Alpenverein OEAV.CZ Salzburger Saalachtal

Turistika s dětmi v Salcburském Saalachtalu

Od dobrodružných stezek v údolí až po první vrcholovou túru

Na západě Rakouska se nachází rodinný region Salcburský Saalachtal s obcemi Lofer, Unken, St. Martin a Weißbach. Každá z vesniček je malebná a všechny je spojuje divoká hučící řeka Saalach, která je dějištěm spousty akčních vodních dobrodružství. V tomto regionu rychle poznáte, jak rozmanitá může turistika být: ať už děti slaví své první vrcholové vítězství, spěchají od jednoho stanoviště ke druhému na turistickém golfovém hřišti v údolí nebo míří do cíle na jedné z dobrodružných tras. Při pěší turistice s dětmi se rodinám meze nekladou – na programu jsou zajímavé cíle pro všechny věkové kategorie.

Alpenverein OEAV.CZ Salzburger Saalachtal

Turistika s dětmi

„Pěší turistika je zábava... minimálně, když na ni mám náladu.“ – Takhle to vidí děti, což pro rodiče často znamená pořádnou výzvu. Motivaci dětí k pěší turistice a pohybu na čerstvém vzduchu ovlivňuje mnoho věcí. Ratolesti jsou navíc stejně rozdílné jako všechny stromy podél trasy. Co je pro jednoho zábava, nemusí druhého vůbec bavit. Jedno z dětí se chce každých 5 minut zastavit a něco objevit, jiné by radši závodilo. Proto se v Salcburském Saalachtalu rozhodli, že se zaměří na zážitek v podobě „pěší turistiky s dětmi“:

Nejmenší turisté najdou v Salcburském Saalachtalu různé dobrodružné stezky. Jedna z nich například nese název Steinzeit-Erlebnisweg, zabývá se tedy tematikou doby kamenné, a leží v oblasti Vorderkaser s přírodními koupališti. Tato zábavná stezka je dlouhá 2 km a po cestě na děti čeká 6 herních stanovišť a přírodní jezírka s možností koupání.

Ambicióznější turisté spěchají za občerstvením na některou ze salaší. Opravdoví profesionálové se vydávají na svou první vrcholovou túru. Další motivací je turistický pas, v němž děti sbírají body za splnění různých cílů. Než přijde čas vrátit se domů, získají zasloužený turistický odznak.

Všechny tipy a triky, díky kterým můžete dětem pěší turistiku ještě více zpříjemnit, najdete na webu destinace .

Alpenverein OEAV.CZ Salzburger Saalachtal

Ponořte se do divoké vody

Z dětí se zde stanou opravdoví piráti: po boku průvodce se vydají hledat poklad a při rodinném raftingu po proudy zurčící řeky Saalach se každý člen posádky musí zapojit do práce. Odvážnější děti zažijí adrenalin při canyoningu v hučící soutěsce, kde pod vedením instruktora zvládnou skoky a slaňování.

V Salcburském Saalachtalu je nedílnou součástí dovolené také divoká voda. V málokterém jiném regionu se můžete na tolika místech ponořit do chladivé vody a na vlastní kůži zažít její osvěžující sílu. Obzvlášť děti tento element až magickým způsobem přitahuje. Také během túr soutěskami a směrem na vysokohorské pastviny v regionu narazíte na přírodní koupaliště, na kterých Vás čeká úžasné osvěžení v křišťálově čisté vodě.

Náš tip: vyjeďte lanovkou do oblasti Almenwelt Lofer a vydejte se po stezce k vodopádu (popis trasy).

Alpenverein OEAV.CZ Salzburger Saalachtal

5 tipů pro TOP zážitky

1. Salzburger Saalachtal Card

S návštěvnickou kartou Salzburger Saalachtal Card se můžete nechat bezplatně vyvézt lanovkou do oblasti Almenwelt Lofer, na vlastní kůži pocítit sílu divoké vody v hlubokých soutěskách nebo se vydat po stopách rytíře Lamprechta do nejdelší souvislé jeskyně v Evropě. Letošní novinka: přeshraniční autobus AlmErlebnisBus zdarma. Zastávky na jeho trase jsou ideálními výchozími body pro pěší túry v Přírodním parku Weißbach a v Národním parku Berchtesgaden.
Co vše karta zahrnuje

