Alpenverein OEAV.CZ Semmering

Vychutnejte si letní svěžest na Semmeringu

Jen hodinu jízdy autem na jih od Vídně se Alpy představují v celé své kráse. Okouzlující horské scenérie v okolí Semmeringu, Raxu, Schneebergu a Wechselu, stejně jako zvlněné kopce Bucklige Welt, byly oblíbenými výletními cíli již za císaře pána.

Zejména po vybudování Semmeringské dráhy, která je dnes zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO, bylo "šik" vyrazit na letní dovolenou do nedalekých hor. Z těchto časů také pochází výraz Sommerfrische, kdy si i jeho výsost potřebovala odpočinout od státních záležitostí. Léto proto císař trávil daleko od ruchu hlavního města na Sommerfrische. Výraz doslovně přeložitelný jako letní svěžest označoval dovolenou nejen panovníka, ale také vídeňské smetánky, která se mu snažila zůstat vždy nablízku.

Alpenverein OEAV.CZ Semmering

Právě horské letovisko Semmering patřilo a stále patří mezi nejoblíbenější destinace Vídeňanů, ostatně svého času trávil letní měsíce v nedalekém zámku Wartholz také císař Karel I. se svojí rodinou. Městečko dodnes dýchá atmosférou jeho doby zachycené v secesních vilách, hotelech a lázních, ve kterých se konají nesčetné kulturní a společenské akce. Okolí Semmeringu je protkáno turistickými cestami, které vedou například po stopách brněnského rodáka, světoznámého architekta Adolfa Loose, či ještě známějšího Moravana Sigmunda Freuda, který prý právě zde vyvinul svoji metodu psychoanalýzy.

Semmering a letní svěžest zkrátka k sobě prostě patří. Na věky věků. Tuto jedinečnou atmosféru si můžete vychutnat zejména na originálních místech, jako je Südbahnhotel nebo lázeňský dům Semmering. Zde se můžete ponořit do dávných dob umění a kultury, jedinečné atmosféry a dlouhých procházek. Přijeďte na prodloužený víkend a probuďte i sebe k novému životu. 

Alpenverein OEAV.CZ Semmering

Nejprve to byla Südbahn, ...

Historii Südbahn psali odvážní vizionáři, geniální inženýři, mocní vládci a investoři, kteří se rozhodli riskovat. Vše, co o něm potřebujete vědět, najdete v Informačním centru světového dědictví. Jedním z nich - ne-li nejdůležitějším - byl Carl Ritter von Ghega. Jeho podobiznu známe ze starých dvacetihaléřových bankovek z roku 1967. Na rubové straně bankovky je vyobrazen jeho pravděpodobně nejvýznamnější projekt: Železnice Südbahn, 184 metrů dlouhý a 46 metrů vysoký viadukt "Kalte Rinne" na pozadí nádherného panoramatu Semmeringu. Pokud si chcete prohlédnout malebný obraz ze staré bankovky 20-Schilling naživo, můžete tak učinit během výletu na původní vyhlídkovou plošinu "20-Schilling-Blick".

Carl Ghega se stal hrdinou, protože se mu tehdy podařilo uskutečnit své sny: železniční přejezd přes Semmering ve výšce 895 metrů a se sklonem až 25 %. Tím se v roce 1854 zapsal nejen do historie, ale také se stal průkopníkem ve stavbě horských železnic s hladkými, dlouhými a strmými rampami. A zajistil lidem z lepší společnosti pohodlnou cestu do jejich letních sídel. "Dobytí jihu" přineslo také vznik turistické pevnosti, která se dodnes pyšní jedinečným kouzlem a nepřestává okouzlovat návštěvníky svým jedinečným půvabem. Není divu, že jeho tvůrci Ghegovi bylo věnováno celé muzeum.

Alpenverein OEAV.CZ Semmering

... a pak hotely.

S tím, jak se Semmering stával dostupnějším a přibývalo návštěvníků, se sem vedle šlechticů, kteří vlastnili vily, vydávali i lidé z vyšších vrstev. Prvním hotelem zde byl dnes již legendární Südbahnhotel, který byl postaven v roce 1882 v nadmořské výšce 1 000 metrů. Zde se malý císař učil lyžovat, umělci se setkávali se svými múzami a mecenáši, mladí muži se dvořili plachým dívkám na tanečním parketu a obchodníci řešili své záležitosti v zadních místnostech. Ano, byl to pestrý a veselý život. Prakticky se zde zrodila lázeňská a letní turistika, která z malé vesnice udělala mondénní horské lázně. Dnes tento majestátní hotel se 400 pokoji - po různých rozšířeních a rekonstrukcích - září jako ikonické umělecké dílo v regionu Semmering. Od konce 60. let 20. století až do léta 2017 zůstávaly jeho brány zavřené. Dnes, během Kultur.Sommer.Semmering, může Südbahnhotel opět ožít jako okouzlující nostalgická kulisa. 

