Alpenverein OEAV.CZ Korutany

Tipy na aktivní dovolenou v Korutanech, na slunečné straně Alp

Příroda byla ke Korutanům, ležících na prosluněném jihu Rakouska, štědrá. Uprostřed Alp čeká doslova záplava čistých, až 28°C teplých jezer ke koupání. Najdete tu i hory, které sahají od impozantních třítisícovek až po oblé kopce pohoří Nockberge. Z jejich vrcholků si prohlédnete zemi, která se vyznačuje kulturní pestrostí alpsko-jadranského prostoru a mírným slunečným podnebím na jižní straně Alp.

Alpenverein OEAV.CZ Korutany

Deset jezer na jeden zátah?

To vám umožní cyklistická trasa „Velký korutanský jezerní okruh“ v podobě ležaté osmičky o celkové délce 340 km. Trasa spojuje pět korutanských destinací: Millstätter See, Villach – Faaker See – Ossiacher See, Wörthersee, Klopeiner See – Südkärnten a region Nassfeld – Pressegger See – Lesachtal – Weißensee. V každém z pěti regionů se nachází hory a jezera všech velikostí, v různé nadmořské výšce. Tvar ležaté osmičky umožňuje libovolné kombinace jednotlivých úseků trasy.

Související článek
Cestování

Velký korutanský jezerní okruh

Příroda byla ke Korutanům ležícím na prosluněném jihu Rakouska štědrá. Uprostřed Alp čeká záplava...

Alpenverein OEAV.CZ Korutany

Projděte pěšky tři země.

Nemusíte hned ujít všech 43 etap Alpsko-jadranské stezky (Alpe Adria Trail) od Großglockneru až k Jadranu (750 kilometrů). 21 korutanských etap od úpatí Großglockneru podél ledovců, řek a teplých jezer vám nabízí nezapomenutelné zážitky na slunečné straně rakouských Alp. Při organizaci cesty (ubytování, převoz zavazadel, tipy na restaurace) vám pomůže rezervační centrum Alpe Adria Trail.

Související článek
Cestování

Alpe Adria Trail

Ještě před rokem by si nikdo z nás ani nepomyslel, jak úžasným zážitkem bude přechod státních hranic. Na dálkové trase AAT si takové okamžiky vychutnáme dokonce několikrát. Pojeďte zažít Alpy jako za starých časů! Než se svět vrátí k normálu, máme neopakovatelnou příležitost objevovat i ta nejkrásnější místa skoro sami.

Alpenverein OEAV.CZ Korutany

Každá zatáčka je zážitek – korutanské panoramatické silnice.

Rozmanitý svět korutanských hor můžete prozkoumat také při jízdě autem. Oblasti v okolí silnic Großglockner Hochalpenstraße, Nockalmstraße, Villacher Alpenstraße a Goldeck Panoramastraße jsou nádherná místa, která stojí za výlet. Milovníci přírody a pěší turisté už to dávno vědí. Silnice Großglockner Hochalpenstraße byla otevřena roku 1935. Je to jedna z nejkrásnějších panoramatických silnic v Evropě, a dokonce patří k nejnavštěvovanějším výletním cílům v Rakousku. Na jejím jižním konci leží známá horolezecká obec Heiligenblut, o 16 kilometrů dál se nachází vyhlídka Kaiser-Franz-Josefs-Höhe. Jde o ideální místo pro pěší túry. Například k ledovci Pasterze nebo po stezce Panoramaweg Kaiserstein ke Swarovského observatoři.

Alpenverein OEAV.CZ Korutany

Pět výjimečných zážitků u jezer s teplotou vody až 28 °C.

Někdy stojí za to, podívat se na svět novýma očima. Co tím myslíme? To, že teplá korutanská jezera se nehodí pouzeke koupání. Co třeba vyzkoušet si paddleboarding na Wörthersee? Jestli máte raději klidnější aktivity, možná si zamilujete Wörthersee jako místo, kde se setkávají příznivci jógy z celého světa. Už jste slyšeli o plavbě na voru po Weissensee? Při ní spojíte poznávání jedinečné přírody a místní gastronomie. Romantickou atmosféru navodí pádlování v „Everglades“ na Faaker See nebo vyjížďky na pramici do malebných zálivů na jezeře Millstätter See.

