Alpenverein OEAV.CZ | S dětmi do Švýcarska

Švýcarská zimní nej pro děti

Slavné lyžařské destinace Švýcarska jsou v globálním hledisku etablovány coby high-end produkty oboru. I více než stovku let zušlechťují své služby a nabízejí specifický mix kvality a tradice, a lákají tak dospělé z celého světa. Kam ale vyrazit do Švýcarska v zimě s dětmi?

Text: Radek Holub – SNOW.CZ
Foto: Switzerland Tourismus

Alpenverein OEAV.CZ | SwissMag | Eriz

Platí to v lecjakém oboru: nabídka zábavy pro dospělé a děti může být zcela jiný svět. Konkrétně v lyžování vykazují nároční dospělí lyžaři snad až protichůdné požadavky než lyžaři začínající. Skloubit svět dospělého a dětského lyžaře je oříšek, který ne každý úspěšně rozlouskne. Velká střediska k tomu, aby byla přátelská pro děti, prostě omezuje infrastruktura stavěná pro dospělé. Ne že byste si nenašli i ve středisku typu Zermatt nebo Svatý Mořic rodinný kout, kde vše bude podle vašich představ a na dosah, už to ale chce znát středisko lépe a hlouběji. Pro švýcarské rodiny je často mnohem snazší a zcela funkční zabrousit do středisek regionálního významu, která jsou v ohromných počtech skryta před a za kulisami nejvyšších horských hřebenů snad všech kantonů.

A rodiny z Česka? Ty přece nepojedou do Švýcarska pro to, aby se zakopaly na kopci obdobném tomu, co mají za chalupou. Právě pro ty, kteří si chtějí užít zimní Švýcarsko a jeho neopakovatelnou atmosféru i s malými dětmi, jsme připravili tuto sbírku tipů.

Alpenverein OEAV.CZ | S dětmi do Švýcarska

Scuol – lyžařské lázně pro celou rodinu

Scuol je starobylé rétorománské městečko uhnízděné mezi mohutnými horami švýcarského Engadinu, nad kterým se zdvihá slunečný lyžařský areál. V nedalekém okolí se nachází mnoho velkých a známých zimních letovisek – namátkou Svatý Mořic, Livigno, Samnaun nebo Serfaus Fiss Ladis, a tak je Scuol navzdory své nemalé lyžařské rozloze vlastně „drobečkem“, což mu zajišťuje i komornější atmosféru. V areálu je solidní zázemí pro malé i nejmenší lyžaře a v městečku pak termální lázně – tedy ideální konfigurace pro pobyt s dětmi.

V lyžařském areálu Motta Naluns nad Scuolem je těm nejmenším věnován prostor hned u výstupní stanice přístupové kabinkové lanovky z údolí, kde se nachází cvičný park s pojízdnými koberci, z toho jeden je zastřešený, a hravým výukovým terénem. Ještě menší děti – nelyžaři – mohou část dne strávit v tamější školce, kde si mohou hrát i spát, zatímco rodiče mají čas na své vlastní lyžování (hlídání přijde na 8 franků za hodinu nebo 40 franků za celý den). Pro první výlety malých lyžařů na větší sjezdovky jsou uzpůsobeny i sedačkové lanovky v horním patře areálu, které jsou vybavené dětskými pojistkami, takže děti nemohou propadnout zábranou.

Hned nejbližší sjezdovka nad přístupovou kabinkou je pohodová, mírná dálnice s 6sedačkou a polstrovanými sedáky, na niž pak navazují další, jak mírné, tak strmější – převážně červeně značené – tratě.

Z vrcholu Salaniva vede romantický středně obtížný sjezd mimo dosah lanovek a vleků do malebné vísky Sent, kam zajíždí skibus ze Scuolu. Červená trať Traumpiste („sjezdovka snů“) je velmi oblíbená pro odpolední výlet se zastávkou v malé chaloupce na odpočinek a občerstvení.

Nově zrekonstruované termální lázně Bogn Engiadina se nacházejí přímo v centru městečka a jsou překvapivě velké, napájené z dvaceti pramenů, které zde již v 16. století objevil slavný lékař Paracelsus, a nechybí samozřejmě ani sauny různého druhu.

