Alpenverein OEAV.CZ Koroška

Koroška – místo, kde v jeden den vstoupíte do středu Země i vystoupáte do oblak

Většinou si lidé spojují Korutany s Rakouskem, jejich jihovýchodní provincie ale leží na území Slovinska sto kilometrů severovýchodně od Lublaně. Koroška, slovinsky Korutany, je jedním z menších regionů země, ale za to patří mezi ty nejhornatější a nejlesnatější. Na své si zde přijdou turisté, lyžaři, cyklisté 
i milovníci všech dalších outdoorových aktivita

Koroška, která je součástí rozsáhlého globálního geoparku UNESCO Karavanky, je typická bílými skalkami a tmavě zelenými kopci pokrytými bohatými a na ně-kterých místech téměř neprostupnými lesy. Nedotčená příroda, pocit samoty a zatím stále minimum turistů jsou hlavními důvody, proč se do Korošky turisté rádi vracejí. Mezi oblíbené turistické trasy patří Slovinská alpská stezka, Korošská alpská stezka a čtveřice vrcholů Uršlja Gora, Pohorje, Kozjak a Smerkovec. Pro zdatnější horaly se nabízí výstupy na hory Peca, Olševaa Raduha.

Kope a Ribnica na Pohorju: dokonale vybavená lyžařská střediska

Oblast je ale oblíbená i mezi milovníky dalších sportů. Skvělým příkladem jsou lyžařská 
a outdoorová střediska Kope a sousední Ribnica na Pohorju v nejzápadnější a nejvyšší části regionu. Najdete je ve ve výšce1500 m n. m. a nabízejí kilometry sjezdovek a krásných svahů. Střediska jsou navíc plně vybavena veškerým potřebným zázemím pro kompletní aktivní odpočinek, nechybí hotely a apartmány, plocha pro karavany, lyžařské vleky, bike parky, tematické stezky, nabíjecí stanice pro elektrokola ani dětská hřiště.

Na kole po trailech, cyklostezkách i do bývalé důlní štoly

Jeden skutečně inspirativní a netradiční příklad toho, jak se ze zapomenutého průmyslového areálu může stát nový turistický cíl najdete v Meziči. Šach-ty bývalého dolu zde totiž nabízí nejen možnost seznámit se s prací, která v dole kdysi probíhala, ale také si vyzkoušet netradiční podzemní cyklistiku či jízdu na kajaku hluboko pod zemí.

Pro ty, kteří dávají přednost cyklistice v přírodě a s nádhernými výhledy, nabízí Koroška více než 1 000 kilometrů značených cyklotras vinoucích sev údolích i na vrcholky. Single Trail Park Jamnica v kombinaci se sousedním rakouským Bike Parkem Petzen, Bike Parkem Poseka nad městem Ravnena Koroškem a sítí dalších stezek tvoří výjimečnou přeshraniční MTB destinaci.

Mezi klidnější zážitky vhodné pro celou rodinu patří cyklostezka Štrekna. Trasa dlouhá 24 km po bývalé železniční trati v údolí Mislinja nabízí zároveň krátký výlet do historie bývalé železnice a nádherné výhledy. Při putování rozhodně nesmíte vynechat staré centrum města Slovenj Gradec s několika zajímavými kostely, příjemnou uměleckou galerii a regionální muzeum. Novou atrakcí ve městě je bazénový komplex Aqualatio s venkovními i krytými bazény a saunami.

Velmi oblíbená je také Drávská říční cyklostezka proslulá svými přírodními krásami a kulturní rozmanitostí. Díky tomu je považována za jednu z nejkrásnějších svého druhu v Evropě. Začíná u pramene řeky v Itálii a vede přes Rakousko do Slovinska, kde je trasa rozdělena do pěti etap mezi Dravogradem a sousedním Chorvatskem. Trasa vede většinou po zpevněných cestách, 
v Korošce se ale nachází několik strmějších úseků vhodných pro zkušenější cykloturisty.

Alpenverein OEAV.CZ Koroška

Adrenalin v Korošce: zipline i běh přes 5 vrcholů

Pro opravdu odvážné horolezce je tu také Korošská horská výzva vedoucí přes a okolo pěti nejvyšších vrcholů regionu, jejíž absolvování za méně než 24 hodin přináší horolezcům členství v prestižním Klubu K24. Méně zdatní mohou trasu rozdělit do několika dní a vychutnat si ji beze spěchu. Vyhledávaným adrenalinovým zážitkem je také sjezd po nejdelší nepřerušované zipline ve Slovinsku: Olimpline v Črně na Korošku. Milovníci adrenalinu si užijí náročné via ferraty Olimpline & Mučev.

Zážitky na vodě i horských farmách

Bohatá přítomnost vody v Korošce nabízí spoustu jedinečných a fascinujících dobrodružství, mezi nimiž jsou velmi populární tradiční plavby na dřevěných vorech po řece Drávě. Vory jsou neodmyslitelně spjaty s dřevorubectvím, které bylo kdysi běžnou součástí dřevařského průmyslu v regionu. Pro ty, kteří raději tráví čas ve vodě než na ní, je určen první zcela přírod-ní Vodní park s tobogány Radlje ob Dravi, kde se o vše starají mikroorganismy, a nikoliv chemické látky.

Kopce Korošky jsou navíc plné turistických farem s nejvyšší nadmořskou výškou ve Slovinsku. Místní pohostinnost můžete zažít nejen v horských staveních, ale i v četných hostincích. Lokální, domácí a tradiční jsou ideální výrazy pro popis místní slovinské kuchyně, z níž je nejlepší chutný hnědý nebo žitný chléb a vynikající mošt z věkovitých odrůd jablek.

Alpenverein OEAV.CZ Koroška
Místo, kde v jeden den vstoupíte do středu Země i vystoupáte do oblak
 alpenverein, oeav, koroška, logo
Koroška

www.koroska.si
FB: koroska.slovenia
Instagram: discover_koroska
YouTube: Discover Koroška
#iamKoroska #ifeelsLOVEnia #myway

CESTOVNÍ KANCELÁŘ PRO VAŠE CESTY
 alpenverein, oeav, kudrna, logo
CK Kudrna
cestovka s duší

S Kudrnou si Alpy užijí i ti nejvíce nároční, a to ze všech možných úhlů. Uspokojíme ty, kteří touží po jednodenních výletech i vícedenních trecích, pohodových cyklotrasách, i pekelných sjezdech – na kolech i na skialpech, či si vylézt ferraty s nádhernými výhledy.

Staňte se členem
Alpenvereinu

Využívejte skvělé pojištění nejen do hor s řadou dalších výhod.

Z aktuálního dění

Také by vás mohlo zajímat