákopy připomínající kruté bitvy o tento kousek hranice.

    Karnská vysokohorská trasa

    Návrat do údolí

    Až při sestupu do údolí Lesachtal si uvědomíte, jak odlehlý hřeben Karnských Alp je. Od Wolayerského jezera ale není nutné opouštět svět vysokých hor kvapem. Nejméně půl dne zabere túra po velice pěkném travnatém hřebeni vedoucím na sever ze sedla Giramondopass (2 005 m). Nakonec z něj sestoupíte do obce Birnbaum na hlavní silnici. 

    Máte-li k dispozici ještě den navíc, Karnská hřebenovka pokračuje dalšízajímavou etapou na chatu Enderberghütte a dále do svého cíle v chatě Hochweisssteinhaus. Sestup je následující den možný i odtud. 

    V každém případě, až se budete taxíkem či autobusem vracet zpět do Nassfeldu k vašemu autu, zvažte zastávku v návštěvnickém centru Geoparku Karnské Alpy v obci Dellach. 

    Závěrem

    Nezapomeňte, že Höhenweg v němčině označuje vysokohorskou turistickou trasu. Podstatné je slovo vysokohorský. Na místě je tedy fyzička, zkušenost s plánováním etap, vyzkoušené vybavení a lehký batoh, umění vyhodnotit předpověď počasí. I v případě Karnské hřebenovky, kdy je podrobný popis trasy k dispozici, v cíli etap čekají pohodlné chaty a na hřeben vás doslova vystřelí lanovka, nelze tyto základní předpoklady podcenit. A nezapomeňte na rezervaci chat předem. 

    Dopravu a servis po cestě, stejně jako průvodce si můžete domluvit:

    NLW Tourismus Marketing GmbH
    Wulfeniaplatz 1, 9620 Hermagor
    Telefon: +43 (0) 4282 / 3131, info@nlw.at
    www.nlw.at

    Další odkazy: 

    Související článek
    Cestování

    Nockberge Trail

    Být panem Nevrlým, možná bych psal o přechodu Knedlíkových hor. Zdejší vrcholy totiž překonávají i...

    Staňte se členem
    Alpenvereinu

    Využívejte skvělé pojištění nejen do hor s řadou dalších výhod.

    Z aktuálního dění

    Také by vás mohlo zajímat