Alpenverein OEAV.CZ | S dětmi do Švýcarska

Bergün – sáňkařské dobrodružství

Malá vesnička Bergün na úpatí průsmyku Albula je sáňkařskou metropolí Švýcarska – 6 km dlouhá dráha, obsloužená červeným vláčkem Rhétské dráhy, je plnohodnotným zážitkem na celý den, takže se užije i permanentka, platná na neomezený počet jízd vlakem. Výjimečným zážitkem je už jen výjezd vlakem. Z Bergünu se červená souprava přes viadukty a tunely šroubovitě šplhá strmým kaňonem do osady Preda, v zimě přístupné právě jen po železnici.

Sáňkařskou dráhou je tedy silnice, v zimě uzavřená, která se z Predy do Bergünu proplétá četnými serpentinami. Oproti obvyklým sáňkařským drahám je tato horskou sáňkařskou „dálnicí“ s dlouhými přímými úseky a mírnými zatáčkami, nechybí ale ani „vracečky“. Sklon je poměrně pozvolný a pravidelný, jak se dá od horské silnice očekávat – dá se tedy jet naplno a sjezd zvládnou samy (samozřejmě pod dohledem) i předškolní děti. První kilometr klesá jen velmi mírně z kopce, sáňky je potřeba spíše táhnout. Poslední kilometr zase prochází vesničkou Bergün, a to rovněž po rovině. Je to krásná zachova- lá graubündenská vesnička utopená v horách, s kamennými domy s malými čtvercovými okny a zakřivenými zdmi. Mimochodem, hned nad vesnicí je i lyžařský areál s rodinnými parametry, kde si pěkně zalyžují jak děti, tak nenároční dospělí.

Půjčovny jsou na nádraží v Bergünu i v Predě, vracení saní je možné na dojezdu dráhy v centru Bergünu. K občerstvení můžete využít třeba samoobslužný dřevěný valník s punčem, koláčky i klobásou nebo malý obchůdek ve vyřazeném vlakovém vagónu v Bergünu.

Alpenverein OEAV.CZ | SwissMag | Eriz

Davos - lyžařské město pro adolescenty

Davos je známá zimní metropole na východě Švýcarska, z Česka podobně vzdálená jako západorakouská nebo italská střediska, s mimořádně rozmanitými a rozsáhlými lyžařskými a běžeckými terény a množstvím atrakcí, sáňkováním počínaje a atraktivním bruslařským parkem konče. Jako každé velké středisko je poněkud rušnější a nekompaktní, ovšem má i svá klidnější zákoutí – zimní dovolenou si tu tedy mohou užít rodiny s dětmi všeho věku. Ideální je Davos a jeho poklidnější soused Klosters pro starší děti, které zdejších lákadel využijí naplno.

Nejpříjemnějším areálem oblasti pro rodinné lyžování je Madrisa, která se zdvihá nad městečkem Klosters – zvláště „přední“ strana hory, která je hravě zvlněná a tak akorát svižná pro přímou červenou sjezdovku, obkrouženou z jedné strany i velmi dlouhou a lehkou modrou sjezdovkou. Tratě obsluhuje nejmodernější sedačková lanovka Švýcarska s bublinou, vyhříváním, automatickým otevíráním i výškově nastavitelným nástupištěm, takže děti dokáží nasednout samy. Podél cvičného vleku nad mezistanicí je vytyčen slalom a „tobogánová“ dráha, nechybí ani hřiště.

Vyspělejší a zvídavější, tedy starší děti, které oslovil freestyle, bude nejvíce přitahovat Jakobshorn, menší ze dvou domovských areálů Davosu. Hned na jeho úpatí je postavena obří U-rampa, nahoře pak snowpark Jatz, který patří s dvacítkou skoků a překážek k jedněm z největších v Alpách.

Alpenverein OEAV.CZ | SwissMag | Savognin

Savognin – pro rodinnou peněženku

Savognin je malé rétorománské městečko v horách mezi známějším Davosem a Lenzerheide, které kromě výškově vytáhlého lyžařského areálu může nabídnout poměrně klidnou atmosféru a v okrajích sezóny i bezkonkurenční cenu pro rodiny s dětmi, a to nejen na švýcarské poměry. V okolí nástupní stanice hlavní lanovky se totiž nachází několik apartmánových komplexů,
v nichž se dá ubytovat nezvykle výhodně. Děti do 10 let navíc platí jen symbolickou cenu za skipas.