Alpenverein OEAV.CZ Korutany

Flow Country Trail Bad Kleinkirchheim Jde o unikátní trasu o délce 15 kilometrů.

Nejdelší trail pro horská kola v Evropě se nachází v Bad Kleinkirchheimu. Bikeři mají v Korutanech navíc k dispozici hned 3000 kilometrů oficiálních tras, které procházejí Südkärnten, Gailtalskými a Karnskými Alpami a regionem Villach. Nabídka „Kärnten Flow trail“ vznikla v roce 2020 a v rámci Rakouska je to jedinečný počin. Karta „Flow Trail Card“ od května do října umožňuje využití více než třiceti flow trailů v šesti bikeparcích (Nassfeld, Weissensee, Turracher Höhe, Bad Kleinkirchheim, Petzen, Koralpe).

Alpenverein OEAV.CZ Korutany

Expedice na řece o 12 etapách – to je Draupaddelweg.

Drau (Dráva) je nejdelší a největší řeka v Korutanech. Vine se nejjižnější rakouskou spolkovou zemí jako zelená stuha. Kromě cyklistů na Drávské cyklostezce (Drauradweg) se na řece objevuje čím dál více nadšených vodáků na kajacích nebo kánoích a také příznivci paddleboardingu. Milovníci vodních sportů na Drávě mohou využít balíčky služeb, které zahrnují čtyři úseky s celkem 12 etapami. Zpět na počáteční bod jednotlivých úseků se dostanete rychle a snadno díky mobilní kyvadlové dopravě. V oblasti Oberes Drautal jednoduše pojedete vlakem. Pokud chcete, můžete využít kolo nebo vlak na vlastní pěst. Vodácká trasa Draupaddelweg se dá dobře kombinovat s výlety na kole, pěšími túrami, rybařením nebo návštěvou výletních cílů.

Alpenverein OEAV.CZ Korutany

Nockberge Trail

To je první rakouský celoroční trail, který lze rezervovat online. V zimě vás nadchne jako skitúra a v létě jako pěší trasa. Vede z Katschbergu přes Innerkrems, Falkert, Turrach, Bad Kleinkirchheim a cílem je Seeboden u jezera Millstätter See. Trail o délce 125 km prochází biosférickým parkem Nockberge.

Alpenverein OEAV.CZ Korutany

Délka 8 kilometrů a plocha 17 kilometrů čtverečních – to je největší ledovec ve Východních Alpách – Pasterze.

Při túře na ledovci vybaveni mačkami, sedacím úvazkem a lanem postupujete drsnou ledovcovou krajinou na úpatí nejvyšší hory Rakouska Großglockneru. Od června do září máte možnost vyrazit s certifikovaným horským vůdcem na túru, která vás zaručeně rozehřeje.

Alpenverein OEAV.CZ Korutany

Navštivte zdarma více než stovku pamětihodností!

Muzea, horské dráhy, aquaparky, plavba lodí, panoramatické silnice, nabídky volnočasových a zážitkových aktivit – to vše díky Kärnten Card. Podrobný přehled výletních míst a ceny najdete na www.kaerntencard.at. Kromě toho v Korutanech můžete uplatnit četné regionální bonusové karty.

Objevujte Korutany
Alpenverein OEAV.CZ Korutany
Korutanská prázdninová karta
100 pamětihodností a výletních cílů zdarma

Muzea, horské dráhy, akvaparky, plavba lodí, panoramatické silnice, nabídky volnočasových a zážitkových aktivit – to vše díky Kärnten Card. Karta platí od dubna do října a na týden stojí od 45 € pro dospělé a od 23 € pro děti. Kromě toho v Korutanech můžete uplatnit četné regionální bonusové karty.

Cestovní kancelář pro cesty do Rakouska
Alpenverein Kudrna
CK Kudrna
cestovka s duší

S Kudrnou si rakouských Alp užijí i ti nejvíce nároční, a to ze všech možných úhlů. Uspokojíme ty, kteří touží po jednodenních výletech i vícedenních trecích, pohodových cyklotrasách, i pekelných sjezdech – na kolech i na skialpech, či si vylézt ferraty s nádhernými výhledy.

advertorial
Staňte se členem
Alpenvereinu

Využívejte skvělé pojištění nejen do hor s řadou dalších výhod.

Z aktuálního dění

Také by vás mohlo zajímat