Alpenverein OEAV.CZ Korutany

Korutanský jezerní okruh

340 kilometrů dlouhý cyklistický okruh k nejkrásnějším jezerům v nejjižnější rakouské spolkové zemi

Zažijte nerušenou radost z jízdy na kole. Projeďte si nalehko slunečný jih Rakouska s tyrkysovými jezery, která jsou zasazená do překrásné horské krajiny na hranicích s Itálií a Slovinskem. V závislosti na času a kondici si rozmanitou trasu o délce 340 kilometrů můžete rozdělit do libovolného počtu etap. Ideální je si na celý okruh vyhradit alespoň týden. Zbude vám dostatek času k objevování skrytých zákoutí, koupání v teplých jezerech a uživání si přírody a zajímavostí kolem trasy.  Okruh vede z velké části po dobře značených cyklostezkách a zahrnuje atraktivní úseky alpsko-jadranské cyklostezky CicloviaDrávské cyklostezky. Doporučené období pro cestu je přibližně od dubna do října.

Alpenverein OEAV.CZ Korutany

Okruh je velmi vhodný také pro elektrokola. Pokud nemáte kolo vlastní, můžete si jej zapůčit v některé z 50 půjčoven včetně příslušenství a na přání ho nakonec vrátit i v jiné půjčovně.

Informace o „Kärnten rent e Bike“

Začínáme

Jeden z možných výchozích bodů vícedenní okružní jízdy na kole v podobě ležaté osmičky je drávská metropole Villach. Město v geografickém středu Korutan je dobře dostupné autem i vlakem.

1. etapa: Villach - Millstatt

67 kilometrů, 690 výškových metrů 

Výchozí i cílový bod korutanského jezerního okruhu se nachází u výrazného červeného mostu Friedensbrücke, který vede přes řeku Drávu na východě Villachu. Pojedete po cyklostezce směrem na sever a asi po pěti kilometrech dojedete k jezeru Ossiacher See. Nadchne vás krásným výhledem na vodu a okolní hory. Ossiacher See obkroužíte proti směru hodinových ručiček. V Ossiachu stojí za návštěvu nádherný klášter s barokním kostelem z jedenáctého století. Po objetí jezera vás čeká první delší stoupání. Silnice se vine asi 15 kilometrů podél potoku Afritzer Bach nahoru k jezerům Afritzersee a Feldsee. Poté projedete Radentheinem na východní břeh Millstätter See a pokračujete přes Dellach do Millstattu. 

Zajímavosti v okolí stezky: 

Alpenverein OEAV.CZ Korutany

2. etapa: Millstatt - Techendorf

49 kilometrů, 732 výškových metrů 

Druhý den na korutanském jezerním okruhu začíná zvolna. V průběhu dne ale nasbíráte nejvíce výškových metrů za celý týden. Nejprve vyjedete po břehu Millstätter See směrem na Seeboden, poté sjedete do do Spittalu v údolí Drautal. Trasa se zde napojuje na známou Drávskou cyklostezku, která vede podél největší korutanské řeky. U Neuolsachu trasa odbočuje na západ a vede stále do kopce do Zlanu. Podél krásného potoka Weißenbach dojedete do Stockenboi. Odtud už to je jen deset kilometrů k východnímu břehu malebného jezera Weissensee. Silnice tu končí a dál se dá pokračovat pouze lodí přes jezero podobné fjordu, které je zasazené mezi okolní hory. Po půlhodinové jízdě lodí k molu Ronacherfels na vás čeká závěrečných pět kilometrů překrásnou trasou po břehu jezera do Techendorfu. 

Zajímavosti v okolí stezky: 

Alpenverein OEAV.CZ Korutany

3. etapa: Techendorf - Pressegger See

30 kilometrů, 246 výškových metrů 

Po dvou dnech na kole a celkem 1 400 najetých výškových metrech máte na třetí etapě málem pocit, jako byste do programu zařadili odpočinkový půlden. Ale ještě je tu horské sedlo Kreuzbergsattel v nadmořské výšce 1 074 metrů. Samotné jezero Weissensee už ale leží v 930 metrech a převýšení se proto dá zvládnout. Po stoupání na vás čeká hezký dlouhý sjezd údolím Gitschtal směrem na Hermagor. Odtud vás trasa po rovině zavede přes Gailtalskou cyklostezku k jezeru Pressegger See. Tady budete mít dostatek času k osvěžení v prohřáté vodě.   

