Alpenverein edelweiss OEAV.CZ pilatus

Po nejstrmější železnici světa na Pilatus vyjedou nové vlaky

Po zkušebním provozu se na jaře 2023 do plného provozu dostane všech osm moderních vozů, které vyjedou na původní trasu nejstrmější ozubnicové železnice na světě z Alpnachstadu u Luzernského jezera na mytickou horu Pilatus. Prvotřídní design vláčků obohatila panoramatická okna, která ještě násobí požitek z jízdy.
 

Alpenverein edelweiss OEAV.CZ pilatus

Lepší výhled než kdykoli předtím

Autorem nových vagonů je renomovaný švýcarský designér Thomas Küchler, který na úpatí hory Pilatus vyrůstal. Zvolil nadčasový design s oblými hranami a zachoval vnější rozměry původních vozů, aby vláčky projely tunely. Vozy jsou vyvedeny v typické červené barvě, v prostoru pro cestující vytvářejí světlé, teplé odstíny stylovou atmosféru. Pro zážitek z jízdy po mimořádně strmé železnici jsou však nejočekávanější novinkou maximálně velká prosklená čela nových vozů.
 

Alpenverein edelweiss OEAV.CZ pilatus

Nahrazení vlakových souprav z 30. let 20. století

Výměna původních, více než 80 let starých vagonů byla nezbytná. Vozidla byla stále náchylnější k poruchám, jejich údržba nákladnější a nebyly k dispozici ani náhradní díly. Cílem celého stavebního projektu však byla nejen náhrada historických železničních vozů tak, aby i při splnění nejnovějších dopravních standardů bylo zachováno jedinečné kulturní dědictví, ale také zvýšení přepravní kapacity celého systému. 

Klíčové je, že jedinečný systém pohonu prostřednictvím dvou svisle usazených ozubených kol, který navrhl curyšský vizionář Eduard Locher před více než 130 lety, nevykazuje téměř žádné známky opotřebení a zůstal tedy i pro pohon nových vozů prakticky nezměněn. Díky tomuto průkopnickému systému zvládá ozubnicová železnice na hoře Pilatus od roku 1889 stoupání až 48 %, což je dodnes nepřekonaný světový rekord!

V Alpnachstadu bylo také vybudováno druhé nástupiště, které umožní nástup a výstup z obou stran vlaků současně, což s mírně zvýšenou cestovní rychlostí umožní zavedení půlhodinových intervalů. Současně jsou nová vozidla tišší a díky rekuperaci snižují spotřebu energie o 30 procent.

Dobrou zprávu pro fanoušky železnic také je, že dva vozy z 30. let minulého století budou zachovány a využívány pro zvláštní jízdy.
 

Alpenverein edelweiss OEAV.CZ pilatus

2132 možností nad mořem

Dvě lanovky, dva hotely, pět restaurací, nejstrmější ozubnicová železnice na světě a největší lanový park ve středním Švýcarsku slibují na hoře Pilatus vzrušující zážitky:

Zlatá okružní cesta

Okružní jízda Golden Round Trip představuje jeden z nejzajímavějších zážitků ve Švýcarsku: hosté cestují lodí po Luzernském jezeře, nejstrmější ozubnicovou železnicí na světě na vrchol Pilatus, lanovkou a panoramatickou gondolou a nakonec autobusem zpět do výchozího bodu.

Večeře v oblacích

Spolu s kulinářskými zážitky vás okouzlí působivý západ slunce na vrcholu spolu s příběhy a tipy od místního experta. Ať už se jedná o názvy vrcholů, meteorologické jevy nebo kozorožce, rozhodně se v tom vyzná. 

Kozorožčí safari 

Zejména večer a brzy ráno patří hora zvířatům. Kozorožci žijí na vrcholcích nad Luzernem již více než 60 let. Pozorování jejich kolonie je nezapomenutelným a působivým zážitkem. 
 

Alpenverein edelweiss OEAV.CZ pilatus

Adrenalin, akce, zábava

Zastavte se v areálu u stanice Fräkmüntegg. V lanovém parku můžete na deseti různých trasách trénovat svou obratnost, skákat do prázdna, zkrátka poškádlit nervy a užít si spoustu zábavy. Anebo roztáhněte ruce a užijte si mírný let na dračím kluzáku. Podíváte se na svět z výšky v pohodlí sedačky paraglidisty. Rychlosti se bát nemusíte. Zdejší přírodu můžete poznávat i na stezce v korunách stromů a když vás dožene hlad, k dispozici jsou ohniště anebo si smlsnete na masových pochoutkách s pečenými bramborami ze zdejšího kiosku.

Kempování na jiný způsob

Jediná věc, která je lepší než létání, je strávit noc ve vznášejícím se "Stromovém stanu" na Fräkmünteggu. Stany jsou postaveny na platformách mírně se pohupujících na popruzích napjatých mezi stromy. Součástí balíčku je také vynikající grilování, salátový a dezertový bufet a vydatná snídaně.

Summit Dreams

Jedinečným zážitkem je také přenocování ve výšce 2132 metrů nad mořem. Nikde jinde nezáří hvězdy tak intenzivně a východy slunce nejsou tak úchvatné jako na Pilatus Kulm. Tak blízko Lucernu, a přesto v úplně jiném světě. Chcete-li zažít výjimečnou noc, vyzkoušejte balíček služeb Mountain Romance. 

Astronomické večery

Být jednou hvězdářem? Na hoře Pilatus jsou Mléčná dráha, planety a souhvězdí tak blízko: podívejte se na hvězdnou oblohu profesionálním dalekohledem a pak si vychutnejte vynikající jídlo v restauraci Pilatus Kulm a v klidu si zdřímněte v jednom z hotelů Pilatus Kulm.

Alpenverein edelweiss OEAV.CZ pilatus mapa
Objevujte Pilatus
alpenverein oeav edelweiss pilatus
Dračí hora Pilatus

PILATUS-BAHNEN AG. 
Schlossweg 1, 6010 Kriens 
Tel. +41 (0)41 329 11 11 
info@pilatus.ch 

CESTOVNÍ KANCELÁŘ PRO VAŠE CESTY DO ŠVÝCARSKA
Alpenverein edelweiss OEAV.CZ ck kudrna
CK Kudrna
cestovka s duší

S Kudrnou si Alpy užijí i ti nejvíce nároční, a to ze všech možných úhlů. Uspokojíme ty, kteří touží po jednodenních výletech i vícedenních trecích, pohodových cyklotrasách, i pekelných sjezdech – na kolech i na skialpech, či si vylézt ferraty s nádhernými výhledy.

Staňte se členem
Alpenvereinu

Využívejte skvělé pojištění nejen do hor s řadou dalších výhod.

Z aktuálního dění

Také by vás mohlo zajímat