Alpenverein edelweiss OEAV.CZ švýcarsko

ZImní aktivity ve Švýcarsku

Sjezdovky

Švýcarsko je mekkou pro lyžaře a jistota skvělé lyžařské zábavy. Již v listopadu zahajuje lyžařskou sezonu Engadin Samnaun, Davos Klosters, Schilthorn, Aletsch Arena a další (Engelberg a Diavolezza mají zimní sezonu dokonce již od října). Sezona je zde mimořádně dlouhá a vybraná střediska jsou v provozu až do konce dubna. Můžete tedy vyrazit i na kombinovanou dovolenou – kolo a lyže. Když se v horách ještě lyžuje, okolo jezer se už můžete prohánět na kole. Mimochodem, v Zermattu a Saas-Fee můžete lyžovat celoročně. Zajímavou možností je poté ubytování v Lucernu a na sjezdovky si dojet lodí po Lucernském jezeře například na Klewenalp.

Alpenverein edelweiss OEAV.CZ švýcarsko sjezdovky

Běžky

Oblastí zaslíbenou pro běžkaře je Engadin, údolí řeky Inn, které je i z České republiky nejrychleji dostupné (ca 5 hodin autem z Prahy do Scuolu). Nekonečně dlouhé stopy probíhají malebným údolím Engadinu od Sv. Mořice až po Scuol a Val Müstair. Můžete tak začít na zamrzlých jezerech Horního Engadinu a pokračovat třeba po stopách světoznámého Engadinského maratonu až do Dolního Engadinu. Skvělé je i propojení sjezdování a běžkování, přes den na sjezdovky a když se vleky zastaví, stíháte ještě běžky. Běžkaři si ale užijí i v bočních údolích regionu Davos Klosters nebo ve walliském Gomsu u Aletsch Areny.

Skialpinismus

Mezi českými turisty má skialpinismus již své prověřené jméno a Švýcarsko uspokojí i v tomto směru každého milovníka této aktivity. Najdete tady půldenní výlety pro začátečníky, ale i několikadenní ikonické túry pro zkušené, za všechny jmenujme Haute Route vedoucí od Mont Blancu přes Zermatt až do Saas-Fee nebo cestu z Andermattu do Engelbergu. Tady už ale musíte být zkušenými skialpinisty nebo jít v doprovodu horského vůdce. Ve Švýcarsku dlouhodobě působí i Češi, není třeba se tedy obávat ani jazykové bariéry. Pro začátečníky je zajímavá poté túra od stanice vlaku Bernina Diavolezza Rhétské dráhy.

Alpenverein edelweiss OEAV.CZ švýcarsko skialpinismus

Sněžnice

Obliba sněžnic a vytyčování nových tras patří k trendům švýcarského zimního turismu. Lidé si chtějí přírodu užít v klidu a bez technické infrastruktury a k tomu jsou sněžnice ideální, jen vy a okolní hory. A nepotřebujete ani nějaké zvláštní dovednosti a dlouhý trénink. Najdete tu i různé „sněžnicové“ speciality – na Rigi třeba sněžnice v kombinaci s meditací a jógou, ve Scuolu připravili vícedenní přechody na sněžnicích, kdy vám vaše zavazadlo přepraví a vy se soustředíte jen na cestu – zaměřte se na nabídku Via Silenzi, která rozhodně stojí to za to! Nad Churem vás poté čeká sněžnicová aréna propojující Chur s Lenzerheide.
 

Alpenverein edelweiss OEAV.CZ švýcarsko sněžnice

Grand Train Tour of Switzerland

I v zimě si můžete užít nádherně zasněženou horskou krajinu Alp z paluby švýcarských panoramatických vlaků v rámci Grand Train Tour of Switzerland, okružní trasy propojující nejznámější panoramatické trasy Švýcarska do jednoho velkolepého putování – cesta je možná celoročně a stačí vám jedna jízdenka Swiss Travel Pass. Vydejte se na cestu například na palubě Ledovcového expresu, Bernina Expressu Rhétské dráhy nebo například GoldenPass Expressu – vlaku, který mění rozchod svých kol za jízdy.
 

Alpenverein edelweiss OEAV.CZ švýcarsko grand train tour

Noc v iglú a další zážitky

Zimní pobyt potřebuje i okořenit nějakým jedinečným zážitkem a noc v iglú k nim určitě patří. Na některých místech si dokonce můžete pod vedením instruktora nejdříve vlastní iglú postavit. V Davosu, Gstaadu, Zermattu a Engelbergu vás ale čeká luxusní iglú už vybudované. K večeři sýrové fondue, pak vířivka zakončená nocí v ledovém paláci. A kdo si netroufá strávit v iglú celou noc, může sem zajít alespoň na večeři – obří iglú najdete například na Engstligenalp nad Adelbodenem, ale i v Zermattu.

Alpenverein edelweiss OEAV.CZ švýcarsko iglú

Více informací naleznete na Mojesvycarsko.com/zima.

OBJEVUJTE ŠVÝCARSKO
alpenverein oeav edelweiss švýcarsko
Švýcarsko na jedno kliknutí

Bližší a aktuální turistické informace o Švýcarsku naleznete na webu MojeSvycarsko.com, kde si také můžete objednat tištěné mapy a brožury zdarma k zaslání poštou. Nezapomeňte sdílet vaše zážitky ze Švýcarska na Instagramu s hashtagem #MojeSvycarsko – ty nejzajímavější fotografie budou uveřejněny v nadcházejícím vydání tištěného magazínu SWISSmag. 

CESTOVNÍ KANCELÁŘ PRO CESTY DO ŠVÝCARSKA
alpenverein oeav.cz edelweiss ck kudrna
CK Kudrna

S Kudrnou si švýcarských Alp užijí i ti nejvíce nároční, a to ze všech možných úhlů. Uspokojíme ty, kteří touží po jednodenních výletech i vícedenních trecích, pohodových cyklotrasách, i pekelných sjezdech – na kolech i na skialpech, či si vylézt ferraty s nádhernými výhledy.

Katalog zájezdů

Staňte se členem
Alpenvereinu

Využívejte skvělé pojištění nejen do hor s řadou dalších výhod.

Z aktuálního dění

Také by vás mohlo zajímat