Zajímavosti v okolí stezky: 

Alpenverein OEAV.CZ Korutany

4. etapa: Pressegger See - Egg am Faaker See

49 kilometrů, 295 výškových metrů 

Většinu výškových metrů korutanského jezerního okruhu už máte za sebou. Dnes vás čeká nenáročná vyjížďka po Gailtalské cyklostezce u hranice s Itálií a Slovinskem zpět směrem na východ. Vedle stezky příjemně šplouchá křišťálově čistá řeka Gail a vy si za jízdy vychutnáváte výhled na majestátní horu Dobratsch a vysílač na jejím vrcholu. Cílem výletu je tyrkysově modré jezero Faaker See. Trasa vás nejprve zavede na jeho jižní konec s výhledem na ostrov a na něm ležící hotel v retro stylu. Poté přejedete po východním břehu do vesničky Egg am Faaker See.

Zajímavosti v okolí stezky: 

  • Citrusová zahrada ve Faak am See s přibližně 280 různými citrusovníky (kombinace botanické zahrady a bio hospodářství) 
  • Jízda na kánoi rákosovým pásem u Faaker See
Alpenverein OEAV.CZ Korutany

5. etapa: Egg am Faaker See - Sankt Kanzian am Klopeiner See

58 kilometrů, 369 výškových metrů 

Ze severního konce Faaker See se strhujícím výhledem na pohoří Karawanken a skalní kužel Mittagskogel ve tvaru pyramidy se vracíte do údolí Drautal a dále do Veldenu u Wörthersee. Na cyklostezce po severním břehu největšího a nejznámějšího korutanského jezera projedete kolem lázeňského městečka Pörtschach s hezkými vilami, zámečky a stylovými domy u jezera. Po jezerní promenádě v Klagenfurtu projedete hlavním městem Korutan a jeho historickým centrem, které stojí za vidění. Odpoledne dorazíte do rušného městečka Sankt Kanzian u jezera Klopeiner See, které je považováno za nejteplejší jezero ke koupání v Evropě.  

Zajímavosti v okolí stezky: 

Alpenverein OEAV.CZ Korutany

6. etapa: Sankt Kanzian am Klopeiner See - Velden am Wörthersee

69 kilometrů, 493 výškových metrů 

Po hezké projížďce okolo jezera Klopeiner See bude dnešní etapě dominovat řeka Drau. Trasa vede z větší části po známé Drávské cyklostezce, která je od roku 2016 organizací ADFC vedená jako jedna ze čtyř kvalitních pětihvězdičkových cyklotras. Vychutnáte si pohodovou jízdu u vody, kde projedete kolem skal, hradů a přehradních nádrží. V turistické oblasti Rosental budete míjet puškařské město Ferlach. V jednom z mnoha meandrů Drávy se nachází elegantní zámek Rosegg s velkým parkem, bludištěm a zoo. Odtud už to je jen několik kilometrů do stylového Veldenu u Wörthersee.   

Zajímavosti v okolí stezky: 

Alpenverein OEAV.CZ Korutany

7. etapa: Velden am Wörthersee - Villach

18 kilometrů, 113 výškových metrů 

Dnes se rozloučíme s korutanskými jezery. Z jezerní promenády ve Veldenu se po rovince vrátíme na Drávskou cyklostezku, která se vine po severní straně řeky ještě několik kilometrů směrem k Villachu. Korutanský jezerní okruh se po 340 kilometrech a mnoha nezapomenutelných zážitcích znovu uzavírá u výrazně červeného mostu Friedensbrücke na východě města na Drávě.

Objevujte Korutany
Alpenverein OEAV.CZ Korutany
Korutanská prázdninová karta
100 pamětihodností a výletních cílů zdarma

Navštivte 100 pamětihodností a výletních cílů zdarma: muzea, horské dráhy, zážitkové koupele, jízdu lodí, panoramatické silnice, nabídku volnočasových a zážitkových aktivit. Karta Kärnten Card platí jenom v letní sezóně.

Cestovní kancelář pro cesty do Rakouska
Alpenverein Kudrna
CK Kudrna
cestovka s duší

S Kudrnou si rakouských Alp užijí i ti nejvíce nároční, a to ze všech možných úhlů. Uspokojíme ty, kteří touží po jednodenních výletech i vícedenních trecích, pohodových cyklotrasách, i pekelných sjezdech – na kolech i na skialpech, či si vylézt ferraty s nádhernými výhledy.

advertorial
Staňte se členem
Alpenvereinu

Využívejte skvělé pojištění nejen do hor s řadou dalších výhod.

Z aktuálního dění

Také by vás mohlo zajímat