2. Zážitkové stezky

Stezka kolem vodopádu aneb Wasserfallweg

Ať už sportovně, nebo pohodově – stezka k vodopádu od prostřední stanice nahoru do oblasti Almenwelt Lofer (nebo od horní stanice dolů k prostřední stanici) nabízí interaktivní zastávky, díky kterým si zkrátíte túru a užijete si zábavu. Výlet doporučujeme zejména v horkých letních dnech, můžete se zde totiž příjemně osvěžit.
Popis trasy

Steinzeiterlebnisweg

Největším lákadlem přírodní oblasti koupání Vorderkaser je zážitková trasa zaměřená na tematiku doby kamenné. Turistická stezka s příznačným názvem „Vorderkaser – Vítejte v době kamenné“ má být zároveň „motivátorem“ pro naše nejmenší, aneb jak říkal už Konfucius – „cesta je cíl.“ Na přibližně 2 km dlouhé turistické stezce se nachází 6 různých herních stanovišť, která zvou k posezení a hraní. Zábavná stanoviště jsou doplněna tabulemi, které rovněž poskytují informace o historii a způsobu života v době kamenné. Nejzajímavější herní zastávka pro pilné turisty se nachází přímo u vstupu do soutěsky Vorderkaserklamm, kde na Vás čeká veverka z Doby ledové.

Popis trasy

Almenwelt Lofer

Bezbariérové lanovky Almbahn I a II Vás pohodlně dovezou do oblasti Almenwelt Lofer a přímo k výchozímu bodu sedmi okružních turistických tras se čtyřmi nádhernými vyhlídkovými vrcholy. Obzvláště krásné jsou dvě přehrady, Almsee a Rote Marmorsee. V lanovce můžete přepravovat kočárky, horská kola a psy. Na rozsáhlých vysokohorských pastvinách oblasti Almenwelt Lofer tráví se svými hlídači léto asi 400 krav.

Popis trasy

Seisenbergklamm

Objevte hlubiny soutěsky Seisenbergklamm v horolezecké vesnici Weißbach.

Popis trasy

Alpenverein OEAV.CZ Salzburger Saalachtal

3. Turistický golf v Salcburském Saalachtalu

Díky kombinaci turistických bot a golfových holí děti zapomenou na mobilní telefony a nejeden tatínek se zapotí, aby si ubránil svou čest. Edith Vám vysvětlí, jak funguje turistický golf a kde všude v Salcburském Saalachtalu můžete tento sport objevit.
Více informací

4. Zastávka v turistické vesnici Unken

Výlet k vodopádu Staubfall v turistické vesnici Unken bude pro děti opravdu zábavný. Asi 200 metrů vysoký vodopád, který před Vámi padá do hlubin, je skutečně působivou přírodní podívanou. Když proklouznete za vodopádem, můžete nejen pocítit sílu vody z bezprostřední blízkosti, ale také překročit hranici do Německa.
Objevujte turistickou vesnici

5. Hřiště v Salcburském Saalachtalu

Dětská hřiště jsou pro Vaše děti skutečně kouzelným lákadlem. Mohou si na nich užít spoustu pohybu a her. Od podzimu 2022 se malí lezci budou moci vyřádit také v novém nízko položeném lanovém centru „Natur.Parkour“ s velkým dobrodružným hřištěm. Atrakci najdete v Přírodním parku Weißbach. Zatímco se Vaše děti vydají na objevitelskou výpravu, vy se můžete pohodlně usadit a odpočívat.
Přehled dětských hřišť

Nezapomenutné rodinné zážitky
Salzbruger Saalachtal

Salzburger Saalachtal Tourismus
Lofer 310, 5090 Lofer
T: +43 6588 8321
info@lofer.com

Facebook • Instagram •  YouTube

Cestovní kancelář pro cesty do Rakouska
CK Kudrna
CK Kudrna
cestovka s duší

S Kudrnou si rakouských Alp užijí i ti nejvíce nároční, a to ze všech možných úhlů. Uspokojíme ty, kteří touží po jednodenních výletech i vícedenních trecích, pohodových cyklotrasách, i pekelných sjezdech – na kolech i na skialpech, či si vylézt ferraty s nádhernými výhledy.

advertorial
Staňte se členem
Alpenvereinu

Využívejte skvělé pojištění nejen do hor s řadou dalších výhod.

Z aktuálního dění

Také by vás mohlo zajímat