Alpenverein edelweiss OEAV.CZ spacáky 4camping

Vyberte si spacák s 4camping

Péřový nebo syntetický? Mumiový nebo snad dekový? Kategorií a parametrů můžeme u spacích pytlů najít nespočet. V následujícím článku si probereme ty nejzákladnější. 

Alpenverein edelweiss OEAV.CZ spacáky 4camping

Na úplném začátku správného výběru jakéhokoliv vybavení doporučujeme ujasnit si základní otázky. Odpovědi vám pomohou konkretizovat vaše individuální kritéria při výběru. Pokud si však nebudete ani tak vědět rady, obraťte se na nás! Odborně vyškolený personál 4camping vám ochotně poradí na zákaznické lince nebo přímo na pobočce a vybere s vámi vybavení na míru.

1.    Pro koho dané vybavení sháníte? 
2.    V jakých podmínkách ho budete nejčastěji používat?
3.    Jak často ho budete používat?
4.    Co od vybavení očekáváte?
5.    Kolik chcete do nákupu investovat?

Alpenverein edelweiss OEAV.CZ spacáky 4camping

Základní dělení spacáků aneb jak vybrat ten pravý

Do jaké teploty

Letní 
Letní spacáky jsou vhodné na užití za teplých letních nocí, kdy teplota neklesne cca pod 5 °C. Hodí se na nenáročné akce, na vodu, na festival, na čundr nebo třeba na dětský tábor. 

  • Výhody - nízká váha, malý objem, nízké pořizovací náklady
  • Nevýhody - poskytují nejmenší tepelný komfort 

Třísezónní
Poskytují rozumný poměr mezi výkonem - tím, jak zahřejí, parametry a cenou. Vyspíte se v nich pohodlně i při teplotách kolem 0 °C nebo lehce pod a váhově většina třísezónních spacáků nepřesáhne 1,5 kg. Spíte-li venku od jara do podzimu, provozujte-li náročnější aktivity i za nepříznivých povětrnostních podmínek je třísezónní spacák správnou volbou. 

  • Výhody - nejlepší poměr mezi komfortem a cenou, přijatelný sbalený objem, rozumné pořizovací náklady
  • Nevýhody - bývají dražší než spacáky letní, oproti zimním spacákům poskytují menší tepelný komfort 

Zimní
Zimní spacáky poskytují bezkonkurenční teplotní komfort, ale na úkor vyšší ceny. Běžný turista nebo kempař jejich potenciál naplno nevyužije a své místo najdou spíše ve výbavě skialpinistů, horolezců a expedic. Nespíte-li však v zimě venku často, investujte raději do teplejšího a kvalitnějšího třísezónního spacáku. 

  • Výhody - nejvyšší tepelný komfort
  • Nevýhody - vysoká cena, v případě peří je větší náročnost na údržbu
Alpenverein edelweiss OEAV.CZ spacáky 4camping

Teplotní komfort spacáků

Pro snadnější orientaci v teplotním určení spacáků byla zavedena jednotná evropská norma, na základě které jsou na každém spacáku uvedeny 3 hodnoty charakterizující mezní teploty užití. 

Komfortní teplota
Tento údaj je určen pro ženy nebo zimomřivější jedince a označuje teplotu, při které se za ideálních podmínek vyspí žena (25 let, 160 cm, 60 kg) v dobré kondici bez pocitu chladu. 

Limitní teplota
Limitní teplota je vztažena k mužskému pohlaví nebo k záhřevnějším ženám a říká totéž, co teplota komfortní. Hodnota je vztažena ke zdatnému muži (25 let, 173 cm, 70 kg).

Extrémní teplota
Její hodnota říká, kde je hranice, při které hrozí prochladnutím, nachlazení nebo omrznutí prstů. Takové teplotě se raději vyhněte. 
V úvahu berte také to, že používáním spacáku se izolační vlákna lámou a komfort se průběžně snižuje. Proto se při volbě teplotních limitů řiďte hlavou a zkušenostmi. Pocit tepla je velmi subjektivní.

V úvahu berte také to, že používáním spacáku se izolační vlákna lámou a komfort se průběžně snižuje. Proto se při volbě teplotních limitů řiďte hlavou a zkušenostmi. Pocit tepla je velmi subjektivní. 

Alpenverein edelweiss OEAV.CZ spacáky 4camping

Střih 

Střihy spacáků jsou dva základní - dekové a mumiové. 

Dekové spacáky jsou na nenáročné aktivity a důraz je kladen spíš na pohodlí a příjemný pocit než na funkčnost materiálu. 

Mumiové spacáky mnohem lépe kopírují tělo a tím pádem zefektivňují fungování izolační náplně a snižují sbalený objem i hmotnost. Poskytují však méně prostoru.

Izolační materiál 

Opět dělíme na dvě hlavní kategorie - syntetiku a peří. 

Syntetické materiály
Uvažujete-li o koupi spacáku, je pro vás prioritou cena a neočekávat jeho užití v náročnějších podmínkách, sáhněte po spacáku z dutého vlákna. Je to nejlevnější varianta, zároveň však nejobjemnější a nejtěžší a i životnost bude kratší.
Mikrovlákno je o řád výkonnějším materiálem, který snadno obstojí i v náročnějších podmínkách, proto se používá v letních, třísezónních i zimních spacácích.

Peří 
Peří je lehčí, skladnější, má až dvojnásobnou životnost oproti syntetice, ale je výrazně dražší. Jeho hlavní předností jsou skvělé tepelně izolační vlastnosti, které nemají ve světě outdooru konkurenci. Je to ale vykoupeno nejen již zmíněnou cenou, nýbrž i mnohem vyššími nároky na správnou údržbu.

Text: Vít Hruška

Stovky spacích pytlů na jednom místě
Alpenverein edelweiss OEAV.CZ 4camping
4camping

Výběr více než 300 spacích pytlů na 4camping.cz
+420 214 214 701
objednavky@4camping.cz

Staňte se členem
Alpenvereinu

Využívejte skvělé pojištění nejen do hor s řadou dalších výhod.

Z aktuálního dění

Také by vás mohlo zajímat