Alpenverein edelweiss OEAV.CZ dolní engadin

Dolní Engadin – jak pestrá umí být zimní dovolená

Dolní Engadin je když ne zapomenutý, tak alespoň podceňovaný cíl zimních dovolenkářů. O pozornost se hlásí už jen tím, že je nejbližší švýcarskou destinací z ČR – dostaneme se tam za nějakých 5 hodin z hraničního přechodu Rozvadov, například.
A teď to hlavní – za čím se tam dá v zimě také jet?

Alpenverein edelweiss OEAV.CZ dolní engadin lyžování

Sjezdovky, samozřejmě. Nejbližší švýcarský megaresort Samnaun či spíše rodinný Scuol dokážou naplnit celý dovolenkový týden sjezdovým lyžováním. To ale tentokrát popisovat nechceme (najdete si snadno třeba na SNOW.cz), naopak se zaměříme na „tišší“ zimní pohybové aktivity nejen na lyžích. Mimo větší střediska totiž najdete něco, co v halasných resortech chybí: klid, silnou atmosféru zachovalých historických vesnic a městeček, ztracené cesty v opuštěných horských zákoutích, rodinné hotýlky a restaurace, které nemají prostor nabubřet, ale i plnohodnotné sportovní atrakce ke skutečnému tělesnému vyžití. Ta kombinace sportu, ticha a tempa beze spěchu je inspirativní a dokáže člověka doplna nabít.  

Nástupním místem do běžkařských tras je město Scuol, které je zároveň tamní hlavní turistickou základnou. V nevelkém údolním městečku najdeme hotýlky, penziony, kemp i místa pro parkování karavanu, k nádraží sjíždí lanovka pro lyžaře-sjezdaře, běžkaři se mohou vydávat opodál vlakem nebo lokálními autobusy, které ze Scuolu vyrážejí všemi možnými směry. Mimochodem to přináší třeba možnost běžkovat pouze po proudu toku, neboli stále z kopce. A to se to pak jede. 

Alpenverein edelweiss OEAV.CZ dolní engadin

My jsme se vydali ze Scuolu do hraničního města Martina, tedy ano, směrem po proudu. Stopa se samozřejmě vlní v okolním terénu, takže stoupací vosk (nebo dnes tak populární skiny – běžky se segmentem stoupacího pásu v odrazové komoře) se také užijí, ale průměrně frčíte dolů. Je pořád na co koukat, ve velké většině na přírodu, vodu, občas projíždíme roztroušenou ves s výraznou kostelní věží, cesta se vine po loukách i lesy. Celkovou poetiku naruší jen industriální zážitek při průjezdu kolem areálu moderní elektrárny těsně pod Scuolem. Do Martiny dolyžujeme po takřka 20 kilometrech a nějakých dvou hodinách pohodové jízdy. Sestoupali jsme 250 metrů a nastoupali jen 80. Lyžaře skoro nepotkáme, na trase nás minuli snad dva, Martina zase žije svým životem hraničního města, kterému Schengen malinko sebral hračky, ten klid je až hmatatelný, restaurace jsou zavřeny (je všední den kolem poledne), tak se občerstvujeme alespoň v multiúčelovém bufetu tamní benzinky. Na chvilku se k nám přidá i řidič autobusu, který nás poté vyváží nazpět do Scuolu.

Alpenverein edelweiss OEAV.CZ dolní engadin běžky
↑ Na běžkách pořád z kopce. Ze Scuolu do hraniční obce Martina je to podél Innu 20 kilometrů autentickou a liduprázdnou krajinou Dolního Engadinu.

Na bruslích lesní stezkou 

Brusle byly kdysi významnou zimní kratochvílí dovolenkářů ve Švýcarsku. A Švýcaři tradice rádi, možná i proto jsou schopni vybudovat přírodní, ale upravovanou ledovou dráhu. My na ni narážíme neplánovaně při běžkařském výletu ve vesničce Sur En. Na podobné návštěvníky tu ale jsou připraveni a za chvilku už obouváme zapůjčené brusle. Jak pokladna s půjčovnou, tak převlékárna sídlí každá v samostatné maringotce, přičemž minimálně ta druhá přiléhající k ledové trati je příjemně vytopena kamny na dřevo. Rolba, která se stará o kvalitu ledu, už patrně něco pamatuje, je zaparkovaná pod stanovou stříškou, jako by byla nějaký muzeální exponát. Nicméně podle kvality ledu musí fungovat dostatečně. 

