Alpenverein OEAV.CZ Collalbo

Znáte skutečný domov Sáblíkové, jihotyrolské Collalbo?

Až se bude hledat tajemství nezdolné síly rychlobruslařské divy Martiny Sáblíkové, nemělo by zůstat opomenuto jihotyrolské Collalbo na severu Itálie. Její druhý domov, z něhož vyráží i do Pekingu. Letos sice na zdejší dráze utrpěla vážné a nepříjemné zranění, ale ani po krátkém pobytu v bolzanské nemocnici ji neopustila a dokončila zde celou přípravu. I to svědčí o nebývalé vzájemné náklonnosti.

text: Tomáš Nohejl, aktivtono.cz

Alpenverein OEAV.CZ Collalbo

Roman Trojen, dlouholetý ředitel místní Ritten Areny, vzpomíná, jak si poprvé zapsal Sáblíkovou do paměti. „Vím to přesně. V roce 2007 jsme tady měli první mistrovství Evropy (další v letech 2011 a 2019, pozn. aut.). Přestože jsem se později dozvěděl, že tu už předtím trénovala, nepoznal jsem ji. Ale najednou tady vyhrála trojku i pětku, navíc v dráhových rekordech. Tím si řekla o pozornost, že už jsem ji nikdy nepřehlédl,“ usmívá se.

Od té doby získala tři zlaté olympijské medaile, jedenadvacet titulů mistryně světa a stala se jednou z nejlepších rychlobruslařek všech dob. Šéf bruslařského stadionu ale připomene a ocení, že se mnoho nezměnila. „Řekl bych, že zůstává pořád nohama na zemi. Vždycky je příjemná a přátelská, zrovna tohle podle mě hodně vypovídá o charakteru. Nemá ani speciální požadavky. Chce jen rychlý led a pěkné počasí. A to my umíme zajistit. Dokonce ani teď, po návratu z nemocnice, nechtěla nic navíc. Byli jsme až překvapení, jak rychle se zvládla vrátit do plné práce.“

Alpenverein OEAV.CZ Collalbo

Collalbo, německy Klobenstein, je hlavní částí obce Ritten/Renon. Leží jen pár kilometrů severovýchodně od jihotyrolské metropole Bolzana jako konečná stanice úzkorozchodné Rittnerbahn. Už v minulosti si ho vybrali jako výletní místo bolzanští šlechtici anebo významný psychoanalytik Sigmund Freud. Zdejší náhorní plošina, rozkládající se ve výšce mezi 1100 a 1200 metry nad mořem, nabízí místní unikátní jílové pyramidy s kamennými klobouky, zříceninu hradu Castelpietro, ale hlavně nádherné výhledy na okolní horská panoramata. V zimě se dá využít rodinný lyžařský areál Rittner Horn ski area s 15 km sjezdovek nebo běžecké tratě i sáňkařský tobogán.

Sáblíková a její tým vždycky bydlí na stejném místě v apartmánech Spöglerhotels a většinou mají přesně daný program. „Starají se sami o sebe, ani přesně nevím, kolik volného času jim zbývá mezi přípravou na ledě a na suchu. Ale určitě se chodí aspoň projít tady do okolí, vyvětrat se a užít si místní krásné okolí,“ vypráví ředitel Trojen.

„Pro mě je to srdeční záležitost. Já jsem tady vyhrála svůj první závod v kariéře. Jsem hrozně ráda, že se sem můžu vracet a můžu zde trénovat a závodit,“ připomene občas v rozhovorech sama rychlobruslařka. „Tolik času jako tady netrávím ani doma. Do České republiky si jezdím akorát přeprat a vzít jiné věci. Lidé jsou tu milí a místní příroda je balzám.“

Alpenverein OEAV.CZ Collalbo

Za dlouhé roky už zde našla i přátele. Lorenz Wenter, ledař z haly, který vede i místní klub, je asi tím nejbližším. V létě se společně obvykle scházejí na barbecue. Ostatně k dobrým vztahům přispívá i znalost jazyka. „Mluvíme německy a Martina to zvládá velice dobře,“ chválí ji místní. Loni také trénovala společně s italským reprezentačním týmem, především jeho hvězdou Francescou Lollobrigidou. „Často se tu potkávaly, občas si vypomohly s nějakým materiálem. A teď začaly i společně trénovat, což oběma určitě pomůže.“ Na světovém poháru v Calgary v prosinci 2021 vyhrála závod na 3000 metrů Lollobrigida a Sáblíková byla třetí…

Alpenverein OEAV.CZ Collalbo

Lidé z Collalba a okolí už Martinu Sáblíkovou a další členy jejího týmu dobře znají, oceňují její pracovitost a úspěchy. „Často hnedle zrána šlapou na kole na Rittner Horn, toho si nemůžete nevšimnout,“ ukazuje Lorenz Wenter. Není divu, že už dostala i ocenění zdejšího bruslařského klubu za zásluhy o region i tento sport.

V této souvislosti jen vzpomeňte, kolik českých politiků a sportovních funkcionářů slibovalo postavit pro ni v Česku aspoň jednu regulérní rychlobruslařskou dráhu… „Jsme velmi pyšní na to, že se tu cítí jako doma taková významná osobnost,“ potvrzuje Roman Trojen z Collalba. „A na olympiádě v Číně ji všichni budeme zase držet palce.“

Objevujte Jižní Tyrolsko
Alpenverein OEAV.CZ Jižní Tyrolsko IDM Südtirol
Jižní Tyrolsko

IDM Südtirol/Alto Adige
Piazza della Parocchia 11, I-39100 Bolzano
tel.:  +39 0471 094 000
mail: info@idm-suedtirol.com

Cestovní kancelář pro cesty do Itálie
Alpenverein OEAV.CZ Kudrna
CK Kudrna
cestovka s duší

S Kudrnou si Alpy užijí i ti nejvíce nároční, a to ze všech možných úhlů. Uspokojíme ty, kteří touží po jednodenních výletech i vícedenních trecích, pohodových cyklotrasách, i pekelných sjezdech – na kolech i na skialpech, či si vylézt ferraty s nádhernými výhledy.

Staňte se členem
Alpenvereinu

Využívejte skvělé pojištění nejen do hor s řadou dalších výhod.

Z aktuálního dění

Také by vás mohlo zajímat