Alpenverein OEAV.CZ Venediger Höhenweg

Venediger Höhenweg

Se svými sedmi etapami, úchvatnými výhledy a horskými chatami je Venediger Höhenweg jednou z nejkrásnějších hřebenovek ve Východním Tyrolsku.

Na zasněžených vrcholcích se poslední večerní světlo zbarvuje do červena a dodává příjemný pocit tepla. Unavené nohy se těší na odpočinek v pohodlí horské chaty. V nadmořské výšce přes 2.200 metrů stojí Essener-Rostocker Hütte, která je víc než jen útulnou – představuje také místo společenského setkávání. Seznámíte se s dalšími turisty, se kterými sdílíte své zážitky z hor. Někteří z nich hřebenovku Venediger-Höhenweg absolvovali již několikrát a tuto vysokohorskou trasu spojující horské chaty si zamilovali. Kolem hory vysoké 3.666 metrů nevedou žádné lanovky, žádné sjezdovky, není tu téměř žádný signál – nedotčenou přírodu nic neruší. Všude ji vidíte, cítíte a ochutnáváte. Dokonce i při večeři, kterou hostitel připravuje z čerstvých surovin pocházejících z farmy jeho rodičů.

Alpenverein OEAV.CZ Venediger Höhenweg

Hřebenovka Venediger-Höhenweg v etapách

Pokud nechcete absolvovat celou stezku Venediger-Höhenweg, můžete si vybrat jen několik etap. Výhled na Großvenediger si můžete v každém případě vychutnat i bez dlouhých výstupů. Ze snadno dostupné chaty Johannishütte (2.121 m) se Vám naskytne jeden z nejkrásnějších pohledů na pátou největší horu Rakouska a její ledovcovou krajinu. Doba chůze: 2 hodiny z parkoviště Wiesenkreuz v údolí Dorfertal. Tento cíl je snadno dostupný i pro seniory a děti. A ti, kteří nemohou nebo nechtějí jít pěšky, mohou cestu k horské chatě Johannishütte překonat pomocí taxi.

Hostitelka Margit Unterwurzacher na této chatě, která patří k nejstarším ve Východních Alpách, nabízí mnoho regionálních specialit. Hovězí maso pochází z rodinné farmy v Prägratenu a na podzim se zde podávají speciality z jehněčího masa a zvěřiny. Mléčné výrobky dodávají regionální výrobci a chléb zde stále pečou svůj.

Pokud se změní počasí, můžete od kterékoli horské chaty sestoupit do údolí. Ze všech parkovišť v údolí jezdí k chatám shuttle.

7 etap jižní části hřebenovky Venediger-Höhenweg

Etapa 1

Parkoviště Ströden – horská chata Essener-Rostocker Hütte (2.208 m)

Kolem idylické salaše Stoan-Alm do závětří velkých ledovců. Horská chata se nachází na jedinečném místě!

Doba chůze: 2,5 hodiny

Alpenverein OEAV.CZ Venediger Höhenweg

Etapa 2

Neue Sajathütte (2.575 m) – Eisseehütte (2.521 m)

Přes vrchol Türmljoch (2.791 m) s kamennými věžičkami dolů k chatě Johannishütte, základnímu táboru mnoha horalů vydávajících se na vrchol Großvenediger.

Doba chůze: 3,5 hodiny

Alpenverein OEAV.CZ Venediger Höhenweg

Etapa 3

Johannishütte (2.121 m) – Neue Sajathütte (2.575 m)

Sajathütte je díky své architektuře známá také jako „zámek v horách“. Nachází se uprostřed nádherné horské scenérie. V současné době je přístupná po vedlejší cestě přes Tulpscharte.

Doba chůze: 3 až 4 hodiny

Alpenverein OEAV.CZ Venediger Höhenweg

Etapa 4

Neue Sajathütte (2.575 m) – Eisseehütte (2.521 m)

Rozkvetlá krajina kolem hřebenovky vede do klidného údolí Timmeltal. Vyplatí se zajít k jezeru Eissee!

Doba chůze: 2,5 hodiny

Alpenverein OEAV.CZ Venediger Höhenweg

Etapa 5

Eisseehütte (2 521 m) – Bonn-Matreier-Hütte (2 750 m)

Nenáročný úsek, který však v celé délce vede po skalnatých hřebenech!