Stezka vede do lesa, který v létě slouží jako jakýsi les pohádkový. Lze se zastavit u různých dřevěných i jiných skulptur, posedět na lavičce, aby se to bruslení trochu zpestřilo. Plná délka trasy je něco ke třem kilometrům a poježdění je to zajímavé – kde jinde si vyzkoušíte na ostrých nožích vyjíždět kopečky a naopak se svážet dolů ledovou cestou díky působení gravitace? Na rozdíl od bruslařské dráhy Skateline Albula v Suravě zde začínáte i končíte na jednom místě, takže logistika je jednodušší – můžete přijet kdykoli a skončit ve chvíli, kdy už vás to prostě přestane bavit. V blízkosti je kemp i restaurace, takže za bruslením můžete vyrazit jako třeba na půldenní výlet autem.

Alpenverein edelweiss OEAV.CZ dolní engadin brusle
↓ Bruslařský okruh, který vede většinou vyzdobeným lesem, dosahuje skoro 3 kilometrů délky.

Na sněžnice nebo skialpy

Vedle sjezdovek, běžek a bruslí je Dolní Engadin skvělou základnou pro výlety na skialpech či sněžnicích i pro pěší zimní túry. Rychlým tipem je vesnička S-charl, která je v létě poměrně hojně navštěvovanou turistickou destinací, v zimě tam ruch zamrzne a při životě zůstane jeden jediný hotel. Jak by ne, je to daleko, od Innu musíte stoupat nejprve chvilku autem, ale pak dlouho pěšky. Anebo lépe na velkých saních za koňským spřežením, které řídí třeba zrovna sám majitel hotelu. Dostanete se tak do srdce hor, kde máte na ostatní náskok několik hodin klidu. 

Hotel svou náladou připomíná spíše horskou chatu, pokud dorazíte včas, stihnete horkou vanu nebo saunu na jeho střeše s výhledem na slunce zapadající kdesi za Engadinem. A ráno už je to na vás. Na sněžnicích i skialpech můžete navštívit třeba bájný borovicový prales Tamangur, kde nejstarší stromy dosahují stáří 600–800 let. Terény jsou vlídné, i když samozřejmě nebezpečí hor nelze podcenit. Pokud využijete služeb horského průvodce, jako my, coby bonus k bezpečnému přesunu dostanete nádavkem hromadu informací o zdejších horách, fauně i flóře.

Alpenverein edelweiss OEAV.CZ dolní engadin skialpy sněžnice
← Bájný prales Tamangur je úzce spojen s rétorománštinou – legenda praví, že jazyk a les jsou na sobě navzájem závislí. Zatím se porostem dosahujícím stáří 600–800 let dá volně procházet.

Text a foto: Petr Socha

Nepřehlédněte
Alpenverein OEAV.CZ swissmag
Časopis SWISSmag

Časopis se věnuje fenoménu Švýcarska a všem zajímavostem s ním spojeným. Vychází 2x ročně. V rámci dvouletého předplatného v ceně 200 Kč členové OEAV.CZ obdrží zdarma knihu Švýcarsko po kolejích a v pahorkách.

Ušetřete s Alpenvereinem
Alpenverein OEAV.CZ snow časopis
Časopis Snow

Předplatné se slevou 98 Kč (20 %) obsahuje sedm vydání SNOW počínaje dnem objednávky. 
Obvyklá cena 490 Kč, pro členy OEAV.CZ 392 Kč
Ukázkové číslo zdarma z náhodného výběru časopisu SNOW z předchozí zimní sezony zasílá redakce: predplatne@snow.cz 

Staňte se členem
Alpenvereinu

Využívejte skvělé pojištění nejen do hor s řadou dalších výhod.

Z aktuálního dění

Také by vás mohlo zajímat