Alpenverein OEAV.CZ 4camping

Jak správně vrstvit funkční oblečení

Vrstvení oblečení je efektivní způsob, jak ochránit tělo před nepříznivými vlivy počasí a zároveň snadno regulovat tělesnou teplotu. Jak na to?

Cibulový systém

Je zažitý název pro systém vrstvení oblečení. Jeho prvotní funkcí je co nejefektivněji využít vlastností jednotlivých vrstev a jeho cílem je poskytnout vám co nejvyšší možný komfort.

Každá vrstva má v systému specifickou roli. Chcete-li, aby vše fungovalo jak má, neměli byste žádnou z nich opomenout, protože by se tím výrazně narušila funkčnost a efektivita celého systému.

Vrstvení je závislé nejen na klimatických podmínkách, ale rovněž na vašich požadavcích a potřebách.

Alpenverein OEAV.CZ 4camping

První vrstva

Začněme od vaší pokožky. Na těle by vždy mělo být funkční prádlo. Ve slově „funkční” se odráží í celý soubor vlastností, které takové oblečení má a které zajistí váš maximální komfort. A tady je třeba upozornit na první z mnoha chyb, jichž se při vrstvení dopouštíme.

Zapomeňte na volná bavlněná trička. Vypadají hezky, jsou příjemná na tělo, ale v suchu vás neudrží a před chladem neochrání. To naopak velmi dobře zajistí prádlo z vlny merino. Merino má hned několik unikátních vlastností, pro které se stalo tak populární. Neváže totiž pachy, je přirozeně antibakteriální, hřeje i za vlhka a je nehořlavé. Produkty z tohoto takřka zázračného materiálu jsou ale vhodné spíše do chladnějších podmínek.

Za teplých a slunečných dnů dejte naopak přednost syntetickým vláknům jako je například Coolmax. Ten udržuje tělo suché, zabraňuje jeho přílišnému přehřívání a velmi rychle schne. Hodí se více na kratší nebo fyzicky náročnější aktivity

Druhá vrstva

I tady zapomeňte i na bavlněnou mikinu nebo svetr z akrylu. Pomalu totiž schnou a mokré váží snad metrák. Spíš sáhněte po fleecové mikině.

Ta velmi dobře váže vzduch, který se následně ohřívá a zajišťuje tak vaši lepší tepelnou izolaci. Fleece má také schopnost přejímat vlhkost z první vrstvy (funkčního prádla) a transportovat ji dále od těla. A to jsou důvody, proč je tak oblíben mezi sportovci i turisty napříč provozovanými aktivitami a styly oblékání a proč je nedílnou součástí správně poskládaného cibulového systému.

Třetí vrstva

Poslední – třetí vrstva – má za úkol vás chránit před povětrnostními podmínkami a vlivy počasí. Jde o svrchní vrstvu.

Hlavním kritériem při výběru vhodné bundy nebo vhodných kalhot by měla být jejich voděodolnost. Ta ovlivňuje to, zda se domů vrátíte zmoklí jako slepice nebo suší a vysmátí. Voděodolnost je odborný výraz pro schopnost materiálu odolávat vodě a je charakterizována dobře známým „vodním sloupcem”. Ten říká, že čím větší je jeho hodnota, tím většímu tlaku vody, tedy silnějšímu dešti či sněžení, je schopen materiál odolat. Uvádí se v jednotkách mm případně m a pohybuje se v rozmezí 400 mm (deštník) až >30 000 mm (špičkové membrány).

→ 450 mm – běžná voděodolnost deštníku
→ 5 000 mm – sezení na mokré lavičce
→ 12 000 mm – klečení ve sněhu
→ 8 000 mm – tlak popruhů naloženého batohu
→ 30 000 mm – pád lyžaře do mokrého sněhu

Na první pohled by se mohlo zdát, že i tak nízká hodnota vodního sloupce jako je ta u deštníku, by vás měla před deštěm snadno ochránit, ale pozor. Představte si, jak vypadá konstrukce deštníku. Materiál je vypnut na rámu ve tvaru takřka polokoule a nikde nedochází k jeho kontaktu s vaším tělem. V takovém případě materiál odolává tlaku vody daleko lépe. Pokud byste měli za stejných podmínek na těle bundu z totožného materiálu z jakého je váš deštník, byly byste už po pár minutách promočení až na kost.

Z logiky věci by se zdálo, že by tedy bylo lépe pořídit si bundu s membránou, která má odolnost vůči vodě i více než 30 000 mm. I tady však stojí říci jedno velké ALE.

Existuje totiž určitý vztah mezi voděodolností, cenou a prodyšností či paropropustností-schopností materiálu propouštět vodní páry pryč od vašeho těla. Čím vyšší cena, tím lepší materiál, čím lepší materiál tím lepší voděodolnost nebo prodyšnost. Tyto dvě vlastnosti jsou totiž takřka v nepřímé úměře. Čím více voděodolné materiály jsou, tím jsou zpravidla méně prodyšné a naopak. I tady ale samozřejmě existují výjimky, které potvrzují pravidlo a těmi jsou špičkové membrány typu Gore-tex či Dermizax, které jsou nejen voděodolné, ale i dobře prodyšné.

Alpenverein OEAV.CZ 4camping

Chcete vašemu oděvu dodat potřebnou voděodolnost? Vyperte ho jednou za čas ve speciálním pracím prostředku pro technické a sportovní oblečení a poté ho ošetřete impregnačními prostředky. Pokud si nejste jisti, jaký přípravek se na daný kousek oblečení hodí a jak ho aplikovat, zeptejte se u dobrého prodejce turistického oblečení a vybavení. Určitě vám dobře a poradí.

Největší nabídka outdoorového a kempingového vybavení ve střední Evropě.
 alpenverein, oeav, 4camping, logo
4Camping

Jsme největším prodejcem turistického, outdoorového a kempingového vybavení v ČR. Skladem máme vůbec nejširší nabídku na trhu, výběr od cenově dostupných značek až po ty prémiové.

Staňte se členem
Alpenvereinu

Využívejte skvělé pojištění nejen do hor s řadou dalších výhod.

Z aktuálního dění

Také by vás mohlo zajímat