Sicher am Berg Laviny Alpenverein OEAV.CZ

Alpenverein připravil seriál videí na téma laviny

SicherAmBerg: Skitouring

Skialpinismus je stále populárnější, přesto i nadále zůstává rizikovým sportem – navzdory čím dál komplexnějším lavinovým předpovědím a kvalitnímu vybavení. Zde jsme shromáždili informace, se kterými stojí se seznámit.

Alpenverein OEAV.CZ Sicher am Berg Laviny Skitouren

Pravidelné procvičování a zdokonalování

Vedle teoretických znalostí je potřeba se naučit používat také vybavení pro záchranu z laviny: "Při lavinové nehodě je rozhodujících prvních 18 minut. Poté se šance na přežití zasypané oběti rapidně snižují. Proto by si lyžaři měli pravidelně procvičovat postup při hledání zasypaných – od vyhledávání podle signálu až po efektivní práci s lopatou. Brožura "Skitouren" vydaná rakouským Alpenvereinem nabízí začátečníkům i pokročilým skialpinistům ideální základ pro seznámení, opakování a upevnění znalostí," říká Gerhard Mössmer z Alpenvereinu.

Iniciativa za větší osobní odpovědnost na horách

"Jako největší alpský svaz v Rakousku a nejvýznamnější reprezentant zájmů chceme naučit skialpinisty dovednostem, které jim umožní provozovat jejich sport bezpečně a s radostí. Brožura Skitouren je součástí naší vzdělávací iniciativy SicherAmBerg, prostřednictvím které nabízíme jak kvalitní publikace, tak možnosti odborného vzdělávání v sekcích Alpenvereinu. Lidé by se měli naučit zvládat nebezpečí v horách na vlastní zodpovědnost a my tento úkol bereme velmi vážně," vysvětluje předseda Alpenvereinu Dr. Andreas Ermacora.

SicherAmBerg Booklet Skitouren

Risikomanagement Stop or Go© und Notfall Lawine
6., zcela přepracované vydání 2020
196 stran, barevný tisk
Vydal: Österreichischer Alpenverein, Olympiastr. 37, 6020 Innsbruck
Autoři: Gerhard Mössmer, Michael Larcher, Walter Würtl
Dostupné v e-shopu Alpenverein, cena € 17,90 (€ 15,90 pro členy OEAV) 

Objednat publikaci

Lavinová nehoda 2021/22

Nejhorší scénář lavinové nehody: Jak postupovat při hledání zasypaných obětí krok za krokem, jak zacházet s nouzovým vybavením (lavinový vyhledavač, lopata, sonda)? Jak rychle najít zasypané oběti v lavinovém poli, abyste ztratili minimum času?

"Musíme si uvědomit, že lavinová nehoda je vždy mimořádně stresová situace! Teprve až si osvojím určitou rutinu, jsem schopen na situaci adekvátně reagovat, správně improvizovat a zachraňovat životy. Čas je život," říká Michael Larcher, vedoucí oddělení horských sportů Alpenvereinu.

První pomoc v lavinovém poli

Při lavinové nehodě se počítá každá vteřina: Víte, co máte dělat? Konec hledání v laviništi je začátkem poskytování zdravotní první pomoci, a to je náročná práce. Pokud se přidá panika a nejistota, stává se tento úkol pro účastníky záchranných prací mimořádně náročný. Tento návod ukazuje, co je při poskytování první pomoci v lavinovém poli důležité a jakých chyb se za každou cenu vyvarovat.

Kontrola lavinového vyhledávače

Tato kontrola je důležitým a přitom velmi jednoduchým opatřením, které doporučujeme provést před začátkem každé zimní túry (lyžařské túry, túry na sněžnicích, freeridové túry, ...). A to hned, když vyrážíme do terénu od chaty nebo konečné lanovky. 

Při malé kontrole ověřujeme funkci vysílače, při velké kontrole ověřujeme také funkci hledání.

Jak správně pracovat se sondou

Čas je život! Při lavinové záchraně hraje rozhodující roli dohledání prostřednictvím lavinové sondy. Ta nám poskytne informace o poloze a přesné hloubce oběti. Současně vytvoří pupeční šňůru k zasypanému. Proto se sonda po nalezení zasypané vždy nechá zapíchnutá!

V tomto výukovém videu se dozvíte, jak sondovat a na co si dát pozor.

S lopatou efektivně

Nejdelší a nejnamáhavější částí záchrany z laviny je vyhrabání oběti. Můžete dohnat spoustu času, ale také ho můžete hodně ztratit. Čím více lopat, tím lépe! Ale jen pokud každý ví, co má dělat. Záleží na správné technice a správné strategii!

Související článek
Bezpečnost

Skitouring na sjezdovkách: Jak se vyhnout konfliktům

Boom sjezdovkových túr v současnosti vyvolává bouřlivé diskuse. Zatímco mnozí sportovci vítají...

Alpenverein OEAV.CZ
Outdoorová půjčovna Alpenverein OEAV.CZ
Outdoorová půjčovna
Na zimní túru s kvalitním vybavením

Vybavíme vás na sněžnice, na túru po ledovci anebo zapůjčíme lavinový set (vyhledávač + sonda + lopata).
Využijte výhodné víkendové sazby!

Staňte se členem
Alpenvereinu

Využívejte skvělé pojištění nejen do hor s řadou dalších výhod.

Z aktuálního dění

Také by vás mohlo zajímat