Alpenverein OEAV.CZ Švýcarsko

Švýcarsko – alpská exotika

Užijte si objevování Alp bez asijských turistů

Švýcarsko v době, kdy zápasíme s Covidem, ze své atraktivity nic neztratilo, ale naopak jeho obliba u českých turistů roste. Pro mnohé zůstávalo dlouhodobě zařazené někde mezi Rakouskem a exotikou.Ovšem v době, kdy se létání stává luxusem, je tato země snadno dostupná a přesto zatím nedostatečně prozkoumaná a je zajímavým cílem pro zimní i letní dovolenou. Největší devizou je překrásná a pestrá nabídka přírodních krás od jezer, vodopádů, ledovců až po 48 čtyřtisícových vrcholů, tedy vůbec nejvíc ze všech alpských zemí.

Alpenverein OEAV.CZ Švýcarsko

Letní aktivity ve vysokých horách je ideální plánovat na konec léta. Tak máte jistotu, že vás už nikde nepřekvapí sněhové jazyky a také počasí bývá stálé.

Lanovky spouští letní provoz obvykle v průběhu června. Rychle se rozvíjí nabídka pro horská kola, doslova ráj pro vyznavače tohoto sportu představuje oblast Davos Klosters, Dolního Engadinu nebo Champér propojující Švýcarsko a Francii. Vyžití tady najdou ti nejzkušenější, ale i začátečníci a rodiny s dětmi.

Alpenverein OEAV.CZ Švýcarsko

Mezi Čechy stále oblíbenější via ferraty se těší velké popularitě i ve Švýcarsku. Jen je potřeba předem dobře odhadnout své fyzické schopnosti. Zvládnutí jedné z nejobtížnějších švýcarských ferrat na stěně nad Leukerbadem představuje osm hodin ve stěně a namáhavou práci zejména pro ruce. I tady ale naleznete i jednodušší variantu pro začátečníky.
www.leukerbad.ch

Trasy pro pěší turistiku jsou téměř nekonečné. Ve Švýcarsku je přes 65 000 km značených turistických tras. Vaší pozornosti doporučujeme zejména vícedenní treky, které lze absolvovat na těžko s plnou výbavou nebo si nechat velké zavazadlo mezi jednotlivými body převážet a jít jen s malým batůžkem s výbavou na jeden den. Mimořádná je Via Alpina, která má jen ve Švýcarsku 20 etap. Skvělé a osobně vyzkoušené jsou ale i kratší a méně náročné trasy jako Via Engiadina, Via Spluga, Via Stockalper a další.
MySwitzerland.com/Hiking

Alpenverein OEAV.CZ Švýcarsko

48 švýcarských čtyřtisícovek láká také k pokoření. Pokud se chystáte na svou první čtyřtisícovku, pak je doporučením Breithorn nad Zermattem nebo Allalin nad Saas-Fee. V každém případě nezapomeňte na aklimatizaci a využití služeb horského vůdce, zejména pokud takovou výpravu podnikáte poprvé. Ve Švýcarsku působí i řada českých horských vůdců.

Jak ušetřit ve Švýcarsku a co je dokonce zcela zdarma

Při plánovaní pobytu ve Švýcarsku se vyplatí porovnat nabídky jednotlivých míst, zejména pokud nejste pevně rozhodnuti pro konkrétní středisko. Řada regionů, a to i velmi atraktivních, nabízí v létě lanovky pro ubytované zdarma nebo za mimořádně výhodné ceny a také karty pro ubytované opravňující ke vstupu na různé atrakce.
MojeSvycarsko.com/NavstevnickeKarty

Připraveno ve spolupráci se Switzerland Tourism
OEAV.CZ Alpenverein Švýcarsko
Švýcarsko na jedno kliknutí

Bližší a aktuální turistické informace o Švýcarsku naleznete na webu MojeSvycarsko.com, kde si také můžete objednat tištěné mapy a brožury zdarma k zaslání poštou.

Nezapomeňte sdílet vaše zážitky ze Švýcarska na Instagramu s hashtagem #MojeSvycarsko – ty nejzajímavější fotografie budou uveřejněny v nadcházejícím vydání tištěného magazínu SWISSmag.

Cestovní kancelář pro cesty do Švýcarska
Alpenverein Kudrna
CK Kudrna
cestovka s duší

S Kudrnou si švýcarských Alp užijí i ti nejvíce nároční, a to ze všech možných úhlů. Uspokojíme ty, kteří touží po jednodenních výletech i vícedenních trecích, pohodových cyklotrasách, i pekelných sjezdech – na kolech i na skialpech, či si vylézt ferraty s nádhernými výhledy.

Staňte se členem
Alpenvereinu

Využívejte skvělé pojištění nejen do hor s řadou dalších výhod.

Z aktuálního dění

Také by vás mohlo zajímat