Alpenverein OEAV.CZ Salzkammergut Dachstein

Dachstein a Solná komora

Vyrazte za nezapomenutelnými zážitky na vrcholech: pěšky, po zajištěných cestách anebo na lyžích.

Stoupáte krok za krokem a zhluboka vdechujete svěží horský vzduch. Jen málo věcí je tak naplňujících jako pocit štěstí a spokojenosti, když se ocitnete na vrcholu a necháte se unášet pohledem po hřebenech hor a okolní přírodě. Není divu, že do Alp míří stále více sportovních nadšenců, rodin a milovníků zážitků. Nemusíte ale cestovat nikam daleko: v prázdninovém regionu Dachstein Salzkammergut máte na dosah ruky hory a výhledy tvořící nádhernou přírodní scenérii. 

Alpenverein OEAV.CZ Salzkammergut Dachstein

Zažijte pravou zimní atmosféru

… na lyžích

Oblast Dachstein Salzkammergut neláká návštěvníky pouze v letních měsících. Když zima zahalí přírodu do šatů z jiskřivého sněhu a ledu, vyhřáté hospůdky, pohádkově zasněžené lesy a dokonale upravené sjezdovky zvou k nezapomenutelným outdoorovým dobrodružstvím a kulinářským zážitkům. V rodinné lyžařské oblasti Dachstein West zažijete nefalšovanou zimní zábavu v dětských areálech, zábavních parcích, na 44 km dlouhé Panorondě a carvingových sjezdovkách. 

… na skialpech

Zábava na dvou prknech je zaručena i mimo největší lyžařskou oblast Horního Rakouska. Na Dachsteinské náhorní plošině můžete podniknout pohodové půldenní túry stejně jako náročný vícedenní přechod. Zejména ranní ptáčata a vlastně všichni, kteří si chtějí vychutnat klid a pohodu na horách vyráží časně z rána na celodenní výpravy. Na Hornspitz v Gosau můžete rovnou díky dvěma novým trasám obdivovat zimní krajinu a vlastním tempem si užívat nádherné horské panorama. Vzrušující sjezd po sjezdovce je pak tou nejlepší odměnou za pot a námahu. 

Alpenverein OEAV.CZ Salzkammergut Dachstein

… na běžkách

Kdo má rád přece jenom něco pohodlnějšího, může využít rozmanitou nabídku běžeckých tratí: v nadmořské výšce 1000 m v Predigstuhlu stejně jako v okolí obcí Bad Goisern, Gosau či Obertraun. Opravdu unikátním zážitkem je vysokohorská běžkařská trasa na Dachstein Krippenstein: ve výšce 1 700 metrů nad mořem se vezete tichým horským světem a užíváte si chladného, čistého vzduchu a hřejivých slunečních paprsků.

… nebo na sněžnicích

Při procházkách na sněžnicích a túrách zasněženou krajinou a podél ledových potoků se můžete kochat romantickou scenérií jezer a zimních hor.

Alpenverein OEAV.CZ Salzkammergut Dachstein

Dachstein v létě

Více než 700 km pěších stezek, síť přibližně 800 km cyklotras a pestrá nabídka via ferrat pro děti, začátečníky i opravdové experty láká k outdoorovým dobrodružstvím a nezapomenutelným horským zážitkům. Mezi městy Bad Goisern am Hallstättersee, Hallstatt, Gosau am Dachstein a Obertraun se rozprostírá oblast, která se vyznačuje téměř nedotčenou přírodou a světoznámou historií – tak působivou, že byla zapsána na seznam světového dědictví UNESCO. 

Alpenverein OEAV.CZ Salzkammergut Dachstein

Zajištěná cesta s nebeským žebříkem

Skála pod nohama poskytuje bezpečnou oporu, zatímco adrenalin proudí vaším tělem – ať už při volném lezení nebo na via ferratách, vertikální vzrušení je jisté. Jednou z největších atrakcí regionu je zajištěná cesta Donnerkogelsteig. Mezi Zwieselalmem a vrcholem Donnerkogelu zdolávají milovníci adrenalinu ve dvou úsecích 1 100 výškových metrů dělících nástup u Gablonzer Hütte a vrchol Großer Donnerkogelu. TOP atrakcí je 40 metrů dlouhý, volně se vznášející nebeský žebřík, který nabízí jedinečný výhled na okolní horské panorama až ke Großglockneru v dálce.

Alpenverein OEAV.CZ Salzkammergut Dachstein

Na štrúdl přes vrchol Kalmberg

Dáváte-li raději přednost výstupům na vrcholy po turistických stezkách, vyrazte na Hoher Kalmberg. Svěžími alpskými pastvinami a hustými lesy se dostanete na horu, jejíž silueta má tvar indiánské hlavy. Cestou minete jeskyni Kalmooskirche, v níž se v době reformace konaly protestantské bohoslužby. Dodnes toto místo vyzařuje neuvěřitelnou sílu, kterou pocítíte, když se posadíte do pološera jeskyně. Na vrcholu budete mít přírodní krásy regionu jako na dlani. Jako zasloužená odměna na vás čeká čerstvě upečený štrúdl na chatě Goisererhütte ve výšce 1 592 m.

Alpenverein OEAV.CZ Salzkammergut Dachstein

Kulinářské zážitky na horách

Ať už se jedná o domácí štrúdl nebo vydatnou svačinu, chaty podél turistických tras vás svými stylovými restauracemi a terasami budou lákat na skvělé občerstvení. Zde si každý najde svoje místo k hodování: nejen na horských chatách, ale také v útulných vesnických hostincích s posezením na idylických zahrádkách, nebo v restauracích světového dědictví UNESCO s oceněním „Hauben“ (obdoba Michelinských hvězd). Tradiční rakouská jídla jsou připravována moderním způsobem, s velkou pečlivostí a z těch nejlepších regionálních surovin. Zároveň se domácí obsluha stará o místní obyvatele i návštěvníky s takovou pohostinností, že okamžitě pocítíte vřelé přijetí daleko od domova. Jednoduše útulné a domácí!

Navštivte Solnou komoru a Dachstein
Alpenverein OEAV.CZ Salzkammergut Dachstein
Salzkammergut Dachstein

Alpská oblast Hallstatt-Dachstein/Salzkammergut je výjimečným příkladem krajiny jedinečné krásy a zvláštního významu, která je zároveň svědkem rané a kontinuální lidské, hospodářské a kulturní činnosti.
- Výbor UNESCO: prosinec 1997

Cestovní kancelář pro cesty do Rakouska
Alpenverein Kudrna
CK Kudrna
cestovka s duší

S Kudrnou si rakouských Alp užijí i ti nejvíce nároční, a to ze všech možných úhlů. Uspokojíme ty, kteří touží po jednodenních výletech i vícedenních trecích, pohodových cyklotrasách, i pekelných sjezdech – na kolech i na skialpech, či si vylézt ferraty s nádhernými výhledy.

Staňte se členem
Alpenvereinu

Využívejte skvělé pojištění nejen do hor s řadou dalších výhod.

Z aktuálního dění

Také by vás mohlo zajímat