Alpenverein OEAV.CZ Dolní Rakousko

Horské chaty v Dolním Rakousku zvou k návštěvě

Načerpejte zásobu energie mezi pastvinami, salašemi a vrcholovými kříži.

Takže: zhluboka se nadechnout a vzhůru do dolnorakouských hor! Žádná přeplněná koupaliště, dopravní zácpy ani hučící klimatizace: zato ale okouzlující vrcholy, horská jezera s průzračnou vodou a tradiční chaty, stinné turistické stezky a kvetoucí louky a pastviny. To je léto v horách, jak ho známe!

Alpenverein OEAV.CZ Dolní Rakousko

Enzianhütte na Kienecku (1 107 m n.m)

Svěží lesní vzduch, vydatné jídlo a jedinečné výhledy – není divu, že chata Enzianhütte je již 120 let tak oblíbená mezi turisty a výletníky. Od chaty je fantastický výhled na Rax a Hohe Wand, Unterberg a Schneeberg, Hochkar a Ötscher. 
Do prastarého interiéru vnesly v roce 2017 svěží energii dvě mladé nájemnice. Stefanie Rysavi a Lisa Hoyer zrekonstruovaly tradiční dům s citem pro proporce a nyní kromě vydatné domácí kuchyně podávají i veganský guláš a bio salát z vlastní zahrady.

Trasy vedoucí k chatě jsou ideální pro celou rodinu, a co víc – začínají jen hodinu jízdy od Vídně. Dvě nejkrásnější začínají v Thalu u Muggendorfu, jen pár set metrů od vodopádů Myra. Dětským Enziansteigem se na vrchol dostanou i méně zdatní turisté za dvě hodiny, okružní trasa přes Mareschsteig je přibližně na čtyři hodiny. 

Půvabnou alternativou je druhý úsek Vídeňské poutní stezky (18,2 km, cca 6:20 h). Z Furth an der Triesting půjdete podél romantického potoka Furtherbach a voňavými borovicovými lesy Staffgraben s rozesetými vápencovými skalami. Poslední dva kilometry jděte už jen za vůní šťavnaté vepřové pečeně.

Otevírací doba: březen–listopad, 28.12. – 7.1., denně 8–18 hod. 
Kapacita: 12 lůžek, 16 míst v novém matrazenlageru, 4 místa ve winterraumu.

Alpenverein OEAV.CZ Dolní Rakousko

Huberthaus (946 m n. m.)

Hubertushaus shlíží již 90 let na skalnatá úbočí přírodního parku Hohe Wand přímo z Hochfallwandu. Ohromí vás nejen nádherný výhled – za pěkného počasí je vidět až k Neziderskému jezeru, ale také vynikající kuchyně.

Kudy nahoru

Chcete-li vidět, jak malý vypadá svět z výšky, vyrazte vzhůru od hostince „Zur Kleinen Kanzel“. Na chatě jste
za dvě hodiny. Cesta od stanice Unterhöflein je o něco náročnější, protože na posledním úseku je třeba zdolat Springlessteig (obtížnost A). Expertům doporučujeme zajištěnou cestu Gebirgsvereinssteig s převislou pasáží (obtížnost D). Připomínáme, že povinnou výstrojí na via ferraty je pevná obuv, helma a jisticí set.

Otevírací doba: květen, září a říjen nepřetržitě. Březen, duben, červen, červenec, srpen, listopad a prosinec: středa-neděle a o svátcích, 10-20 hod.
Kapacita: 17 lůžek, 8 míst v matrazenlageru

Alpenverein OEAV.CZ Dolní Rakousko

Habsburghaus (1 785 m n. m.)

„Akropole Raxu“, jak se Habsburghausu také říká, se nachází na vrcholu Grieskogel. Z panoramatických oken restaurace se můžete kochat nádherným výhledem na Schneealpe, Ötscher a Hochschwab. Po chutné svačině si odpočinete s knihou v útulném posezení u kamen. S tímto záměrem byla v chatě zřízena malá knihovna s horskou literaturou, romány a dětskými knihami.  Těšte se na nejkrásnější západ slunce v pohoří Rax.

Na Habsburghaus lze pohodlně dojít po turistických stezkách anebo s patřičným vybavením po via ferratách. Nejkratší trasou dojdete z horní stanice lanovky Rax za dvě a půl hodiny.

Otevírací doba: od poloviny května do poloviny října nepřetržitě. V zimě je k dispozici winterraum bez tísňového telefonu s 8 místy. 
Kapacita: 35 lůžek, 65 míst v matrazenlageru

Alpenverein OEAV.CZ Dolní Rakousko

Ybbstalerhütte (1 343 m n. m.)

Chata se nachází na okraji divočiny Dürrenstein. K chatě se dostanete jenom pěšky, ale o to víc si užijete báječnou pečeni z místní kuchyně. Mimochodem: v podniku „So schmecken die Berge“ (Tak chutnají hory) pocházejí suroviny téměř výhradně ze zdejšího regionu. 

Udělejte si na chatě základnu k průzkumu mnoha tras v okolí. Chata získala ekologickou pečeť ÖAV a nabízí 47 útulných míst k přespání.  Pro rodinný výstup doporučujeme trasu ze Steinbachtalu nebo Stiegengraben (obě cca 2,5 hodiny chůze). Naše tři nejoblíbenější jsou Große Hühnerkogel, Noten s návštěvou vrcholového kříže a výhledem na Göstling a Dürrenstein s fantastickým výhledem.

Tip na výlet: Jezero Lunz - Obersee - Dürrenstein - Ybbstalerhütte

Otevírací doba: od května do října nepřetržitě, dále během zimních prázdnin a o vybraných víkendech v zimě.

Navštivte Dolní Rakousko
Alpenverein OEAV.CZ Dolní Rakousko
Dolní Rakousko
Svěží dovolená překvapivě blízko.

Inspirujte se výjimečnými volnočasovými tipy z prázdninového regionu Dolní Rakousko.

Cestovní kancelář pro cesty do Rakouska
Alpenverein Kudrna
CK Kudrna
cestovka s duší

S Kudrnou si rakouských Alp užijí i ti nejvíce nároční, a to ze všech možných úhlů. Uspokojíme ty, kteří touží po jednodenních výletech i vícedenních trecích, pohodových cyklotrasách, i pekelných sjezdech – na kolech i na skialpech, či si vylézt ferraty s nádhernými výhledy.

Staňte se členem
Alpenvereinu

Využívejte skvělé pojištění nejen do hor s řadou dalších výhod.

Z aktuálního dění

Také by vás mohlo zajímat