Alpenverein OEAV.CZ Schladming Dachstein

V oblasti Schladming-Dachstein se propojují lyžařské zážitky s prvotřídní kuchyní

Nové lanovky v Planai a Reiteralmu posouvají v sezóně 2022/23 lyžařské zážitky: maximální kapacita, pohodlí a nové carvingové svahy jsou špičkou nejen ve Štýrsku. K lyžařské dovolené patří i skvělé jídlo: milovníci prvotřídních pokrmů si opět pochutnají na „Alpské kuchyni Richarda Raucha“ přinášející nejvyšší kulinářské umění přímo na sjezdovky, k běžkařským stopám a zimním turistickým cestám. 435 km stop pro klasiku i bruslení doplňuje 282 km tras pro chůzi a nordic-walking.

Alpenverein OEAV.CZ Schladming Dachstein

Z postele rovnou do stopy: běžkařské Eldorádo a ráj pro zimní turisty

Elegantní svezení zimní krajinou okouzluje smysly a vyvolává pocity pohody a rovnováhy snad jako žádný jiný zimní sport. Není náhoda, že městečko Ramsau am Dachstein je jednou z nejoblíbenějších běžkařských lokalit v Alpách: 220 kilometrů prvotřídních tratí pro klasiku i bruslení rozhodně nadchne každého bez ohledu na to, zda lyžuje pro zábavu nebo patří mezi elitní sportovce. 

Obtížně překonáte dojem z malebné krajiny a přehledně značených stop na úpatí majestátního Dachsteinu. Tratě protínají celou náhorní plošinu, mnoho ubytovacích zařízení stojí přímo u stopy. Běžkařský zážitek zde začíná opravdu hned za dveřmi. Ne nadarmo se v Ramsau říká, že „vstát z postele a vlézt na lyže znamená svět“. 

Řada skvělých příležitostí pro pěší výlety a nordic walking

Pro milovníky zimní turistiky je v regionu zvlášť připraveno 282 km tras v různých nadmořských výškách. Snadno zde zapomenete na běžné starosti a zpomalíte životní tempo. Dáváte-li přednost túrám na vrcholky hor bez lyží, se speciální jízdenkou se můžete výhodně svézt až 3x denně vybranými lanovkami v celé oblasti.

Alpenverein OEAV.CZ Schladming Dachstein

„Alpská kuchyně“ vstupuje do své čtvrté sezóny

Alpská kuchyně Richarda Raucha se již dávno etablovala jako absolutní „povinnost“ pro návštěvníky regionu Schladming-Dachstein se zálibou v gurmánských zážitcích. Na vybraných chatách se opět setkáte s prvotřídní kuchyní. Hnací silou úspěšného projektu je hvězdný televizní kuchař a oceňovaný šéfkuchař Richard Rauch. Společně s kuchaři na jednotlivých chatách opět vykouzlil mimořádný výběr jídel. Co dělá zážitek obzvlášť výjimečným: v každé z 15 zúčastněných chat se podává jedinečné menu z regionálních surovin, často pocházejících ze stejné chaty, kde je pokrm servírován. Lyžujte a ochutnávejte – každý den se můžete zastavit na jiné menu. 
www.schladming-dachstein.at/almkulinarik

Alpenverein OEAV.CZ Schladming Dachstein

Lyžařská oblast Schladming 4Berge: to je 123 kilometrů sjezdovek

Nejvýchodnější areál Hauser Kaibling je díky zaručenému parkování ideálním nástupním místem. Letos se hosté mohou těšit na zbrusu novou sjezdovku XXL Funslope zaručující zábavu na neuvěřitelných 1 460 metrech celkové délky.

Planai si vybudovalo jméno díky pořádání dvou světových pohárů v alpském lyžování v letech 2013 a 1982. Užijete si zdejší široké sjezdovky, výkonné zasněžování a jedno z nejmodernějších parkovišť v Evropě.

Hochwurzen: nejmodernější desetimístná kabinová lanovka dokáže vyvézt až 2 500 osob za hodinu. Rozmanité svahy jsou vhodné pro lyžování, snowboarding i sáňkování – ve dne i v noci. 

Reiteralm na západním okraji oblasti je uznáván elitou světového lyžování jako tréninková hora. Jako jediná lyžařská oblast v Evropě získala v rámci mezinárodního hodnocení lyžařských areálů ocenění „Triple Gold“ za vynikající výsledky. S nově vybudovaným „Reiteralm Crossparkem“ je nabídka rozšířena o novou atrakci vhodnou pro parkur začátečníků i profesionálů.

Pět dalších malých, ale výjimečných lyžařských středisek dotváří dokonalý požitek z lyžování v regionu Schladming-Dachstein.

Alpenverein OEAV.CZ Schladming Dachstein

Schladming-Dachstein je i kolébkou rakouských zajištěných cest

Via ferrata na Stoderzinken

Tentokrát něco pro začátečníky: na vyhlídkový vrchol Stoderzinken šplhá via ferrata v sedmi variantách, na nichž se můžete postupně seznámit se všemi stupni obtížnosti od A do E. Společný závěr výstupu vede přes visutý most. Nutností je  adekvátní výstroj, kterou si případně můžete v Gröbmingu zapůjčit.

1 - Florasteig (A) - jistota při chůzi nutná!
2 - Via ferrata "Karl" (30 m, D)
3 - Via ferrata "Julius" (30 m, E)
4 - Via ferrata "Emil" (20 m, B/C)
5 - Via ferrata "David" (20 m, A / B)
6 - Via ferrata "Franz" (300 m, B / C)
7 - Via ferrata "Peter" (450 m, B / C)

Pokud toužíte po ještě větší dávce dobrodružství, svezte se zpět do údolí po nejdelší zipline v Alpách.
www.zipline.at

Navštivte Schladming Dachstein
Alpenverein OEAV.CZ Schladming Dachstein
Schladming Dachstein

Mezi impozatními stěnami Dachsteinu, Schladmingskými Taurami a Grimmingem na vás čeká sedm turistických center s rozmanitou nabídkou, štýrskou pohostinností, ubytováním všech kategorií a vlídnou atmosférou.

Cestovní kancelář pro cesty do Rakouska
Alpenverein Kudrna
CK Kudrna
cestovka s duší

S Kudrnou si rakouských Alp užijí i ti nejvíce nároční, a to ze všech možných úhlů. Uspokojíme ty, kteří touží po jednodenních výletech i vícedenních trecích, pohodových cyklotrasách, i pekelných sjezdech – na kolech i na skialpech, či si vylézt ferraty s nádhernými výhledy.

Staňte se členem
Alpenvereinu

Využívejte skvělé pojištění nejen do hor s řadou dalších výhod.

Z aktuálního dění

Také by vás mohlo zajímat