Užijte si nejlepší zimní spánek I Alpenverein OEAV.CZ

Užijte si nejlepší zimní spánek

Jak fungují winterraumy, a proč v nich strávit noc

Představte si idylický výlet zimními horami. Prošlapáváte hluboké závěje a sníh křupe pod sněžnicemi nebo skialpovými lyžemi. Užíváte si prosluněnou oblohu, daleké výhledy a dobrou společnost. Obraz je naprosto dokonalý, ale velmi pomíjivý, protože zimní dny jsou krátké a noci chladné. Není ale důvod k zoufání. Naštěstí existuje způsob, jak si zimní radovánky vychutnat po mnoho dní v kuse a přitom neutrácet za hotely v alpských resortech ani neklepat kosu ve sněhovém záhrabu.

Text a foto: Jakub Cejpek

Jak fungují Winterraumy I Alpenverein OEAV.CZ

Od sklepa po Taj Mahal

Winterraumy jsou prostory alpských chat, které jsou k dispozici v době, kdy je chata bez stálé obsluhy. V češtině se můžete setkat s překladem "zimní místnost", ale v praxi se téměř výhradně používá původní německý termín. Winterraum typicky sestává z jedné nebo dvou místností nabízejících prostor pro stolování a nocleh. V některých případech se dokonce jedná o samostatná stavení mimo hlavní chatu. Ve většině z nich najdete i kamna, která komfort pobytu posouvají do naprosto jiné dimenze.

Jak fungují Winterraumy I Alpenverein OEAV.CZ

S klíčem nebo bez?

Asi jste již pochopili, že Winterraum není žádná unifikovaná jednotka a každý je originál. U některých chat najdete jen malé zádveří pro nouzové přenocování dvou zbloudilých, jinde celou luxusní chatku nabízející kuchyň s nádobím pro tříchodovou večeři a zásobami piva pro bujarou oslavu (za adekvátní příspěvek do kasičky).

Také provozní doba chat se zcela různí a je do velké míry závislá na jejich lokalitě. Chataři často zavírají v druhé půli října a otevírají až v pozdním jaru. Zcela jiný harmonogram mají chaty v místech, která jsou oblíbená mezi skialpinisty. Takové otevírají i během jarní sezóny a někdy i třeba během Vánoc a nabízí kompletní služby.

Jak fungují Winterraumy I Alpenverein OEAV.CZ

Jako by to už tak nebylo dost komplikované, jsou jisté Winterraumy ještě navíc uzamčené univerzálním klíčem (Alpenverein klíč, AV-Schlüssel). Ten si naštěstí může kterýkoliv člen Alpenvereinu oproti vratné kauci zdarma zapůjčit, stačí kontaktovat svého zástupce Alpenvereinu v ČR a domluvit se na dostupnosti.

Kde si můžete zapůjčit klíče od winterraumů? 

  • OEAV.CZ Údolní 57, Brno

  • Alpsport Brno, Josefská 3

  • Alpsport Praha, Na Florenci 35

  • Alpsport Praha, Vinohradská 38

Bližší info >

Jak fungují Winterraumy I Alpenverein OEAV.CZ

Nejdřív na web, potom do hor

V provozu, nebo mimo provoz? Uzamčený, nebo volně přístupný? S kamny, nebo bez kamen? Pro dva, nebo pro dvacet? Otázek je mnoho, ale jsou tu i odpovědi. Ty najdete na webových stránkách dané chaty nebo pěkně na jednom místě na www.alpenverein.at/huetten kde můžete i vyhledávat v rámci interaktivní mapy. Na kartě dané chaty pak zjistíte i přístupové cesty, možnosti výletů po okolí a čas pochodu k sousedním chatám. Jen si dejte pozor, že se jedná vždy o letní časy, které se v hlubokém sněhu snadno mohou zmnohonásobit!