I když má Savognin charakter rodinného střediska, jeho lyžařské terény jsou různorodé a některé mohou být pro méně zdatné děti skutečnou výzvou. Nejmenší lyžaři zůstávají na cvičné louce La Nars na okraji střediska v údolí. Ti pokročilejší pak vyjíždějí směrem k vrcholku Piz Martegnas, odkud klesá přehledná a jemně zvlněná červená „dálnice“. K dětem nejpřívětivější trať se nachází o patro níže mezi stanicemi Tigignas a Somtgant podél moderní a rychlé 10místné kabinky Panorama. Ačkoliv přímá červená sjezdovka je poměrně strmá, velkým obloukem ji obíhá příjemná modrá sjezdovka, nejpohodovější trať celého Savogninu, využívaná i lyžařskými školami, kde jsou vlny a dolíky, ve kterých děti rády dovádí, hledat při tom mohou i „poschovávané“ kozorožce.

Naopak „zadní“ část areálu s vrcholem Piz Cartas je vhodná spíš pro děti, které se chtějí „pocvičit“ – už jen výjezd kotvami s celkovým převýšením přes 800 m jim dá zabrat. Dlouhé sjezdovky s červenými hangy a odpočinkovými modrými úseky se valí z vrcholu po bezlesých pláních přes hupy a jemné terénní vlny až na ploché úpatí, odkud pak klesá romantická, ale místy rovinatá návratová spojka do mezistanice Tigignas. Tato lyžařsko-sáňkařská cesta prochází osadami Radons a Tigia s příjemnými horskými chatami lákajícími k odpolednímu zastavení.

V Savogninu se dá zabavit i bez lyží. Cube Active Park v mezistanici Tigignas má k zapůjčení arzenál nevšedních sněhových „vozítek“ v ceně 10 franků za hodinu, využitelných hlavně na krátké cvičné sjezdovce s pojízdným kobercem. Nejpraktičtější je snowbike, se kterým se dá slušně zatáčet, mnohem méně stabilní je lyže se sedátkem (skifox). Přímo pod údolní stanicí lanovky leží kluziště.

V první mezistanici Martegnas se nachází multifunkční budova s kompletním zázemím – od toalet přes obchod a půjčovnu až po samoobslužnou restauraci, ale i vytápěnou piknikovou místnost, ideální pro „nerušený“ odpočinek, kam si i švýcarské rodiny s oblibou přinesou vlastní termosku s čajem.

Alpenverein | OEAV.cz | SwissMag | Eiger

Jungfrau – nejzážitkovější Alpy

Oblast mezi městem Interlaken a turistickými středisky Grindelwald a Lauterbrunnen, ležícími na úpatí charismatické trojice hor Eiger, Mönch a Jungfrau, má nevídanou přírodní krásu i turistickou přitažlivost. Kde jinde můžete až na start sjezdovek vyrazit vlakem? Kde jinde můžete při lyžování obdivovat bondovské filmové kulisy? Anebo shlížet na nejdelší alpský ledovec? Jungfrau je zkrátka vydatná zážitková oblast, ve které je přes 200 km sjezdovek. Užijí si tu hlavně starší děti, které zúročí své lyžařské dovednosti a už ocení rozmanitost a jedinečnost oblasti.

Velká, ale lyžařsky nespojitá oblast sestává z útulného areálu First nad Grindelwaldem, houpačkovitého Kleine Scheideggu a Männlichenu a vysokohorsky působícího Schilthornu nad Lauterbrunnenem.

Mnoho sjezdovek nevede přímo podél tras lanovek, a nelze je tak jednoduše sjíždět neustále dokola – jako třeba slavný Lauberhorn Abfahrt, kde se jezdí nejdelší a nejstarší sjezd Světového poháru. Z třítisícového vrcholu Schilthorn zase můžete sjet o dva tisíce výškových metrů níže do Lauterbrunnenu po trase jednoho z nejslavnějších veřejných závodů Inferno Rennen neboli Pekelného závodu, jehož název vystihuje délku i náročnost trasy. O co je takový výpravný sjezd jedinečnější, o to více vyžaduje jistou lyžařskou vytrvalost a schopnost orientace, tedy nic pro úplně malé lyžaře. Výjimečné nejsou v celém Jungfrau ani dlouhé přejezdy nebo časově náročnější přesuny mezi jednotlivými lyžařskými lokalitami.

