Alpenverein OEAV.CZ Sud Tirol

Pravý domov horalů v Jižním Tyrolsku

Dechberoucí horská panoramata, vybrané jídlo a pití a vyhlášené wellness, to vše patří do jihotyrolského erbu nejsevernější italské provincie jaksi samosebou. V průzračné podobě najdete jejich kořeny v nedotčených horských vsích, odkud vzešli pionýři „mountaineeringu“, kultury unikátního životního stylu, který zde přežil až do dnešních časů. Vítejte v Matsch/Mazia a Lungiarü/Campill, prvních Bergsteigerdörfer v Jižním Tyrolsku.

Alpenverein OEAV.CZ Sud Tirol

Matsch/Mazia

Matsch/Mazia tvoří postranní část údolí Vinschgau na západě Jižního Tyrolska u Malsu na trojmezí Itálie s Rakouskem a Švýcarskem ve výšce 1 584 metrů. Rozkládá se na jižních svazích Ötztalských Alp na úpatí Weisskugelu (3 739 m), druhé nejvyšší hory tohoto pohoří. Této zcela ukryté části hor, kde žije necelých pět stovek obyvatel, se přezdívá „Utajená královna“ (i pro nemizející bílé čapky na třítisícových vrcholech) anebo Malý Tibet.

Unikátní místo udržují i přísné stavební regulace, které nikdy nejdou přes krásná přírodní panoramata. Tak třeba kostelík zde stojí osamocený mimo zástavbu na vlastním kopečku. Anebo zřícenina slavného hradu Obermatsch vartuje na stráži nad drsnou roklí vytesanou potokem Matscher Bach. A vodou zásobují údolí proudy z ledovců vysoko v horách, dole rozváděné důmyslnými kanály.

Alpenverein OEAV.CZ Sud Tirol

Už 400 let před Kristem sem přišli Keltové, kteří se promísili s místními Rhéty. Jméno Matsch znamená cosi jako mokrá země. Poznali ji i Římané, jejichž jazyk pronikl do místního názvosloví. Okolo roku 1 200 zde žily stovky rodin. Dvakrát však údolí postihla přírodní katastrofa, mohutný sesuv půdy a záplava způsobená táním ledovce. Není divu, že ještě koncem 19. století mnoho lidí odešlo daleko pryč, třeba až do Ameriky. A ještě v roce 1 983 zde hustý déšť uvěznil obyvatele ve strachu na 72 hodin za zavřenými petlicemi.

Ale už před 137 lety tu Heinrich Flora založil Alpský klub, rok poté, co zde jeho pražská sekce vystavěla Karlovarskou boudu, později přejmenovanou na Oberettes Hütte. Z těchto kořenů vyrostla současná horalská základna.

Alpenverein OEAV.CZ Sud Tirol

Zima bývá ve znamení skialpů. Možná nejoblíbenější je snadná túra na Pleresspitze/Cima Pleres, která netrvá víc než čtyři hodiny, byť nastoupáte přes 1 400 metrů. Podobnou náročností se vyznačuje ta na Upikopf/Monte Upi. Zato jako výzvu i pro zkušené a skutečné fajnšmekry vám doporučí Saldurspitze/Punta Saldura, 14 km s výškovým rozdílem 3 120 m. Dá se tu jezdit na běžkách, chodit na sněžnicích či jen tak po svých i lézt v ledu. Jen si vybrat! 

Alpenverein OEAV.CZ Sud Tirol

V létě samozřejmě převažují pěší treky. Lenivou vycházku lze podniknout podél Ackerwaalských zavlažovacích kanálů. Už jisté úsilí vyžaduje trek k chatě Oberettes pod Weißkugel/Palla Bianca (3 739 m) anebo alpskému plesu Upi (2 552 m), pro mnohé vůbec nejkrásnějšímu místu Val di Mazia. Pro zabydlení doporučujeme hotel Glieshof  na magické pláni v 1 824 metrech…

Alpenverein OEAV.CZ Sud Tirol

Lungiarü

První horalská vesnice v Dolomitech, leží ve výšce 1 398 metrů ve stejnojmenném jihotyrolském údolí na kraji většího Gaderského údolí. To se táhne od St. Martin in Thurn/San Martino in Badia jihozápadním směrem. Vůkol se tyčí dolomitské štíty, z jedné strany skupina Peitlerkofel, ze druhé Puez. 

Okolní území tvoří přírodní park Puez-Geisler, který patří do kulturního dědictví UNESCO. Mezi mnoho zdejších přírodních pokladů patří i ladínské kultury a jazyk unikátní enklávy, čítající ještě dnes asi třicet tisíc obyvatel. Mnoho zajímavostí se dozvíte v Ladínském muzeu Ćiastel de Tor v St. Martinu.

Alpenverein OEAV.CZ Sud Tirol

V zimě se odtud vyráží hlavně na skialpy na trasy nejrůznější obtížnosti. Mezi ty nejvyhlášenější patří Piza de Medalghes (2 454 m, do 4 hodin s minimálním lavinovým nebezpečím), nebo Piza de Antersasc (2 471 m, asi 4 hodiny). 

Pro zpestření lze vyzkoušet i výpravu na sněžnicích, z Ví do Gömy vede slunečnou stranou svahů, naopak na Pré dai Corf se chodí za měsíčního svitu. Z chaty Ütia Ciampcios se pak můžete spustit dolů na saních.

Alpenverein OEAV.CZ Sud Tirol

V létě jsou oblíbené túry Roda dles Viles do ladínské vsi, nebo až na půvabnou horskou boudu Munt d´Adagn 
a také z Cialdires na pastvinu pod Antersaskem. Náročnější štreka vede na Zwölferkofel (2 384 m s převýšením 800 m), vyznačená je i třídenní túra z Pares přes Regensburgerhütte a Glatschalm zpět do Lungiarü. Napojit se lze i na část Dolomitského Höhenweg High Mountain Trailu 2, který vede z Brixenu a dá se natáhnout až na 185 km dlouhou čtrnáctidenní pouť do Benátska! Lezci se vydovádějí ve třech sektorech nedaleko Cialdires, neobvyklou lokací se pyšní výstup (obtížnost V) na Crëp dal Ora (2 361 m).

Jako tipy na ubytování zde doporučujeme prověřený komfortnější Horský hotel Sanvi anebo apartmány se snídaní v chalet Morná.

text: Tomáš Nohejl

Objevujte Jižní Tyrolsko
Alpenverein OEAV.CZ Jižní Tyrolsko IDM Südtirol
IDM Südtirol

IDM Südtirol/Alto Adige
Piazza della Parocchia 11, I-39100 Bolzano
tel.:  +39 0471 094 000
mail: info@idm-suedtirol.com

Staňte se členem
Alpenvereinu

Využívejte skvělé pojištění nejen do hor s řadou dalších výhod.

Z aktuálního dění

Také by vás mohlo zajímat