Alpenverein OEAV.CZ Klamml Klettersteig

Klamml Klettersteig

Seriál: Na ferraty se Sígou

Zajištěná cesta Klamml Klettersteig se nachází v atraktivní oblasti malého, ale divokého pohoří Wilden Kaiser v Rakousku nedaleko města St.Johann in Tirol. Jedná se o kratší zajištěnou cestu, kterou si můžete zpestřit turistický výstup na chatu Gruttenhütte z Wochenbrunner Almu. Součástí zajištěné cesty je krátký lanový most přes rokli Klamml. Na parkoviště u Wochenbrunner Almu vyjedete po zpoplatněné silnici z městečka Ellmau.

Text a foto: Zikmund "Síga" Schwarzkopf | Highpoint

 

Alpenverein OEAV.CZ Klamml Klettersteig

Nástup: 

 Od Wochenbrunneralmu se dejte širokou, ale příkrou cestou k chatě Gaudeamus a přední odbočte doleva po cestě 824. Odtud je již cesta značně kamenitá, ale již méně příkrá. Cestou minete krátkou cvičnou skalku a prostoupíte jednoduchou ferratou za A. 

Popis výstupu: 

Zajištěná cesta má dvě části, které od sebe odděluje rokle Klamml. Do první lehčí části nastoupíme za B a pokračujeme přes B/C do pasáže za C. Dál je výstup klasifikován převážně za B až k lanovému mostu. Přes nízké hodnocení obtížnosti kroky vyžadují dobrou práci nohou po drobných stupech. Krátký lanový most překonáváme za B/C. Po překonání mostu vstoupíme do stěnky, kterou za D přelézáme po kramlích doleva šikmo vzhůru až za hranu za C a C/D. 
Oproti první části bych řekl, že druhá část je nadhodnocena. Za hranou snadněji a dál po hraně za C a C/D. Výlez z cesty je za A.  

Sestup:

Lano nás vyvede na pěšinku po které dojdeme na turistickou cestu č. 824 jdoucí od chaty Gruttenhütte. Chatu vidíme vlevo. Nabízí občerstvení a nocleh. Po cestě 824 se dáme podle ukazatelů doprava. Za nedlouho se během sestupu napojíme na naši již známou výstupovou cestu kterou sejdeme k parkovišti. 

 

Alpenverein OEAV.CZ Klamml Klettersteig

Souhrn důležitých údajů:

Oblast: Rakousko - Wilden Kaiser
Obtížnost: D
Převýšení: 100m
Čas výstupu: 0:45
Nástup: 1:15
Sestup: 0:45
Nadmořská výška: 1600 m n.m
GPS parkoviště: 47.5411344N, 12.3194683E
Wochenbrunneralm
Datum výstupu: 9/2023

Článek a video připravil zakladatel značky High Point Zikmund Schwarzkopf alias Síga pro web www.highpoint.cz - Vybavte se na ferraty s HIGH POINT.

pro vaše cesty za dobrodružstvím
 alpenverein, oeav, highpoint, logo
Highpoint

Jsme výrobce outdoor oblečení. Jsme česká firma. Jsme milovníci hor. Jsme tady proto, aby tys mohl být venku a užil si to naplno.

Staňte se členem
Alpenvereinu

Využívejte skvělé pojištění nejen do hor s řadou dalších výhod.

Z aktuálního dění

Také by vás mohlo zajímat