Alpenverein OEAV.CZ Rhetska draha

Rhétská dráha dělá z cestování vlakem zážitek

Moderní červené soupravy Rhétských drah (RhB) se proplétají hornatým kantonem Graubünden. Železniční tratě Albula a Bernina překonávající alpské průsmyky jsou dokonce tak výjimečné, že byly v roce 2008 zařazeny na seznam světového dědictví UNESCO. Cestující se ocitají uprostřed divoké vysokohorské krajiny a přímo z panoramatických oken vlaku obdivují zářivé ledovce a jezera, rozlehlá údolí i strmé skalnaté rokle. Velkolepé viadukty a spirálové tunely vybudované průkopníky železničního stavitelství před více než sto lety dokonale zapadají do úchvatné horské přírody.

Alpenverein OEAV.CZ Rhetska draha

Landwasserský viadukt

Obdivujte symbol Rhétských drah

Nejen pro fanoušky železnic je jedním z vrcholů jízdy Landwasserský viadukt, který se stal symbolem Rhétských drah. Jeho 65 metrů vysoké pilíře a 141,7 metrů dlouhý oblouk jsou impozantním stavitelským dílem a oblíbeným objektem fotografů. Stavba viaduktu kterou vedl řecko-švýcarský inženýr Alexander Acatos, představovala výzvu v podobě výstavby bez vnějšího lešení. Místo toho byly použity inovativní techniky, jako je železné lešení uvnitř pilířů a elektrické stavební jeřáby. Celé dílo bylo dokončeno za pouhého jeden a půl roku! Fascinující stavba si zaslouží podrobnější průzkum.

Z malebné vesničky Filisur se zdobenými engadinskými domky dojdete za půl hodiny na vyhlídkovou plošinu, odkud se otevírá jedinečný výhled na slavný most. Kdo chce obdivovat historii železnice „na vlastní kůži“, může se svézt z Filisuru silničním vláčkem „Landwasser Expres“ přímo k úpatí pilířů viaduktu a obdivovat více než 100 let starou stavbu z bezprostřední blízkosti.

Alpenverein OEAV.CZ Rhetska draha

Trať Albula

Jízda skrz tunely a viadukty

Další nezapomenutelnou trasou RhB je trať Albula vedoucí z města Thusis do Svatého Mořice. Tato 62 kilometrů dlouhá trať, prohlášená za světové dědictví UNESCO, je mistrovským dílem železničního inženýrství. Aniž by využily ozubení, vlaky překonávají převýšení přes 1 000 metrů, přičemž projíždí spirálovými tunely a přes ikonické viadukty jako Solis a Landwasser. Kromě vlastní vyhlídkové jízdy můžete v okolí tratě Albula objevovat přírodní park Ela, projít se podél křišťálově čisté říčky Albula po stejnojmenné železniční stezce nebo navštívit železniční muzeum v Bergünu.

Za lyžováním do Arosy

Pohádkový vlakový výlet s Rhétskou dráhou

Chur je hlavním městem kantonu Graubünden a současně se pyšní primátem nejstaršího města Švýcarska. Obklopený horami svírajícími hluboké údolí Horního Rýna nabízí procházku malebnými uličkami a současně zde začíná jedna z nejkrásnějších železničních tratí – Arosa Line. Tato trasa slibuje nejen přepravu do oblíbeného lyžařského střediska Arosa, ale také nezapomenutelný zážitek z cesty samotné.

Alpenverein OEAV.CZ Rhetska draha

Z Churu se vlak pomalu vydává na 26 kilometrů dlouhou trasu překonávající převýšení 1 000 metrů. Jízda zpočátku nepřipomíná ani cestování vlakem, koleje vedou přímo ulicemi města. Zblízka budete obdivovat historické památky: městské hradby, Maltézskou věž a bránu Obertor. Teprve potom vlak pozvolna vjede do Schanfiggu, hornaté krajiny s nedotčenou přírodou, přičemž vrcholným zážitkem je přejezd Langwieser viaduktu vysoko nad řekou Plessur.

Za pouhou hodinu dorazíte do Arosy ležící v nadmořské výšce 1 800 metrů. S prvním nádechem překvapivě studeného horského vzduchu si okamžitě uvědomíte, jak jste vysoko. Otevírá se před vámi příležitost prožít den plný dobrodružství, ať už je to túra nad údolím 
s výhledy na Tschiertschen nebo jízda lanovkou na vrchol Weisshorn či Carmenahütte. 
V prosinci se zde každoročně koná slavný Festival humoru.

Na sáňkách z Predy do Bergünu

Deset kilometrů čisté radosti a vzrušení

Už vlastní cesta Rhétskou dráhou divokým údolím říčky Albula je sama o sobě úchvatná, sáňkařské dobrodružství pak začíná na železniční stanici Preda ve výšce 1 800 metrů nad mořem. V zimě uzavřený úsek silnice je stejně tak klikatý jako samotná železniční trať. 
Do Bergünu se tedy povezete souběžně s vlakem, ale v ohromné rychlosti a mezi mnohem většími závějemi sněhu. Sáňky můžete mít vlastní anebo si je zapůjčit na místě. Pokud máte chuť ještě na něco prudšího, vyjeďte z Predy sedačkovou lanovkou do Darluxu a užijte si adrenalinový sjezd do Bergünu odtud. Rhétská dráha tedy není jen prostředkem dopravy, ale zároveň klíčem k objevování nádherné švýcarské přírody, technického umění a nezapomenutelných zážitků.

 

Alpenverein OEAV.CZ Rhetska draha
Jiný, fascinující způsob cestování
 alpenverein, oeav, bernina express, logo
Bernina Expresss

Jízdu vlakem Bernina Expresssi můžete zarezervovat na: www.berninaexpress.ch nebo u „Railservice“ Rhétské dráhy: railservice@rhb.ch; Tel: +41 (0)81 288 65 65

 

CESTOVNÍ KANCELÁŘ PRO VAŠE CESTY
 alpenverein, oeav, kudrna, logo
CK Kudrna
cestovka s duší

S Kudrnou si Alpy užijí i ti nejvíce nároční, a to ze všech možných úhlů. Uspokojíme ty, kteří touží po jednodenních výletech i vícedenních trecích, pohodových cyklotrasách, i pekelných sjezdech – na kolech i na skialpech, či si vylézt ferraty s nádhernými výhledy.

Staňte se členem
Alpenvereinu

Využívejte skvělé pojištění nejen do hor s řadou dalších výhod.

Z aktuálního dění

Také by vás mohlo zajímat