Alpenverein OEAV.CZ Slovinsko

Juliana Trail – objevujte utajená zákoutí Julských Alp pěšky, na kole či na lyžích

Slovinsko je stále populárnějším cílem českých turistů, především díky své dostupnosti a rozmanitosti. Návštěvníky láká nádherná zelená příroda a není tedy divu, že jednou z nejnavštěvovanějších oblastí jsou Julské Alpy. Kdo by neznal Triglav, řeku Soču, jezera Bohinj a Bled, Kranjskou Goru a další místa, která se stala „pojmem“.

Alpenverein OEAV.CZ Slovinsko

„Julky“ jsou pro aktivní dovolenou jako stvořené. Svoji nabídku posouvají k dokonalosti, od roku 2020 servírují turistům dokonale zpracovanou dálkovou okružní turistickou trasu „Juliana Trail“. K ní se přidala mladší obdoba v podobě cyklo varianty „Juliana Bike“ a nejnovější zimní lahůdka „Juliana SkiTour“ pro milovníky skialpu.

Alpenverein OEAV.CZ Slovinsko

Juliana Trail

Trasa představuje Julské Alpy v 16 etapách, v celkové délce 270 km, s průměrnou délkou 17,5 km na etapu.

Cílem není zdolávání alpských vrcholů! Hlavní myšlenka je objevování krás tohoto nádherného koutu Slovinska, jeho obyvatel, kulturních a přírodních památek, pestré gastronomie i historie. Majestátní král říše kouzelného Zlatoroga, hora Triglav, vás bude stále doprovázet po celou dobu, ale na jeho vrchol vás Juliana Trail nedovede. 

Další čtyři bonusové etapy vám představí nádhernou vinařskou oblast Goriška Brda, které se právem přezdívá slovinské Toskánsko.

Značení trailu sice startuje v Kranjske Goře, ale je na vás, odkud, jakým směrem a kolik etap projdete. Při plánování vám pomůže skvěle zpracovaný průvodce s mapou jednotlivých etap, vzdálenostmi, převýšením a dalšími detaily. Průvodce můžete stáhnout i v podobě aplikace do telefonu. Neváhejte využít informační centrum Juliana Trail, v němž vám rádi nabídnou i další služby, jako je rezervace ubytování, převoz osob nebo zavazadel.

Alpenverein OEAV.CZ Slovinsko

Naše tipy

Navštivte Radovljici, město medu a čokolády. Navazující úseky trailu vás provedou malebnou krajinou kolem jezera Bohinj a Bled. Kouzelná Pokljuka je především známá milovníkům biatlonu. 

Od jezera Bohinj vede trasa poměrně neznámou krajinou k městečku Tolmin, kde vstoupíte do vyhlášeného údolí řeky Soči. To jistě nemusíme představovat milovníkům vodních outdoorových aktivit, jako je rafting, canyoning, jízda na kajaku, kanoi apod.

Celé údolí je protkáno i pozůstatky smutné historie bojů z dob I. světové války. Sočská fronta zde probíhala mnoho měsíců. Bojovalo zde mnoho Čechů. Boje na Soči jsou známé jako největší válečné střetnutí v horském prostředí v historii. Ve městečku Kobarid proto nevynechejte místní muzeum I. světové války.

Nedaleko Kobaridu pak najdete překrásný vodopád Kozjak a gurmáni by neměli minout vyhlášenou restauraci Hiša Franko. Restauraci vlastní známá kuchařka Ana Roš, která se pyšní dvěma Michelinskými hvězdami.

Alpenverein OEAV.CZ Slovinsko

Nádherně smaragdovou řeku Soču budete sledovat až do Bovce, které je vyhlášeným centrem outdoorových aktivit. Trail vás dále nechá nakouknout do Itálie, aby se v závěrečné etapě vrátil do známého lyžařského střediska Kranjska Gora. Dokonce i v létě oceníte zdejší nabídku aktivit. 

Máte ještě pár dnů čas? Vydejte se na exkurzi do vinařské oblasti Goriška Brda. Čtyři bonusové etapy se klikatí malebnou krajinu se skvělými víny a výhledy na ostré štíty Julských Alp. Navíc odtud máte pobřeží Jadranu na dosah ruky.

Juliana Trail je skvělým průvodcem při objevování Julských Alp a malebných koutů v této části Slovinska. 
Více informací najdete na www.julian-alps.com.

Alpenverein OEAV.CZ Slovinsko

Juliana Bike

V roce 2021 bylo vyslyšeno přání cykloturistických nadšenců. Juliana Trail má mladšího sourozence! Okruh je připraven ve stejném konceptu, pochopitelně s jinou skladbou etap. Celkem na vás čeká 7 etap, plus 3 přístupové, v celkové délce 290 km – v průměru 40 km za den.

Obtížnost se mění od pohodových údolních etap po vyhlášené přejezdy sedel, jako je nejvyšší slovinské sedlo Vršič. Etapu z Bohinjske Bistrice si můžete zpestřit autovlakem, který vám ušetří mnoho výškových metrů a sveze vás do městečka Most na Soči.

Opět připomínáme služby informačního centra. Infocentrum Juliana Bike sídlí na stejné adrese jako centrum Juliana Trail. Rezervace ubytování a zejména převoz zavazadel udělá z vaší cesty nádherný zážitek. Víc informací najdete na www.julian-alps.com.

Alpenverein OEAV.CZ Slovinsko

Juliana SkiTour

Nejnovějším projektem v oblasti Julských Alp je zpřístupnění trasy ve variantě pro milovníky zimních sportů. Celková délka 52 km je rozdělena do 2x4 etap skialpových túr s průměrnou délkou 13 km na etapu. Čtyři jsou méně náročné, další čtyři pak náročnější. 
Víc informací pak najdete také na www.julian-alps.com

Objevujte Slovinsko
Alpenverein OEAV.CZ Slovenia Outdoor
Slovenia Outdoor

O propagaci outdoorových aktivit se stará 
Slovenia Outdoor, Dimičeva 13, 1000 Ljubljana

Slovinské centrum v Praze
Alpenverein OEAV.CZ Slovinsko logo
Objevujte krásy Slovinska

Mnoho dalších informací o Slovinsku najdete také na informačním portálu, který provozuje Slovinské centrum v Praze. 

Slovinské turistické informační centrum v Praze
Římská 191/16, 120 00 Praha

Staňte se členem
Alpenvereinu

Využívejte skvělé pojištění nejen do hor s řadou dalších výhod.

Z aktuálního dění

Také by vás mohlo zajímat