Alpenverein OEAV.CZ MERCANTOUR Kudrna

Národní park Mercantour – epicentrum zážitků

Pod svícnem nejvíc tma, dalo by se říct o národním parku Mercantour, který se vypíná přímo od Azurového pobřeží. Nerušeně si hoví za hradbou přímořských Alpes Maritimes a jen desítky kilometrů od vykřičené riviéry ukrývá horský ráj, skutečnou outdoorovou oázu.

text a foto: Míša Poborská, CK Kudrna

Canyoning – přírodní aquapark

Canyoning je top aktivita pro adrenalinové požitkáře a jižní Francie mekkou tohoto sportu. Kaňon Maglia – prý nejkrásnější v Evropě. A v každém údolí na tucet neméně atraktivních zářezů. Osobní hladinku adrenalinu spolehlivě prověří i kaňon Bolléne v údolí Vesubie nebo Carléva v povodí Roya. Ty patří s množstvím skoků, skluzavek (i 19 m) a vysokých slanění k těm sportovnějším. Najde se ale i fůra klidnějších, kde vás salto do smaragdových tůní naučí i vaše děti. Skoky do krystalicky čisté vody, roztodivné skluzavky a překrásná kulisa příroda jsou přesně ty důvody, proč skousnete i varhánky na kůži a uši plné vody. A komu by to bylo málo, může si dát i dvoudenní kaňon Bendola s přespáním v lůně přírody a 15 km vodních zážitků na 1.800 m převýšení. Doubleshot pro maximalisty.

Alpenverein OEAV.CZ MERCANTOUR Kudrna

Pádlování v peřejích

Při cestě od vypraženého pobřeží nepochopíte, kde se tu bere tolik vody. Alpy jsou ale štědrý zdroj a členitý reliéf čaruje vodácké eldorádo. Tyrkysové peřeje řeky Roya jsou vděčné sousto pro všechny, na horních přítocích se vyřádí i zkušení vodáci.

Alpenverein OEAV.CZ MERCANTOUR Kudrna

Ferraty – vertikální zážitky

Že mají Francouzi smysl pro kreativitu dokazují vydatně i ve vertikální tvořivostí. Jednou z nejoriginálnějších ferrat v oblasti je železná opičí dráha v korytu řeky Lantosque (↔ 950 m, 3 hod.) Ta dopřeje skotačení na kramlích, lanových mostcích a skluzavkách v kaňonu řeky, přímo nad burácejícími peřejemi. Za nejkrásnější ferratu oblasti je ale stále považována ta nejklasičtější - La Colmiane (↑ 1.600 m, 4,5 hod. lezení) s výstupem na vrchol Le Baus de la Frema (2.246 m). Ferrata připomíná spíše lanový park, v průběhu výstupu si můžete několikrát zvolit obtížnost, případně se rozhodnout, jestli radši převislou posilovnu nebo zážitkový lanový post. Překrásné výhledy jsou jako bonus. A pokud se chcete z dovolené vrátit jako skutečný suterén, můžete si dopřát i Via Souterrata (↔ 380 m, 1,5 hod.), zajištěnou cestu v jeskyni komplet pod zemským povrchem.

Pozn. Na zdejší ferraty obvykle platí vstupné (cca 5 EUR / os.) a k doporučenému vybavení patří kladka (obvykle se dá u pokladny půjčit).

Sníte o tom, že umíte létat?

To je reklamní slogan zdejší atrakce, který není daleko od pravdy. Naproti ferratě Colmiane je nejdelší zipline ve Francii, kde vás navléknou do postrojů a jako pták letíte rychlostí až 120 km / hod. na ocelovém laně dlouhém 2663 m.

Alpenverein OEAV.CZ MERCANTOUR Kudrna

Azurové pobřeží

Civilizační šok nebo šarmantní tečka? Nakonec, projít se v pohorkách po červeném koberci v Cannes nebo roztočit poslední zlaťáky v kasinech Monaka může být taky dobrý adrenalin. Náš tip – smaragdové zátoky a mořské jeskyně Calanques, tak si i z přelidněného pobřeží uloupnete kousek jen pro sebe.

CESTOVNÍ KANCELÁŘ PRO VAŠE CESTY DO FRANCIE
alpenverein oeav.cz edelweiss ck kudrna
CK Kudrna
cestovka s duší

S Kudrnou si Alpy užijí i ti nejvíce nároční, a to ze všech možných úhlů. Uspokojíme ty, kteří touží po jednodenních výletech i vícedenních trecích, pohodových cyklotrasách, i pekelných sjezdech – na kolech i na skialpech, či si vylézt ferraty s nádhernými výhledy.

Staňte se členem
Alpenvereinu

Využívejte skvělé pojištění nejen do hor s řadou dalších výhod.

Z aktuálního dění

Také by vás mohlo zajímat