Alpenverein OEAV.CZ Moje kolo

Podle čeho vybírat oblečení na zimní sporty?

Zima pomalu ale jistě klepe na dveře a to znamená jediné, je čas se připravit na nižší teploty. Pokud se chystáte i v tomto období sportovat, poradíme vám, jak se obléknout, aby vás při vašich oblíbených aktivitách netrápil chlad nebo přílišné teplo.

Alpenverein OEAV.CZ Moje kolo

Co si ujasnit před nákupem?

Základem spokojeného sportovce je pohodlné kvalitní oblečení a vybírat byste ho měli tak, aby se dalo vrstvit. Jednotlivé vrstvy by pak měly být větruvzdorné, nepromokavé, prodyšné a rychleschnoucí. Jak správně vrstvit oblečení jsme psali zde.

Kritérií pro výběr zimního oblečení je hned několik. Je třeba si uvědomit, že při sportovních aktivitách se hýbeme a zahříváme, a pokud jsou tepelné ztráty větší než námi vyprodukované teplo, je nám zima.

Každá aktivita je jinak náročná a jinak se u ní zapotíte, proto se při výběru oblečení na zimní sporty zaměřte na materiál, prodyšnost, paropropustnost a vodní sloupec. Zvažte také, kam plánujete chodit, jestli hledáte oblečení na vysokohorskou turistiku v Alpách, nebo kousky, které využijete i jinde, než jen při sportování.

Materiál

Možností na trhu je nespočet, od základní bavlny až po husí peří. Který materiál je nejvhodnější na tu či onu zimní aktivitu závisí i na tom, jestli patříte k těm, co se chladu nezaleknou, nebo nazouváte zimní ponožky hned, když se na teploměru ukáže první jednociferné číslo.

Bavlna

Textilní průmysl by se bez bavlny pravděpodobně ihned zhroutil, ale při výběru sportovního oblečení se bavlně raději vyhněte. Rychle nasákne pot, špatně schne a vůbec nedrží tvar.

Syntetika (polypropylen, polyester, polyamid)

Nejrychleji schnoucím funkčním materiálem je polypropylen. Má nejnižší hmotnost a odolává bakteriím a plísním. Má i velmi nízkou tepelnou vodivost, takže dobře drží teplo. Polyester málo vlhne, rychle schne a používá se jako příměs do přírodních materiálů. Vysokou pružnost a odolnost nabízí polyamid. Velmi snadno se udržuje, jen při oblékání se připravte na nepříjemný studený pocit hladkého hedvábí.

Peří

Kachní nebo husí peří má nejlepší poměr výhřevnosti, sbalitelnosti a hmotnosti. Na druhou stranu, když navlhne je téměř nepoužitelné.

Merino Vlna

Merino vlna pochází ze stejnojmenných ovcí Merino. Jejich vlna je jemná, má vysokou schopnost pohlcovat pachy a je pravděpodobně tím nejlepším materiálem pro outdoor a sportování.

Pokud se tedy chystáte na trekking, lezení nebo skialpy, Merino bude tou nejlepší volbou. 

Alpenverein OEAV.CZ Moje kolo

Voděodolnost a vodní sloupce

Dříve platilo, že čím vyšší hodnota vodního sloupce, tím je oblečení lepší. To ale není tak úplně pravda. Jaké hodnoty vodního sloupce zvolit do standardních podmínek a co vlastně ten vodní sloupec znamená?

Vodní sloupec je tlak vody, který je materiál schopen udržet bez prosakování. Ukazuje tedy, jak dlouho oblečení odolává vodě a my zůstáváme v suchu.

  • 3000 mm = zvládne mírný déšť
  • 5000 mm = vhodný do silnějšího deště
  • do 15000 = vhodný na horské přechody
  • mezi 15000-20000 = vhodný na lyžařské bundy

Vybírejte oblečení i podle toho, jestli se chystáte navštívit lokality, kde prší skoro celoročně, nebo chodíte v dešti jen, když je to nevyhnutelné. Pokud je navíc na určité místo vyvíjen tlak, je vždy vhodné zvolit vyšší míru nepromokavosti. 

Prodyšnost

Při delších outdoorových aktivitách si nevystačíme pouze s voděodolným oblečením. Je třeba se zaměřit i na prodyšnost neboli paropropustnost. Pokud zvolené oblečení není prodyšné, budete se za chvíli cítit jako ve skleníku. Mokří tedy nebudete od deště, ale od potu. Paropropustnost je hodnota, která uvádí jak rychle oblečení zvládne odvádět pot od těla. Tady hraje jednu z hlavních rolí membrána.

Typy membrán 

  • porézní = nepropustná látka, která má po celém povrchu miniaturní dírky. Neprojde přes ně ani kapka vody, ale jsou dostatečně velké na to, aby jimi zevnitř prošla pára.
  • neporézní = funguje na molekulární úrovni bez dírek. Z vnější strany nepřijímá vodu a z vnitřní vsákne pot a pošle ho ven. Mezi neporézní membrány patří například Dermizax, kterou najdete u Ortovoxu. Jde do ní totiž zaplést vlna bez ztráty prodyšnosti.

Mezi nejčastější typy patří membrána spojená s vnější vrstvou pomocí tzv. laminace. Snižuje sice parametry nepromokavosti a prodyšnosti, ale přidává membráně na odolnosti proti poškození a je 100% odolná proti větru. Dále může být membrána vložená mezi svrchní vrstvu a podšívku. Vždy je dobré zaměřit se i na podlepené švy.

Můžete se setkat s pojmy jako je zátěr nebo nemembránový softshell. Zátěr je vlastně trvalá impregnace (pogumování) a má obecně horší poměr nepromokavosti/prodyšnosti. Zatímco nemembránový softshell je odolný proti větru a prodyšnost patří mezi nejsilnější stránky. Zvládne dokonce i lehčí déšť a suchý sníh.

TIP MOJEKOLO: Víme, že trefit správnou velikost bez vyzkoušení je těžké. Usnadněte si výběr a objednejte si více velikostí k vyzkoušení na jednu z našich kamenných prodejen. Stačí při objednávání zadat osobní vyzvednutí a platbu v hotovosti při převzetí. Na prodejně si v klidu vyzkoušíte objednané velikosti a zaplatíte jen tu, která vám perfektně sedne. Doručení na pobočku je samozřejmě na nás.

pokračování článku v magazínu MOJEKOLO.CZ

Slevy pro členy Alpenvereinu OEAV.CZ
Alpenverein OEAV.CZ MOJEKOLO
MOJEKOLO.CZ

Členové Alpenvereinu registrovaní kanceláří OEAV.CZ mohou využít jednorázovou slevu na nákup anebo servis jízdních kol v prodejnách MOJEKOLO.CZ.

Staňte se členem
Alpenvereinu

Využívejte skvělé pojištění nejen do hor s řadou dalších výhod.

Z aktuálního dění

Také by vás mohlo zajímat