Alpenverein OEAV.CZ Ferrata dell Amicizia

Ferrata dell Amicizia (B/C)

Seriál: Na ferraty se Sígou

Z technické stránky cesta není obtížná, ale vyžaduje od lezce absenci strachu z výšky. Po fyzické stránce jde však o náročný výstup s celkovým převýšením téměř 1.200 m. Během výstupu navíc hrozí reálné nebezpečí pádu kamenů. Nelze ji tedy doporučit dětem a netrénovaným osobám.

Text a foto: Zikmund "Síga" Schwarzkopf | Highpoint

Alpenverein OEAV.CZ Ferrata dell Amicizia

Nástup:

Při severním cípu jezera u přístaviště pod pevností Bastione s lanovkou se nachází kryté parkoviště. Přímo od parkoviště se dáme podle značení promenádní dlážděnou cestou č. 404 vzhůru k pevnosti Bastione. Od pevnosti pak již příkře stále po cestě č. 404 ke Capanna S. Barbara. Odtud stále po cestě 404 tentokrát směrem kaple Santa Barbara až k nástupu do ferraty.

Popis výstupu: 

Během výstupu překonáme osm vzdušných žebříků, mezi kterými jsou snadné chodecké úseky, kde si lze snadno odpočinout. Nejnáročnější jsou druhý a sedmý žebřík za B/C. Ostatní jsou za B.

Sestup:

Z vrcholu sestoupíme krátkým zajištěným úsekem za B/C. Je proto dobré si po výstupu ferratové sety ponechat ještě na těle. Pak již klikatící se lesní cestou, místy strmě s výhledy na město, pokračujeme v sestupu. Blízko nad kaplí Santa Barbara nás čeká ještě jeden sestupový žebřík. Po překonání žebříku pokračujeme kolem zmíněné kaple až k místu, kde se již napojíme na naši výstupovou trasu. 

Poznámka - v horní polovině sestupu narazíte na označenou odbočku ke studni s chladivou vodou. Komu voda došla, má zde ideální možnost si ji doplnit.

Alpenverein OEAV.CZ Ferrata dell Amicizia

Shrnutí:

Oblast: Itálie, okolí jezera Logo di Garda
Obtížnost: B/C
Převýšení: 640 m
Čas výstupu: 2h 15min
Nástup: 1h 30min
Sestup: 1h 30min
GPS parkoviště: 45.8856178N, 10.8374917E
Datum výstupu: 7/2023

Článek a video připravil zakladatel značky High Point Zikmund Schwarzkopf alias Síga pro web www.highpoint.cz - Vybavte se na ferraty s HIGH POINT.

Související článek
Horské sporty

Klamml Klettersteig

Zajištěná cesta Klamml Klettersteig se nachází v atraktivní oblasti malého, ale divokého pohoří...

Pro vaše cesty za dobrodružstvím
 alpenverein, oeav, highpoint, logo
Highpoint

Jsme výrobce outdoorového oblečení. Jsme česká firma. Jsme milovníci hor. Jsme tady proto, aby tys mohl být venku a užil si to naplno.

Staňte se členem
Alpenvereinu

Využívejte skvělé pojištění nejen do hor s řadou dalších výhod.

Z aktuálního dění

Také by vás mohlo zajímat