Alpenverein OEAV.CZ Ascendero

5 případů, kdy do hor vyrazit s horským vůdcem

Někdy je lepší neriskovat a obrátit se na profesionály. Ascendero.com (online booking aktivit vedených horskými vůdci, průvodci a instruktory), na 5 příkladech vysvětluje, kdy se nevyplácí riskovat na vlastní pěst a kdy vám služby zkušených horských matadorů mohou otevřít dveře ke zcela nové úrovni horských zážitků.

Advertorial, text-foto: ascendero.com

Alpenverein OEAV.CZ Ascendero

1. Milujete horské výzvy

Výstupy, které leží na hranici vašich schopností, se vyplatí podnikat po boku zkušeného vůdce. Nikdy nevíte, kdy se zhorší počasí nebo nalezete do míst, odkud nebudete moct pokračovat. Horský vůdce vám pomůže bezpečně otestovat své limity v řádově náročnějším prostředí, než na které byste si troufli sami. 

Pokud jste zatím byli nejvýš na Sněžce, další metou by pro vás mohl být výstup na slovinský Triglav (2863 m) - exponovaná ferrata těsně před vrcholem dokáže slušně potrápit a vůdce ani tady není na škodu. Další horolezeckou úrovní je pro mnohé například vrchol Grossglockneru (3798 m), kde už narazíte na ledovec a do hry přijdou mačky, cepíny a postup na laně po ostrém hřebeni. Alpským finále potom může být třeba ikonický výstup na Matterhorn přes Hörnligrat (4478 m), kde už si svou daň začne vybírat i nadmořská výška.

Alpenverein OEAV.CZ Ascendero

2. Bezpečí i v nejtěžším terénu

Krása hor spočívá v jejich divokosti, kterou člověk musí respektovat. Čím výš stoupáte, tím víc rizik se kolem vás začíná objevovat a sebemenší prkotina vám může nepříjemně zavařit. Což nechce zažít nikdo, ať už na vás doma čeká rodina nebo jste jen od přírody bázlivější. Prvním krokem zodpovědného přístupu je, že si pro klid duše objednáte pojištění Alpenverein, a hned druhým je využití služeb horského vůdce. Tím je obvykle zkušený profík, který tráví ve vyšších nadmořských výškách většinu života, odvedl tisíce hodin různých výprav a zažil situace, které si vy umíte jen těžko představit. Zatímco funíte do kopce, on promýšlí trasu, kontroluje počasí a dohlíží, že neděláte nějakou blbost.

Na Ascendero najdete nabídku výstupů od více než stovky certifikovaných vůdců a narazíte mezi nimi i na známá česká jména jako je Karel Kříž, Radek Leinerth a řadu dalších...

Alpenverein OEAV.CZ Ascendero

3. Horolezecké minimum

I v případě, že vás láká svoboda a po horských hřebenech se chcete pohybovat na vlastní pěst, vyplatí se služeb horského vůdce využít. Nemusí jít přímo o výstup na konkrétní horu, ten si podniknete přece sami, ale o intenzivní dovednostní kurz.

Bezpečný pohyb v horách vyžaduje množství specifických dovedností, které se navíc liší pro letní a zimní období, stejně jako pro pěší turistiku a lezecké výstupy. Dovednosti můžete sbírat po drobečkách od svých zkušenějších přátel, nebo vyrazit na kurz, kde nasajete desítkami let praxe ověřené zkušenosti od horského vůdce nebo ostříleného instruktora.

Jaké minimum by nemělo chybět žádnému horalovi? Pro letní výpravy do Alp se rozhodně hodí účast na lezeckém kurzu, doplněná o ledovcový kemp a kurz krátkého lana. V případě zimních výstupů potom rozhodně skialpové-lavinové kurzy a případně i nějaké to ledolezení.  

Alpenverein OEAV.CZ Ascendero

4. Maximum zážitků v krátkém čase

Většina z nás nemá neomezenou dovolenou, a když už se vypravíme do rakouských Alp, na sever Itálie nebo do Švýcarska, chceme toho za pár dní vidět a zažít co nejvíc. Ne každý si ale riskne naplánovat týdenní trek neznámou oblastí, nemluvě o tom, že jen zřídka jde vše jako po másle. S horským vůdcem nebo průvodcem se můžete spolehnout, že itinerář bude našlapaný samými peckami, nebudete ztrácet čas blouděním a v případě špatného počasí nebo jiných eventualit přepnete na plán B.

Takto se můžete vydat například legendárním ferratovým okruhem v italské Brentě, v zimě putovat na lyžích po stopách Otziho se závěrečným výstupem na Wildspitze (3770 m) nebo se pokusit o Spaghetti Maxi a vystoupat za týden na 15 čtyřtisícovek ležících v horském masivu Monte Rosa nedaleko švýcarského Zermattu.

Alpenverein OEAV.CZ Ascendero

5. Inspirace, zkušenosti, přátelství

Vztah horského vůdce a klienta překvapivě rychle přechází v přátelstvích. Nastoupané metry a intenzivní horské zážitky spojují lidi jako nic jiného na světě. Jelikož s vůdcem v náročném prostředí strávíte celkem dlouhý čas, můžete se těšit na neuvěřitelná vyprávění plná inspirace a poučení.

Horský vůdce je člověk, kterému jste do rukou svěřili zodpovědnost za svůj život, což je gesto, které nelze brát na lehkou váhu. Ověřte si proto, že důvěřujete správnému člověku. Ascendero za vás pečlivě zkontrolovalo certifikáty všech zapojených profesionálů, abyste s klidem mohli vybírat z nabídky ověřených horských vůdců UIAGM/IFMGA nebo UIMLA průvodců.  

Alpenverein OEAV.CZ Ascendero

Ascendero vás dostane do hor

Ať už se vás týká kterýkoliv z předchozích 5 bodů, zvažte, zda by vás profík nemohl posunout na další úroveň mnohem rychleji a bezpečněji než riskantní výpravy na vlastní pěst. Ascendero nabízí 1000+ aktivit na 5 kontinentech vedených 120+ horskými vůdci, průvodci a instruktory horských sportů jako je lezení, mountain biking nebo canyoning. Pěšky, na laně, na lyžích, sněžnicích nebo podél ocelového lana, tohle je váš base camp, ze kterého se dostanete výš bezpečněji.

připraveno ve spolupráci s
Alpenverein OEAV.CZ Ascendero
Ascendero
Ascendero vás dostane do hor

Pěšky, na laně, na lyžích, sněžnicích nebo podél ocelového lana, tohle je váš base camp, ze kterého se dostanete výš bezpečněji.

partner kanceláře Alpenverein OEAV.CZ
Staňte se členem
Alpenvereinu

Využívejte skvělé pojištění nejen do hor s řadou dalších výhod.

Z aktuálního dění

Také by vás mohlo zajímat