Alpenverein OEAV.CZ Divoké táboření a bivakování v horách

Divoké táboření a bivakování v horách – co je legální?

Je legální stanovat na horách? Je dovoleno kdekoli jednoduše přenocovat v karavanu? Divoké táboření v rakouských horách vás může rychle zavést do spleti zákonů. Na rozdíl od Skandinávie totiž v Rakousku neexistuje žádný právní základ, který by umožňoval táboření ve volné přírodě. Předpisy jsou navíc v Rakousku poměrně přísné a v jednotlivých spolkových zemích se ještě ke všemu značně liší. Určité vodítko, jak se v problematice zorientovat, poskytuje rakouský Alpenverein.

Nejprve pozitivní zpráva: outdoorové aktivity a horské sporty obecně mají mnoho pozitivních aspektů. Hory, zejména od pandemie Covid-19 proto lákají stále více lidí vyhledávajících odpočinek formou aktivit v přírodě. Tento trend však zvyšuje tlak na Alpy a především ve turisticky velmi vytížených lokalitách vede mnohdy k problémům. K těm dochází například tam, kde lidé, podněcováni individuální touhou po svobodě, cítí potřebu přenocovat "v divočině" daleko od zavedené infrastruktury.

Táboření v lese

Rakouský lesní zákon z roku 1975 (spolkový zákon) zaručuje právo volného přístupu do lesů v celé zemi, ale "táboření za tmy, stanování..." je výslovně vyloučeno. To znamená, že táboření v lese je na celém území Rakouska nezákonné, pokud k tomu majitel pozemku nedal výslovný souhlas.

Alpenverein OEAV.CZ Divoké táboření a bivakování v horách

Táboření ve vysokohorské pustině (alpínské tundře)

"Pro oblasti nad hranicí lesa platí různé právní předpisy v závislosti na spolkové zemi," říká Liliana Dagostin, vedoucí oddělení územního plánování a ochrany přírody rakouského Alpenvereinu.

V Korutanech, Dolním Rakousku a Tyrolsku není táboření mimo kempy povoleno a za jeho porušení hrozí vysoké pokuty. V Horním Rakousku, Salcbursku, Štýrsku a Vorarlbersku neexistuje výslovný všeobecný zákaz táboření ve volné přírodě, ale obce mohou stanovit různá omezení. Doporučuje se proto předchozí ověření situace. Pokud se však místo vašeho plánovaného tábořiště nachází v chráněném území, sen o noci pod širákem se rozplývá i v těchto spolkových zemích.

Informace a rady poskytují příslušné správy chráněných území, odbory ochrany přírody a částečně i odbory cestovního ruchu příslušných zemských vlád nebo okresních úřadů (Bezirkshauptmannschaften). Podrobný přehled právních předpisů v jednotlivých spolkových zemích naleznete zde: www.t1p.de/campen.

Alpenverein OEAV.CZ Divoké táboření a bivakování v horách

Horské chaty namísto divokého táboření

"Prostředí hor je ekologicky citlivá oblast, v níž se prolínají různé zájmy jejího využití. To je tedy důvodem poměrně přísných předpisů platících v Rakousku," vysvětluje Liliana Dagostin. Na druhé straně je dobrou zprávou, že Rakousko disponuje hustou sítí horských chat. Jejich údržba sice pro Alpenverein představuje značné náklady, ale návštěvníci hor je mohou využívat levně – a rozhodně legálně.

Pokud je však někdo nucen strávit noc venku kvůli zranění nebo náhlé změně počasí, nemusí se obávat žádných negativních následků. Neplánovaný nouzový nocleh (notbiwak) je povolen v celém Rakousku.

Související článek
Cestování

Jak přespat v české přírodě zcela legálně?

Sbalit si vybavení a jídlo, hodit na záda batoh a celý víkend vandrovat po lese. Česká vášeň, která...

Alpenverein OEAV.CZ Divoké táboření a bivakování v horách

Co dělat, když se vám chce na záchod?

Alpenverein se zaměřuje na osvětu: "Naše kampaň RespektAmBerg propaguje chování v horách šetrné k přírodě a ohleduplné k ostatním návštěvníkům a snaží se tak předcházet konfliktům," dodává Liliana Dagostin. K tomu patří i často tabuizované téma, které se ovšem stává naléhavým zejména při táboření v divočině: potřeba vykonat potřebu v přírodě. Alpenverein chce přispět k ochraně citlivé vysokohorské přírody s respektem k přirozeným obyvatelům těchto křehkých biotopů. Pod heslem "Alles Wurst?!" poskytuje rady pro případ nouze a upozorňuje milovníky přírody na to, že stopy jejich pobytu mohou výrazně ovlivnit citlivé ekosystémy v Alpách. Vžďyť například vlhčené ubrousky se rozkládají až pět let.

Další informace k tématu

Kampaň RespectAmBerg

Horské chaty

Právní předpisy ve spolkových zemích

O kampani "Alles Wurst?!"

Staňte se členem
Alpenvereinu

Využívejte skvělé pojištění nejen do hor s řadou dalších výhod.

Z aktuálního dění

Také by vás mohlo zajímat