Kdo je vybaven, není překvapen I Alpenverein OEAV.CZ

Kdo je vybaven, není překvapen

I při nejlepší přípravě se ale může stát, že se situace na místě výrazně liší. Kamna nemusí jít roztopit, zásoby dřeva mohou být spotřebovány a postele mohou být zabrány dříve příchozími, kteří si navíc už rozebrali všechny deky, které jsou k dispozici. Zvláště u Winterraumů, které neznáte, nebo které patří mezi oblíbené, vždy raději přibalte teplý spacák, vařič (s dostatkem paliva nejen na vaření jídla, ale i na rozpouštění sněhu) a další potřebné vybavení do zimních hor. A samozřejmě se vyplatí si pospíšit, protože díky absenci rezervace platí „kdo dřív přijde... ten má lepší místo na spaní".

Jak fungují Winterraumy I Alpenverein OEAV.CZ

Férové chování nutností

Všechen tento zmiňovaný komfort vyžaduje jistá pravidla a esenciální disciplínu. V zásadě se jedná o základní slušné chování:

  • Ukliďte po sobě (a případně i po předchozích bordelářích) a odneste s sebou všechny odpadky, abyste Winterraum zanechali ve stavu, v jakém byste ho sami rádi otevřeli.
  • Zacházejte opatrně s otevřeným ohněm a šetřete dřevem. Před odchodem zavřete okenice, bezpečně uhaste oheň a zamkněte dveře AV klíčem, pokud tomu tak bylo i při vašem příchodu.
  • Zapište do knihy návštěv váš pobyt, cíl vaší další túry a vhoďte do kasičky příslušný obnos za nocleh. I tato forma je založena na férovém jednání nás všech a je velmi krátkozraké ji zneužívat. Příspěvky sotva pokryjí náklady na přípravu a zpřístupnění winterraumu a může se snadno stát, že chatař pod dojmem poničeného zázemí bez jediného zanechaného eura nechá dveře v příští sezóně zavřené.

Jděte prosím příkladem a pomozte zachovat tento nádherný fenomén zimních hor i na další dlouhé roky!

Vyzkoušejte rakouské winterraumy I Alpenverein OEAV.CZ

Vyzkoušejte rakouské winterraumy

Rakouské Alpy nabízí stovky horských chat v malebných lokalitách. Můžete vyzkoušet například tyto:

  • V pustých Totes Gebirge se vydejte liduprázdnými horami k samoobslužné chatě Wildenseehütte (AV klíč s sebou) nebo ještě dále k Pühringer Hütte.
  • V Tyrolsku prozkoumejte druhý největší ledovec Rakouska, nekonečný Gepatschferner. Zázemí vám poskytnou chaty Vernagthütte, Brandenburger Haus a Rauherkopfhütte.
  • Vystupte mimo hlavní sezónu na nejvyšší vrcholy Rakouska. Pomohou vám v tom útulná zázemí chat Stüdlhütte (Großglockner), Kürsinger Hütte (Großvenediger) a luxusní Taschachhaus (Wildspitze).

Kompletní databázi chat Alpenvereinu najdete na www.alpenverein.at/huetten

Časopis Everest I Alpenverein OEAV.CZ

Další inspiraci na zimní túry

Pravidelně můžete čerpat inspiraci na stránkách časopisu Everest.

Jistě si zaslouží připomenout, že Everest se nově objednává výhradně online – jak tradiční předplatné (198 Kč za roční, dvouleté za 378 Kč), tak i jednotlivá čísla (69 Kč včetně poštovného). Everest tedy už nehledejte v prodejnách tiskovin a objednávejte výhradně na www.ieverest.cz.

Členové Alpenvereinu mají předplatné jen za 60 Kč

Jste-li členem Alpenvereinu registrovaným prostřednictvím kanceláře OEAV.CZ, můžete si předplatené magazínu Everest objednat s výraznou slevou.

Bližší informace >

Staňte se členem
Alpenvereinu

Využívejte skvělé pojištění nejen do hor s řadou dalších výhod.

Z aktuálního dění

Také by vás mohlo zajímat