Alpenverein OEAV.CZ Pilatus

Za výhledy i dobrodružstvím na dračí horu Pilatus

Pilatus, tajemná hora opředená legendami a pověstmi o dracích, se vypíná nad malebným švýcarským městem Luzern a okouzlujícím jezerem Vierwaldstättersee. S vrcholy sahajícími do výšky 2 132 metrů nabízí Pilatus nezapomenutelné výhledy. Tento zážitek je navíc dostupný každému díky nejstrmější železnici světa a moderní lanovce vedoucí na vrchol. Pilatus je oblíbeným cílem milovníků horské přírody, ale také lákadlem pro rodiny s dětmi, které najdou celou řadu atrakcí 
v lanovém parku Fräggmünteg.

Alpenverin OEAV Pilatus

Turisté oceňují velké množství stezek s fantastickými výhledy na Luzern, jezero Čtyř kantonů
 a hřebeny Alp. Z vrcholového hřebene lze dohlédnout až k Černému lesu v Německu či na pohoří Jura na hranicích s Francií. Od horní stanice lanovky a železnice vedou nejméně náročné výstupy na vrcholky Oberhaupt a Esel, kde se ocitnete během pouhých deseti minut.
 O něco delší je túra na nejvyšší bod Tomlishorn, zejména využijete-li možnost se seznámit 
s popisem stovky různých rostlin a květin v angličtině, němčině i latině na tabulkách lemujících stezku. Zdatné turisty jistě nadchne čtyřhodinový výstup na Pilatus od břehů jezera v Alpnachstadu anebo z Kriense.

Fascinující scenerie a zážitek ze setkánís kozorožci

Výjimečným zážitkem je kozorožčí safari, při němž můžete pozorovat tyto majestátní obyvatele hor. Kozorožci žili na Dračí hoře až do 18. století, než bylina přání královských rodů vyhubeni. Znovu vysazeni byli opět v roce 1961. Dnes proto můžete na Pilatusu obdivovat nejen fascinující výhledy a krásu Alp, ale zažít i nezapomenutelné momenty při setkání s kozorožci. Průvodce vám život jejich kolonie přiblíží a z bezprostřední blízkosti také ukáže. Večer po setkání u aperitivu následuje přednáška nejen o jejich původu a životě, ale i o dalších zvířatech obývajících vrchol a svahy Dračí hory. Brzy ráno posilněni vydatnou snídaní se vydáte k nejvyššímu vrcholku Tomlishorn, kde budete krále Alp v ranním tichu hor pozorovat. Balíček zahrnuje zpáteční jízdenku na Pilatus, průvodce a ubytování s polopenzí.

Během dne samozřejmě můžete na kozorožce narazit také, ti však často před frekventovanými místy dávají přednost klidnějším zákoutím, kam za nimi návštěvníci nemohou

Alpenverein OEAV Pilatus

Nejstrmější zubačkou světa na vrchol

Na jaře 2023 vyjely na původní trasu nejstrmější ozubnicové železnice na světě z Alpnachstadu na mytickou horu Pilatus nové vláčky s panoramatickými okny, která ještě násobí již tak úžasný požitek z jízdy. Pohon zajišťuje původní unikátní systém dvou svisle usazených ozubených kol, který navrhl curyšský vizionář Eduard Locher před více než 130 lety. Vláčky díky němu zvládají stoupaní až 48 %, což je dodnes nepřekonaný světový rekord.

Alpenverein OEAV.CZ Pilatus

Fräkmüntegg: adrenalin, akce a zábava v největším lanovém parku středního Švýcarska

Při jízdě lanovkou z Kriensu budete ve stanici Fräkmüntegg přestupovat na moderní lanovku Dragon Rides kapacitou 55 osob. Zastávku cestou nahoru anebo na zpáteční cestě z vrcholu využijte k vyzkoušení celé řady zdejších lákavých atrakcí! Přírodní areál nabízí kromě výhledů na Luzernské jezero především rozsáhlý lanový park, romantické nocování ve stanech na stromech, grilovací a piknikovací místa a v zimě pak sáňkařskou dráhu. Mimo to zde začíná několik turistických stezek. V lanovém parku Pilatus můžete trénovat své dovednosti na deseti různých okruzích, skákat do prázdna a zkoušet tak své nervy. O instruktáž a bezpečnost se stará tým lanového parku. Pod heslem „nauč se létat s PILU" se také odvážní lezci ve věku od 4 do 8 let vydávají za příběhem maskota Pilatusu, dráčka Pilu. Ten s pomocí svých sedmi kamarádů zve malé neposedy na dobrodružnou cestu korunami stromů.

Stezka korunami stromů je pak především pro ty, kteří dávají přednost méně adrenalinovým aktivitám, skvělým způsobem, jak poznat alpskou přírodu. Chráněni bezpečnostními sítěmi budete na širokých lanech přecházet mezi dvanácti stanovišti ze stromu na stroma postupně se dozvídat řadu zajímavostí o tom, co žije a roste ve zdejších lesích.

Jiným zážitkem je Dragon Glider. Zavěšeni v postroji „poletíte“ nad lesem se špičkami stromů téměř na dotek. Rychlosti se nebojte. Integrovaná brzda je zárukou, žene poletíte rychleji než 12 km/h. Na dráze Dragon Glider jste navíc výborně jištěni.

Hora Pilatus zkrátka představuje jedinečnou kombinaci přírodních krás, historie, techniky a dobrodružství takřka pro každého, rodiny nevyjímaje. Rozhodně patří k místům, které byste při své návštěvě Švýcarska neměli vynechat

Alpenverein OEAV.CZ Pilatus
Oblast Pilatus Luzern
 alpenverein, oeav, pilatus, logo
Pilatus Luzern

Nezapomenutelné horské zážitky v kombinaci s potěšením, dobrodružstvím, sportem,  romantikou a spoustou nadšení.

Informace a kontakt

Schlossweg 1, 6010 Kriens
Tel: +41 (0)41 329 11 11
E-mail: info@pilatus.ch

CESTOVNÍ KANCELÁŘ PRO VAŠE CESTY
 alpenverein, oeav, kudra, logo
CK Kudrna
cestovka s duší

S Kudrnou si Alpy užijí i ti nejvíce nároční, a to ze všech možných úhlů. Uspokojíme ty, kteří touží po jednodenních výletech i vícedenních trecích, pohodových cyklotrasách, i pekelných sjezdech – na kolech i na skialpech, či si vylézt ferraty s nádhernými výhledy.

Staňte se členem
Alpenvereinu

Využívejte skvělé pojištění nejen do hor s řadou dalších výhod.

Z aktuálního dění

Také by vás mohlo zajímat