Doba chůze: 3 hodiny

Alpenverein OEAV.CZ Venediger Höhenweg

Etapa 6

Bonn-Matreier-Hütte (2.750 m) – Badener Hütte (2.608 m)

Královská etapa překrásnou vysokohorskou krajinou. V půlkruhu obejdete vrchol Großvenediger.

Doba chůze: 4,5 hodiny

Etapa 7

Badener Hütte (2.608 m) – Alpengasthaus Venedigerhaus (1.689 m)

Přes vrchol Löbbentörl (2.770 m) s nádhernými výhledy na Großvenediger pokračujete malebnou ledovcovou stezkou Innergschlöss směrem do údolí.

Doba chůze: 3 hodiny

Alpenverein OEAV.CZ Venediger Höhenweg

Přenocujte na horské chatě

Nemusíte horu zdolat, abyste ji poznali. Großvenediger můžete v klidu obejít po hřebenovce a dostat se mu tak na dosah. Během odpočinku u jezera Eissee – zářivého tyrkysového klenotu mezi strmými skalními stěnami – si naplno užijete ticho. Vzduchem se nese jen pískání svišťů, zatímco si nohy smáčíte v osvěžující vodě. Postupně Vás zaplaví pocit naprosté pohody a Vy zapomenete na všechnu námahu celého dne. A pak už rovnou pokračujete za příštím odpočinkem – další horská chata je totiž nedaleko!

Horské chaty nabízí útulný nocleh v posteli nebo na matraci v hromadném pokoji. Těšit se můžete také na regionální pokrmy, jako jsou farmářské koblihy, slanina a ostružinové noky. Když počasí přeje, nechybí ani úchvatný západ a východ slunce.

Alpenverein OEAV.CZ Venediger Höhenweg

Co si sbalit

Spacák, obuv do chaty nebo outdoorové sandály, sportovní kalhoty, tričko, ponožky, malý ručník, kosmetická taška se zubním kartáčkem, pastou a malým mýdlem nebo sprchovým gelem, léky, čelovka nebo baterka, sáček na odpadky, špunty do uší pro hluboký spánek.

Alpenverein OEAV.CZ Venediger Höhenweg

Svět horských vrcholů a kamenných věžiček

Kouzlo vysokohorské turistiky spočívá v tom, že se během okamžiku ocitnete v úplně jiném světě. Přesně to Vás čeká také na druhé etapě hřebenovky Venediger-Höhenweg: Türmljoch je posetý spoustou malých kamenných věžiček. Každý z procházejících turistů položí na některou z nich kámen a přispěje tak svým dílem do této svérázné krajiny. Nejkrásnější pocit zažijete, když se zvedne mlha a otevře se Vám pohled na nedaleké ledovce. Großvenediger je jedním z těch, které zůstávají spíš v pozadí. Někdy je zahalen v mracích nebo se schovává za svým předvrcholem, jindy zase natahuje svůj „pršák“ k azurové obloze.

Alpenverein OEAV.CZ Venediger Höhenweg

Fakta a praktické informace

Dálkovou trasu Venediger Höhenweg lze projít ve 3 až 6 etapách. Jejich přesný itinerář může být individuální. Plán cesty si můžete přizpůsobit vaší kondici, počasí a dalším okolnostem. Podrobný rozpis etap včetně mapy najdete na webových stránkách trailu.

Web Venediger Höhenweg

Související článek
Cestování

Ty nejkrásnější rakouské hřebenovky

Den za dnem putovat od jedné horské chaty ke druhé a užívat si pocit svobody vysoko nad údolím –...

CESTOVNÍ KANCELÁŘ PRO CESTY DO RAKOUSKA
alpenverein kudrna
CK Kudrna
cestovka s duší

S Kudrnou si rakouských Alp užijí i ti nejvíce nároční, a to ze všech možných úhlů. Uspokojíme ty, kteří touží po jednodenních výletech i vícedenních trecích, pohodových cyklotrasách, i pekelných sjezdech – na kolech i na skialpech, či si vylézt ferraty s nádhernými výhledy.

Dovolená v Rakousku
alpenverein oeav.cz
Turistika a Alpy

Horské hřebeny, sytě zelené lesy a jezera s průzračně čistou vodou najdete v Rakousku blízko sebe, tak byste vše mohli projít pohodlně pěšky.

Staňte se členem
Alpenvereinu

Využívejte skvělé pojištění nejen do hor s řadou dalších výhod.

Z aktuálního dění

Také by vás mohlo zajímat