Ač jsou jednotlivé areály poněkud rozdrobené, tak je železnice romanticky, i když pomalým tempem spojuje v jeden celek – a lyžovat „z vlaku“ je nezapomenutelné. Skipas samozřejmě platí i na železnici, pouze výjezd do tříapůltisícového sedla Jungfraujoch, hlavní turistické atrakce oblasti, je za příplatek. Návštěva Jungfraujochu, jednak nádherné vyhlídky na Aletschský ledovec a alpské čtyřtisícovky a zároveň komerční turistické atrakce, zabere i s cestou skalním tunelem nejméně půl dne.

Svahy jsou přitom protkány nejen sjezdovkami, ale i četnými vycházkovými cestami a sáňkařskými dráhami, jak bývá ve Švýcarsku zvykem. Z vrcholu Faulhorn, dostupného od lanovky First dvouapůlhodinovým výšlapem, vede dokonce nejdelší, 15 km dlouhá sáňkařská dráha v Alpách.

Nejpraktičtější je ubytovat se v živém turistickém letovisku Grindelwald, kde stojí krásné, tradiční a dřevem obložené stavby se sedlovými střechami a je tu i mnoho stylově jednotných rekreačních domů. Centrum zdobí „francouzské“ kavárničky s posezením u stolků přímo na chodníku. Kdo si chce užít klidu střediska bez autoprovozu i za cenu náročnější příjezdové a odjezdové logistiky, může zvolit prominentní Wengen nebo malou, malebnou a útulnou horskou vesničku Mürren.

Alpenverein | OEAV.cz | SwissMag | Rinenhorn

Skateline Albula: lesem na bruslích

Nezapomenutelnou zimní atrakcí, třeba pro „odpočinkovější“ odpoledne s dětmi, je bruslařská dráha z Bad Alvaneu do obce Surava. Jde o lesní stezku upravenou pro bruslení – klikatí se mezi stromy, občas krátce a mírně stoupá, spíš však klesá, takže 4 km dlouhá trasa není příliš namáhavá. Půjčovna bruslí včetně vyhřívané převlékárny a malý bufet se nachází na dojezdu, kde je i parkoviště a stanoviště taxibusu, odvážejícího non-stop bruslaře na start.

Alpenverein OEAV.CZ

Pečeť Family destination

Děti se chtějí na dovolené vyřádit, objevovat nové věci, zažívat dobrodružství a dospělí si od nich chtějí na dovolené občas trochu odpočinout a vědět, že je o ně dobře postaráno. Pečeť Family Destination oceňuje prázdninové destinace, kterým leží přání a požadavky rodin na srdci. Aby střediska uspěla, musí splnit přísná kritéria v oblastech, jako jsou např. dětská hřiště, místa pro piknik, naučné a tematické stezky, animační programy, paušální nabídky, bezpečnost a infrastruktura, voda, zvířata, sport, dobrodružství a zábava.

Střediska, jimž byla udělena pečeť na období 2016–2018:

Fiesch
Riederalp
Bettmeralp
Blatten-Belalp
Bellwald
Crans-Montana
Nendaz
Lenk
Grächen
Saas-Fee
Zermatt
Sörenberg
Hasliberg
Engelberg
Ascona–Locarno
Braunwald
Flims–Laax
Lenzerheide
Savognin
Arosa
Davos
Klosters Pontresina
Zuoz
Wildhaus – Alt St. Johann
Malbun (Lichtenštejnsko)

Alpenverein OEAV.CZ | SwissMag

Článek převzat z časopisu SwissMag.
Časopis Swissmag se věnuje fenoménu Švýcarska a všem zajímavostem s ním spojeným.
Vychází 2x ročně v březnu (letní vydání) a září (zima). V rámci dvouletého předplatného v ceně 200 Kč členové OEAV.CZ obdrží zdarma knihu GRAND TOUR - 111 TIPŮ.
Zvýhodněné předplatné časopisů výhradně pro členy OEAV.CZ

Staňte se členem
Alpenvereinu

Využívejte skvělé pojištění nejen do hor s řadou dalších výhod.

Z aktuálního dění

Také by vás mohlo zajímat