Alpenverein OEAV.CZ Dolní Rakousko Reaichenau

Vídeňské Alpy a slavná letoviska na úpatí pohoří Rax

Vídeňské Alpy jsou letní prázdninovou destinací par excellence. Nedaleko Vídně a přesto v jiném světě zažijete dovolenou, jak má být. Zvláště pokud se zdržujete na úpatí Raxu.

Oblast kolem nádherného pohoří Rax zažívá renesanci. Dny slavného letoviska se vracejí a nechávají naplno zazářit půvabné vily, příběhy z minulých let a nové umělecké a kulturní programy. Dnes, stejně jako v minulosti, je ideálním místem pro panovníky, umělce a milovníky a znalce krásy a umění. Zde můžete zažít nezapomenutelné večery, objevovat přírodu a užívat si příjemnou atmosféru dolnorakouského regionu. 

Alpenverein OEAV.CZ Dolní Rakousko Reaichenau

Vyšší společnost na úpatí Raxu

V Reichenau se nachází nespočet historických vil, zámků a rezidencí. Architektonickým skvostem, který magicky přitahuje návštěvníky, je bezesporu zámek Wartholz. Když stojíte v zámecké zahradě, okamžitě pochopíte, proč si ji císař Karel a císařovna Zita tolik zamilovali. Výhled na pohoří Rax mluví za vše. Dnes si můžete užít zámeckou zahradu s šálkem dobré kávy nebo večer v letním salonu Wartholz, který vás okouzlí svou nabídkou akcí. Inspirací pro mysl i duši je také Wartholzův literární salon, kde se setkává popkultura s literaturou, a příjemné letní kino v zahradě s pestrým programem. V blízkosti zámku Wartholz se nachází zámek Rothschild, postavený v anglickém venkovském stylu. Původně měl být mnohem větší, aby zastínil zámek Wartholz, ale i tak vypadá báječně, stejně jako pohled do současné galerie na zámku Rothschild. 

Tip: Pokud plánujete návštěvu galerie, ověřte si její nepravidelnou otevírací dobu, protože ne vždy je otevřena pro návštěvníky! V Reichenau an der Rax se nachází první bazén s teplou vodou v bývalé monarchii. Již v roce 1911 byl bazén v Reichenau vyhříván na 28 °C. Dnes je renovovaný, ale voda je stále ohřívaná.

Alpenverein OEAV.CZ Dolní Rakousko Reaichenau

Po stopách Sigmunda Freuda a kultury

Kdysi sem jezdili velcí myslitelé jako Sigmund Freud a v hotelu Knappenhof mu byl postaven památník. Můžete se zde dobře najíst a přenocovat nebo se vydat na pěší túru k chatě Ottohaus a vydat se po Freudových stopách. Protože on sám dělal přesně totéž, aby se zbavil každodenního stresu jako lékař a terapeut. V roce 1893 se na lékaře v chatě Ottohaus obrátila dcera nájemníka Aurélie s prosbou o pomoc a svěřila se mu se svými obavami. Jednalo se o Freudovu první psychoanalýzu, kterou o dva roky později popsal pod názvem "Případ Katharina" v takzvaných "Studiích o hysterii", zakladatelském díle klasické psychoanalýzy.

Na Rax se můžete pohodlně svézt také první osobní lanovkou v Rakousku, lanovkou Rax – pohoří přitahovalo návštěvníky již v roce 1925. V horském hotelu Raxalm Berggasthof u horní stanice lanovky se každoročně konalo Divadlo na horách. Letos je bohužel zrušeno, stejně jako velkolepá slavnost Reichenau, která se v lázeňském městě koná každé léto. V hotelu Thalhof si však můžete užít chladné noci a dny plné inspirace v osvěžující letní krajině na úpatí Raxu.

Alpenverein OEAV.CZ Dolní Rakousko Reaichenau

Letní občerstvení v Payerbachu

Semmeringská železnice je ideálním způsobem, jak se oblasti Raxu dostat. Kromě nádherných výhledů stojí za návštěvu i historické nádraží Payerbach, kde měla císařská rodina vlastní čekárnu, jak bylo v té době zvykem. Nedaleko odtud narazíte na impozantní, 228 metrů dlouhý a 25 metrů vysoký viadukt Schwarza s 13 oblouky. Dnes se zde nachází Vínodukt, vinotéka s nejlepšími víny a působivou multimediální show o Semmerinské dráze. Z Payerbachu vede k hotelu Looshaus am Kreuzberg turistická stezka. Už při krásné cestě k tomuto typickému skvostu Loosovy architektonické tvorby nám v uších znějí architektova slova: "Stavba nemá být půvabná." Nech ten dojem na stěnách, horách a slunci." když si prohlížíme nádherný výhled. V tom se však hluboce mýlil, protože jeho architektura má zvláštní kouzlo. To si můžete vychutnat při výborném jídle nebo dokonce přenocovat v hotelu Looshaus, který je chráněnou kulturní památkou.

Kromě Payerbachu vás do dávných časů přenese i historická pošta Küb. Údajně si ji vyžádala císařovna Zita, která si chtěla posílat dopisy poštou se svou důvěrnicí v Kübu. Byl otevřen v roce 1905 a dodnes okouzluje svým zvláštním půvabem.

Alpenverein OEAV.CZ Dolní Rakousko Reaichenau

Letní zábava na Raxu

Vedle takové spousty umění a kultury na úpatí Raxu potřebujete také čas, abyste si trochu vyčistili hlavu. Vydejte se tedy k řece Schwarza a vychutnejte si sladké nicnedělání s piknikovým košem plných dobrot. 

Tip: Rezervujte si piknikový koš snadno online. Protože podobně lidé odpočívali už v roce 1928, kdy bylo otevřeno koupaliště na pláži Edlach. Stejně jako bazén v Reichenau se dal vyhřívat, ale skutečným lákadlem bylo kromě kavárny a kadeřnictví něco úplně jiného: skutečná mořská pláž jako u Jadranu vysoko v horách. Písek byl dovezen z italského města Grado a byly instalovány plážové koše. Kdo ví, zda se zde někdy koupal Heimito von Doderer, který v nedalekém Riegelhofu v Preinu napsal svůj román Strudlhofské schody? Dům a místnost, kde ji napsal, stále existují a můžete si je dokonce pronajmout!

Mimochodem, doporučujeme také Kleine Klammrunde – malý okruh soutěskou u Breitensteinu. Ale stejně si nemůžeme pomoct, i tato nenáročná túra se dá skvěle spojit s návštěvou muzea Ghega - také v Breitensteinu.

Navštivte Dolní Rakousko
Alpenverein OEAV.CZ Dolní Rakousko
Dolní Rakousko
Svěží dovolená překvapivě blízko.

Inspirujte se výjimečnými volnočasovými tipy z prázdninového regionu Dolní Rakousko.

Cestovní kancelář pro cesty do Rakouska
Alpenverein Kudrna
CK Kudrna
cestovka s duší

S Kudrnou si rakouských Alp užijí i ti nejvíce nároční, a to ze všech možných úhlů. Uspokojíme ty, kteří touží po jednodenních výletech i vícedenních trecích, pohodových cyklotrasách, i pekelných sjezdech – na kolech i na skialpech, či si vylézt ferraty s nádhernými výhledy.

Staňte se členem
Alpenvereinu

Využívejte skvělé pojištění nejen do hor s řadou dalších výhod.

Z aktuálního dění

Také by vás mohlo zajímat