Alpenverein OEAV.CZ Švýcarsko

Zimní aktivity ve Švýcarsku

Kdybyste v Alpách hledali oblast, ze které je dostupné nejlepší lyžování po celý rok, pravděpodobně by vám vyšlo nějaké místo ve Švýcarsku – jsou tu totiž nejen vysoké hory s rozmanitými terény, ale hlavně dlouhá lyžařská sezóna a množství i jistota sněhu.

Alpenverein OEAV.CZ Švýcarsko

Sjezdovky

Švýcarsko je mekkou pro lyžaře. V Zermattu a Saas Fee můžete lyžovat celoročně, v říjnu se připojují střediska Engelberg a Diavolezza, v listopadu následuje Samnaun, Davos Klosters a Schilthorn. Sezóna je tu mimořádně dlouhá – vybraná střediska jsou v provozu až do konce dubna a skialpinisté si užívají ještě v květnu takže můžete vyrazit na kombinovanou dovolenou – kolo a lyže. Když se v horách ještě lyžuje, okolo jezer se už můžete prohánět na kole.

Alpenverein OEAV.CZ Švýcarsko

Běžky

Doslova zaslíbený je pro běžkaře Engadin, tedy údolí řeky Inn, které je z České republiky nejrychleji dostupné. Nekonečně dlouhé stopy vedou malebným údolím Engadinu od Sv. Mořice až po Scuol. Můžete se proběhnout po zamrzlých jezerech horního Engadinu a pokračovat třeba po stopách světoznámého Engadinského maratonu. Skvělé je i propojení sjezdování a běžkování. Přes den na sjezdovky, a když se vleky zastaví, stíháte ještě běžky. Běžkaři si užijí i v bočních údolích Davosu nebo ve walliském Gomsu.

Alpenverein OEAV.CZ Švýcarsko

Skialpinismus

Popularita skialpinismu v posledních letech strmě roste, Švýcarsko vás rozhodně nezklame ani v tomto směru. Najdete tu půldenní výlety pro začátečníky i několikadenní ikonické túry pro experty. Za všechny jmenujme Haute Route vedoucí od Mont Blancu přes Zermatt až do Saas Fee nebo cestu z Andermattu do Engelbergu. Tady už musíte být zkušenými skialpinisty nebo jít v doprovodu horského vůdce. Ve Švýcarsku dlouhodobě působí i Češi, nemusíte se tak obávat jazykové bariéry.

Alpenverein OEAV.CZ Švýcarsko

Sněžnice

Obliba sněžnic a vznik nových tras patří k trendům zimního turismu ve Švýcarsku. Lidé si chtějí přírodu užít v klidu a bez technické infrastruktury. K tomu jsou sněžnice ideální – jenom vy a hory okolo. Na sněžnice nepotřebujete zvláštní dovednosti ani dlouhý trénink. Ve Švýcarsku najdete i různé „sněžnicové“ speciality – na Rigi třeba kombinují sněžnice s meditací a jógou, ve Scuolu připravili vícedenní přechody na sněžnicích atd. Vyzkoušejte, stojí to za to!

Alpenverein OEAV.CZ Švýcarsko

Pěší výlety

I pro pěší turisty jsou nachystané zimní trasy. Mají vlastní barevné značení – fialovou a jsou denně upravované stejně jako sjezdovky. Ve sněhu je protažená stezka, sníh je zhutněn, a vy se tak ani neboříte. Zkrátka si při chůzi užíváte klid a okolní přírodu. Pěší trasy jsou součástí mapičky pro lyžaře, v níž jsou značeny trasy pro každého, od sjezdařů všech úrovní přes běžkaře až po pěší turisty.

Alpenverein OEAV.CZ Švýcarsko

Noc v iglú a další zážitky

Zimní pobyt je skvělé okořenit i nějakým jedinečným zážitkem. Noc v iglú k takovým určitě patří. Na některých místech si dokonce můžete, pod vedením instruktora, nejdříve vlastní iglú postavit. V Davosu a Engelbergu na vás čeká luxusní iglú už vybudované. K večeři sýrové fondue, a pak vířivka zakončená nocí v ledovém paláci. A kdo si netroufá strávit v iglú celou noc, může sem zajít alespoň na večeři – obří iglú najdete například na Engstligenalp nad Adelbodenem, ale i v Zermattu.

Objevujte Švýcarsko
Alpenverein OEAV.CZ Švýcarsko
Švýcarsko na jedno kliknutí

Bližší a aktuální turistické informace o Švýcarsku naleznete na webu MojeSvycarsko.com, kde si také můžete objednat tištěné mapy a brožury zdarma k zaslání poštou. Nezapomeňte sdílet vaše zážitky ze Švýcarska na Instagramu s hashtagem #MojeSvycarsko – ty nejzajímavější fotografie budou uveřejněny v nadcházejícím vydání tištěného magazínu SWISSmag. 

Cestovní kancelář pro cesty do Švýcarska
Alpenverein Kudrna
CK Kudrna
cestovka s duší

S Kudrnou si švýcarských Alp užijí i ti nejvíce nároční, a to ze všech možných úhlů. Uspokojíme ty, kteří touží po jednodenních výletech i vícedenních trecích, pohodových cyklotrasách, i pekelných sjezdech – na kolech i na skialpech, či si vylézt ferraty s nádhernými výhledy.

Staňte se členem
Alpenvereinu

Využívejte skvělé pojištění nejen do hor s řadou dalších výhod.

Z aktuálního dění

Také by vás mohlo zajímat