Alpenverein edelweiss OEAV.CZ Panoramaweg Südalpen

Panoramaweg Südalpen

objevte slunnou stezku Jižní Alpy

Tajemné pohoří Karavanky, rozlehlé alpské pastviny a magické skalní útvary jsou typické pro tuto sluncem zalitou trasu na jihu Korutan. Nádherné panoramatické výhledy, křišťálově čistá jezera lákající ke koupání a malebná městečka na úpatí hor vás zaručeně nadchnou.
 

Alpenverein edelweiss OEAV.CZ Panoramaweg Südalpen

Na trase se vám bude opakovaně připomínat kulturní historie bývalé hraniční oblasti s Jugoslávií a minulost hornictví. Panoramatická stezka Jižní Alpy spojuje hned tři kultury (furlánskou, slovinskou a korutanskou) a přináší nezapomenutelné turistické zážitky.
 

Alpenverein edelweiss OEAV.CZ Panoramaweg Südalpen

Trasa vychází z Thörl-Maglernu na italské hranici směrem k východu přes sedlo Wurzenpass a majestátní Mittagskogel. Svěžími pastvinami pokračuje na vrchol Hochstuhl, který se tyčí vysoko nad Laibacher Feldem a Julskými Alpami. Odtud trail klesá do překrásného údolí Bodental a soutěsky Tscheppaschlucht. Pod impozantní severní stěnou masivu Koschuta se trasa stáčí k Hochobiru, odkud se otevírají výhledy na celou oblast jižních Korutan. Po krátké návštěvě Slovinska se cesta stáčí zpět na sever přes Bleiburg a Lavamünd na zelené pastviny na Saualpe, kde panoramatická stezka končí v nejvyšším bodě, jímž je vrcholek Zirbitzkogel.  
 

Alpenverein edelweiss OEAV.CZ Panoramaweg Südalpen

Etapy 10 až 14 v srdci Karavanek patří k tomu nejhezčímu, co na Panoramatické stezce můžete vidět. Cesta vychází od Eisenkappler Hütte a vede pod Hochobirem do Bad Eisenkappelu. Budete si vychutnávat malebné lesy, zelené alpské pastviny i nádherné výhledy. Trasa trailu se klikatí podél tyrkysově modré vody v soutěsce Kupitzklamm a tajemné jeskyně Potocnik až k východní baště pohoří Karavanky. Z mohutného horského hřebene sestoupíte do překrásného údolí Jauntal, kde se v muzeu Wernera Berga můžete seznámit s kulturní historií jižních Korutan. 

Alpenverein edelweiss OEAV.CZ Panoramaweg Südalpen

Fakta:

Délka: celkem 286 kilometrů
Etapy: 20 denních etap
Obtížnost: snadná až těžká 
Start: Thörl Maglern 
Cíl: Tonnerhütte / Zirbitzkogel
Rezervační a mobilní služba

Související článek
Cestování

Dálkové turistické trasy na slunečné straně Alp

Korutany jsou odjakživa známé jako země hor a pěší turistiky, a to díky rozmanité přírodě, zeleným...

OBJEVUJTE KORUTANSKÉ DÁLKOVÉ TRASY
alpenverein oeav edelweiss korutany
Panoramaweg Südalpen

Slunná strana dálkových pěších túr.

CESTOVNÍ KANCELÁŘ PRO VAŠE CESTY DO RAKOUSKA
alpenverein oeav.cz edelweiss ck kudrna
CK Kudrna
cestovka s duší

S Kudrnou si Alpy užijí i ti nejvíce nároční, a to ze všech možných úhlů. Uspokojíme ty, kteří touží po jednodenních výletech i vícedenních trecích, pohodových cyklotrasách, i pekelných sjezdech – na kolech i na skialpech, či si vylézt ferraty s nádhernými výhledy.

Staňte se členem
Alpenvereinu

Využívejte skvělé pojištění nejen do hor s řadou dalších výhod.

Z aktuálního dění

Také by vás mohlo zajímat