Alpenverein OEAV.CZ ZDrSEM

Pomoc nejen na horách

Do hor nebo na cesty vyrážíme odpočívat, relaxovat, čerpat inspiraci, najít sebe, podávat výkony, překonávat hranice. Každá cesta je spojená s přípravou, tréninkem, výběrem materiálu, testováním, sbíráním inspirací. Soustředíme se na vytoužený cíl.

Alpenverein OEAV.CZ ZDrSEM

A co když se to pokazí? Parťák se zraní. Máte plán B? Umíte si v takové situaci poradit?
V rámci ČR je řešení jednoduché. Vytáhnu telefon a volám 155. Za pár minut přijíždí záchranka, přebírá si zraněného. Vyřešeno! V divočině je to jiné. Signál je jen někde, horská služba dorazí v lepším případě za několik desítek minut, spíše však za několik hodin. 
Co teď? Poskytování první pomoci v divočině je mnohem náročnější než v civilizaci. Nicméně priority záchrany zůstávají stejné:

Alpenverein OEAV.CZ ZDrSEM

Bezpečnost zachránců a zhodnocení celé situace.
V tuto chvíli je třeba si odpovědět na 4 základní otázky: Je situace pro zachránce bezpečná? Může se situace zopakovat? (např. pád laviny) Jak k situaci došlo? (odpověď nám prozradí možná zranění) Co a koho mám k dispozici? 
Vyřešení život ohrožujících stavů.
Kontrola stavu vědomí, dýchání a krevního oběhu. Poškození některého ze základních systémů znamená ohrožení života v krátkém čase.
Řešení ostatních zdravotnických událostí.
Situace, které v civilizaci řešíme odvezením do nemocnice, ale v divočině nám mohou způsobit značné komplikace. Připravit se na nečekané se nedá čtením článků, sledováním videí ani posloucháním přednášek zkušených horských vůdců. V teple domova či v přednáškovém sále se zdá vše tak snadné. Jenže když fouká studený vítr, je vám zima, prší, pacient naříká, skupina ostatních na vás hledí a neví, co má dělat, pak situace vypadá úplně jinak.
Nebuďte překvapení, buďte připravení! 

Alpenverein OEAV.CZ ZDrSEM

Kurz outdoorové první pomoci HORAL! 

5,5 dne v prostředí krásné Vysočiny naplněných praktickými nácviky, workshopy a simulovanými situacemi.
Naučíte se, jak zhodnotit situaci, základní život zachraňující dovednosti, jako je resuscitace či zástava krvácení, improvizované transporty, fixaci a dlahování poraněných končetin, přístup k člověku s poraněním páteře, ale také jak rozpoznat závažné stavy interních onemocnění, jak ošetřit drobné rány nebo jak si vybavit lékárničku na krátké i dlouhé akce.  
Vyzkoušíte si organizovat záchrannou akci od začátku do konce, zažijte téměř 16 hodin simulovaných situací. Zachraňovat budete samostatně i ve skupině. Ve dne i za tmy. Za každého počasí. Po celou dobu kurzu se vám bude věnovat minimálně pětičlenný lektorský tým složený z horských průvodců, záchranářů a lékařů. Potkáte se také s našimi figuranty. A krom dovedností a vědomostí je kurz skvělým místem pro potkání podobně naladěných lidí, kteří milují hory a cestování.
Doma u televize umí první pomoc poskytnout každý. Troufnete si udělat víc a získat reálné zkušenosti a nechat první pomoc, ať se vám vryje pod kůži? Pojeďte na kurz HORAL a přidejte se k desítkám outdoorových nadšenců, kteří už mají první pomoc v malíku.
A jak víme, že to funguje? První pomoc učíme už přes 20 let prostřednictvím zážitku, simulací a praktických nácviků. Hory milujeme a propojovat svět záchranařiny a outdooru je naší srdcovou záležitostí. 
Pro zájemce je možné udělat si navazující jednodenní kurz, po jehož absolvování získáte rekvalifikaci Zdravotník zotavovacích akcí.

Mohlo by se hodit
zdrsem
ZDrSEM - první pomoc zážitkem
Alpenverein OEAV.CZ ZDrSEM

Festival DOHOR!

16.1. Bezpečnost a první pomoc v horách

Dita Podhadská:První pomoc a život ohrožující stavy

V rámci festivalu si budeme společně povídat o outdoorové první pomoci a zejména tématech týkajících se hor a zimních hor. Těšit se můžete na podchlazení, výškovou nemoc, postup poskytování první pomoci a také o vybavení cestovní lékárničky.

Tématy přednáky budou: 

  • Vysokohorská nemoc - jak rozeznat život ohrožující formy?
  • Hypotermie - jak rozeznat stádia bez teploměru? Kdy do nemocnice?
  • Omrzliny - kdy je možno pokračovat v expedici a kdy ne?
  • Jak konzultovat naléhavé stavy s odborníky na dálku?
  • Expediční medicína - jak řešit naléhavé stavy na expedici

Program festivalového večera 

Staňte se členem
Alpenvereinu

Využívejte skvělé pojištění nejen do hor s řadou dalších výhod.

Z aktuálního dění

Také by vás mohlo zajímat