Podobnou atmosférou kdysi vyzařovaly i lázně Semmering. Byly postaveny v roce 1909 v malebném horském prostředí. Příkladně reprezentují přechod od pozdního historismu k funkcionalistickému modernismu. Okouzlí vás originálním spojením domácího stylu, zámecké architektury a secese à la Otto Wagner. Není divu, že tento vytříbený lázeňský hotel využívali jako letní útočiště i takoví velikáni jako Max Reinhardt, Arthur Schnitzler, Gerhart Hauptmann, Peter Altenberg, Franz Werfel a Alma Mahler. Naposledy zde však hosté pobývali v roce 1988. To se však brzy změní, protože na začátku roku 2020 koupil hotelový podnikatel Florian Weitzer z Grazu. Při rekonstrukci bude zachována původní historická podstata budovy a hotel bude znovu otevřen jako Grand Semmering Hotel.

Alpenverein OEAV.CZ Semmering

A konečně: Uvolněte se a užívejte si

V oblasti Semmeringu můžete podniknout řadu pěších túr i kratších vycházek. Bezesporu unikátní trasou je železniční turistická stezka Bahnwanderweg ze Semmeringu do Payerbachu vedoucí podél Semmeringské dráhy, zapsané na seznamu světového dědictví UNESCO. 

Tip: Určitě si naplánujte návštěvu hotelu Looshaus am Kreuzberg, kde se můžete dobře najíst nebo dokonce přenocovat. Protože buďme upřímní: kdo by nechtěl navštívit prostory navržené slavným architektem Adolfem Loosem? Přímo v Semmeringu se také můžete dobře vyspat. Vilu Antoinette si můžete exkluzivně pronajmout až pro 13 osob včetně bazénu. A opravdu stojí za každý cent! Kousek odtud začíná turistická stezka Semmeringer Zauberblickeweg. Zavede vás k vyhlídce 20-Schilling-Blick, impozantní rozhledně Doppelreiteraussichtswarte a cestou zpět k několika vilám v Semmeringu. Hotel Belvedere je skvělým tipem na občerstvení s perfektní polohou a v restauraci Löffler si můžete vychutnat vynikající jídlo. Chcete-li se podívat, kde Carl Ritter von Ghega plánoval vést Semmeringskou dráhu přes soutěsku Adlitzgraben, vydejte se po trase Semmering - Eselstein nebo si naplánujte návštěvu Ghegova muzea v Breitensteinu. 

Alpenverein OEAV.CZ Semmering

Výhledy jako na pohlednici a fotopanorama

Vídeňskému alpskému oblouku se zcela právem říká ráj výhledů. Četná vyhlídková místa jsou zpestřením výletů anebo cílem horských túr. 

Tip: Nádherný výhled s nádechem nostalgie směrem na Semmering a železnici, která kdysi zdobila 20šilinkovou bankovku, se otevírá se známé vyhlídky 20-Schilling Blick. Prohlédněte si krajinu přes prohlížeč Wiener Alpen-Viewer, zrcadlové kukátko ve tvaru trychtýře, které ponoří okolí do jiného světla.

Navštivte Dolní Rakousko
Alpenverein OEAV.CZ Dolní Rakousko
Dolní Rakousko
Svěží dovolená překvapivě blízko.

Inspirujte se výjimečnými volnočasovými tipy z prázdninového regionu Dolní Rakousko.

Cestovní kancelář pro cesty do Rakouska
Alpenverein Kudrna
CK Kudrna
cestovka s duší

S Kudrnou si rakouských Alp užijí i ti nejvíce nároční, a to ze všech možných úhlů. Uspokojíme ty, kteří touží po jednodenních výletech i vícedenních trecích, pohodových cyklotrasách, i pekelných sjezdech – na kolech i na skialpech, či si vylézt ferraty s nádhernými výhledy.

advertorial
Staňte se členem
Alpenvereinu

Využívejte skvělé pojištění nejen do hor s řadou dalších výhod.

Z aktuálního dění

Také by vás mohlo zajímat