Alpenverein OEAV.CZ Pěší turistika s využitím Švýcarského dopravního systému

Pěší turistika s využitím Švýcarského dopravního systému

Švýcarský dopravní systém propojující dopravu železniční, autobusovou, lodní i městskou je unikátní sám o sobě. Vše na sebe navazuje, vše se soustřeďuje do bodů, kde lze přestoupit z vlaku na autobus nebo na loď. Kam jede vlak, tam nejezdí autobus a spoje jsou v pravidelném půlhodinovém až hodinovém taktu. Několikrát denně pak zajíždějí poštovní autobusy i do těch nejzapadlejších údolí, kam přivážejí poštu, turisty i domorodce. Nás jako pěší turisty bude zajímat právě to, že jsme svobodní ve výběru tras, které není třeba „zokruhovat“.

Alpenverein OEAV.CZ Pěší turistika s využitím Švýcarského dopravního systému

Jízdní řád pro celý dopravní systém najdete na www.sbb.ch a vyhledávání tady funguje podobně jako na IDOSu, tedy žádný problém. Pokud budete pobývat na jednom místě delší dobu, zjistěte si předem, jaká je nabídka návštěvnických karet pro ubytované, v létě budete často mít místní dopravu zcela zdarma. Jestliže se chystáte procestovat Švýcarsko křížem krážem, pak se vám může hodit jízdenka Swiss Travel Pass, která umožňuje cestovat všemi prostředky zahrnutými do Švýcarského dopravního systému zdarma. Jako bonus je pak sleva na lanovky ve výši 50 % a vstup do více než 500 muzeí Švýcarska.

Alpenverein OEAV.CZ Pěší turistika s využitím Švýcarského dopravního systému

TOP 3 tipy na unikátní zážitky pro pěší turisty s využitím Švýcarského dopravního systému:

1. Pěší výlety s Rhétskou dráhou

Rhétská dráha (RhB), soukromá dopravní společnost, která zajištuje dopravu v hornatém východním kantonu Graubünden, proslula zejména svými dvěma panoramatickými vlaky Bernina Express a Glacier Express (Ledovcový expres). Tratě Bernina a Albula byly dokonce zapsány na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. My si obě nejzajímavější části projdeme pěšky a Rhétskou dráhu využijeme „jen“ jako dopravní prostředek.

Podél trati Albula je nejlépe vydat se pěšky, tak si vychutnáte neuvěřitelný um železničních stavebních inženýrů, kteří se museli vyrovnat s hornatým terénem bez využití ozubnice. Na vás je, zda raději chodíte nahoru nebo dolů a podle toho zvolit směr a také, kolik času chcete pochodu věnovat. Existuje možnost projít si celou trasu Bernina Express nebo i jen část podél trati Albula, vydejte se ze zastávky Preda do Bergünu (pokud tedy raději chodíte z kopce). Pro obdivování vrcholové části u průsmyku Bernina doporučujeme cestu ze zastávky Ospizio Bernina minimálně do té následující, Alp Grüm. Tyto úseky jsou zvládnutelné za několik hodin a nejsou nijak mimořádně náročné.

Alpenverein OEAV.CZ Pěší turistika s využitím Švýcarského dopravního systému

2. Královna hor Rigi

Hora Rigi, která se vypíná nad jezerem Vierwaldstättersee (Lucernské jezero), zaujme Vaši pozornost již při příjezdu a její majestátnost i centrální poloha, z ní udělaly nejoblíbenější vrchol Švýcarů. Navíc je plně zahrnuta ve Swiss Travel Passu a to včetně dvou lanovek. Můžete si tu tedy vytvořit vlastní plán po více než 120 km pěších stezek, které nahoře jsou. Zejména doporučujeme Panoramaweg z Rigi Scheidegg na Rigi Kaltbad. Jak si program poskládáte, záleží ale jen na vás. Aktivní den můžete zakončit v minerálních lázních na Rigi Kaltbad, kde se nabízí nádherné výhledy na jezero přímo z venkovního bazénu.

Alpenverein OEAV.CZ Pěší turistika s využitím Švýcarského dopravního systému

3. Novinka léta 2023 – Matterhorn Alpine Crossing

Prvního července byl zahájen provoz lanovky Matterhorn Glacier Ride II spojující v rámci projektu Matterhorn Alpine Crossing Švýcarsko s Breuil-Cervinia v Itálii. Nově je tak možné i pro pěší turisty prohlédnout si zblízka jedinečnou vysokohorskou krajinu a obdivovat místního krasavce – nejfotografovanější horu Matterhorn. Mimochodem stanice lanovky Malý Matterhorn je nejvýše položenou stanicí lanovky v Evropě ve výšce úcty hodných 3.883 m n. m. Krajina nad Zermattem pak nabízí nepřeberné možnosti pro pěší turistiku. V samotné vrcholové části je letní lyžařské středisko s 25 km sjezdovek, které můžete osobně vyzkoušet.

Alpenverein OEAV.CZ Pěší turistika s využitím Švýcarského dopravního systému

Přejeme vám nezapomenutelné zážitky se Švýcarským dopravním systémem!

OBJEVUJTE ŠVÝCARSKO
alpenverein oeav edelweiss švýcarsko
Švýcarsko na jedno kliknutí

Bližší a aktuální turistické informace o Švýcarsku naleznete na webu MojeSvycarsko.com, kde si také můžete objednat tištěné mapy a brožury zdarma k zaslání poštou. Nezapomeňte sdílet vaše zážitky ze Švýcarska na Instagramu s hashtagem #MojeSvycarsko – ty nejzajímavější fotografie budou uveřejněny v nadcházejícím vydání tištěného magazínu SWISSmag. 

CESTOVNÍ KANCELÁŘ PRO CESTY DO ŠVÝCARSKA
alpenverein oeav.cz edelweiss ck kudrna
CK Kudrna

S Kudrnou si švýcarských Alp užijí i ti nejvíce nároční, a to ze všech možných úhlů. Uspokojíme ty, kteří touží po jednodenních výletech i vícedenních trecích, pohodových cyklotrasách, i pekelných sjezdech – na kolech i na skialpech, či si vylézt ferraty s nádhernými výhledy.

Katalog zájezdů

Staňte se členem
Alpenvereinu

Využívejte skvělé pojištění nejen do hor s řadou dalších výhod.

Z aktuálního dění

Také by vás mohlo zajímat