Alpenverein OEAV.CZ Grand Train Tour

Grand Train Tour

Chcete se vydat na velkou cestu Švýcarskem tentokrát trochu jinak a vyzkoušet proslulé panoramatické vlaky? Velkou výhodou je, že tenhle zážitek je dostupný 365 dnů v roce a v každé roční době má trochu jiné kouzlo.

Neváhejte a vyrazte už nyní, kdy ideálně vyniknou kontrasty Švýcarska. Skvělým výchozím bodem může být Curych, kam se z Prahy dopravíte nočním vlakem. Od prosince 2022 si lze vybrat ze dvou spojení – přes Rakousko nebo přes Německo. Z Curychu se pak můžete vydat do Churu a tady nastoupit hned na ten nejproslulejší panoramatický vlak Bernina Express, jehož dvě tratě byly dokonce zapsány na seznam kulturního dědictví UNESCO.

Alpenverein OEAV.CZ Grand Train Tour

Bernina Expressem na jih, Gotthardským Expressem zpátky na sever

První zastávkou může být Sv. Mořic. A pokud zatoužíte po lyžování, tady budete mít určitě ještě šanci, ideálně vyzkoušejte Corvatsch, který je situován na sever a sníh se tady drží až do začátku května. Další den je možné pokračovat kolem Morteratschského ledovce do italského Tirana. Údolí Poschiavo už vás uvítá jarně. O jižním klimatu tady svědčí i palmy v zahradách. Od dubna se odtud můžete svézt až do Lugana, z Tirana už na palubě autobusu. A v Luganu už je jaro v plném proudu, kvetou obří stromy kamélií, sluníčkově žluté mimózy a spousta dalších květin na záhonech na břehu Luganského jezera. Z Lugana se vrátíte po trase Staré Gotthardské dráhy vlakem Gotthard Panorama Express do Lucernu, který si určitě zaslouží další zastávku. Na noc pak lze dojet do Andermattu, dřívějšího centra švýcarské armády. Dnešní Andermatt se vydal na svou novou životní etapu a stal se moderním turistickým městečkem s veškerou infrastrukturou pro zimní i letní aktivity. Ubytujte se například v komplexu Radisson Blu. I tady si ještě s jistotou můžete zalyžovat až do 1. 5. 2023.

Alpenverein OEAV.CZ Grand Train Tour

Ledovcovým (Glacier) Expressem do Zermattu a dále jarním Švýcarskem až na Jungfraujoch

V Andermattu pak nasednete na Ledovcový expres a vydáte se do Zermattu, který nabízí celoroční lyžování. Zermattu věnujte také alespoň jeden den. Možností, co tady podniknout je opravdu mnoho. Bude to také poslední zimní zastávka. Odtud budete pokračovat do údolí Rhôny a podél ní až k Ženevskému jezeru, které už je plně v jarním hávu. Z Montreux vyjedete rozkvetlými loukami až do Zweisimmenu a odtud dál až do Interlakenu, kde se naposledy pokocháte zasněženými vrcholy proslulé horské trojice Eiger, Mnich a Jungfrau. Vrcholem vašeho výletu může být výjezd na nejvýše položenou železniční stanici v Evropě na Jungfraujoch – Top of Europe ve 3.454 m .n .m. Z Interlakenu se pak vrátíte za necelé dvě hodinky přímým vlakem do Curychu a odtud nočním spojem zpátky domů.

Alpenverein OEAV.CZ Grand Train Tour

Zážitky z téhle cesty se vám nesmazatelně zapíší a možná budou i inspirací pro další cesty po Švýcarsku.

Poznejte Švýcarsko z paluby panoramatických vlaků ještě výhodněji s jízdenkou Swiss Travel Pass díky jarní nabídce Swiss Travel System, při které získáte navíc jeden nebo dva dny neomezeného cestování po Švýcarsku zdarma. Bližší info k akci naleznete na MojeSvycarsko.com/stp2023.

OBJEVUJTE ŠVÝCARSKO
alpenverein oeav edelweiss švýcarsko
Švýcarsko na jedno kliknutí

Bližší a aktuální turistické informace o Švýcarsku naleznete na webu MojeSvycarsko.com, kde si také můžete objednat tištěné mapy a brožury zdarma k zaslání poštou. Nezapomeňte sdílet vaše zážitky ze Švýcarska na Instagramu s hashtagem #MojeSvycarsko – ty nejzajímavější fotografie budou uveřejněny v nadcházejícím vydání tištěného magazínu SWISSmag. 

CESTOVNÍ KANCELÁŘ PRO VAŠE CESTY DO ŠVÝCARSKA
alpenverein oeav.cz edelweiss ck kudrna
CK Kudrna

S Kudrnou si švýcarských Alp užijí i ti nejvíce nároční, a to ze všech možných úhlů. Uspokojíme ty, kteří touží po jednodenních výletech i vícedenních trecích, pohodových cyklotrasách, i pekelných sjezdech – na kolech i na skialpech, či si vylézt ferraty s nádhernými výhledy.

Katalog zájezdů

Staňte se členem
Alpenvereinu

Využívejte skvělé pojištění nejen do hor s řadou dalších výhod.

Z aktuálního dění

Také by vás mohlo zajímat