Alpenverein bezpečnosti na ledovcích

Alpenverein připravil seriál videí o bezpečnosti na ledovcových a vysokohorských túrách

SicherAmBerg Hochtouren

Trailer | Bezpečné vysokohorské túry

Vzhůru na ledovec!

Upoutávka na skialpinistická videa SicherAmBerg láká na osm zbrusu nových skialpinistických videí od Alpenvereinu a přibližuje strukturu celého filmového projektu. 

Crissi a Opa jsou dva hlavní protagonisté, kteří nás provázejí modelovým světem, zatímco Eva Schiderová (pedagogický tým ÖAV) vysvětluje alpinistický obsah. Videa věrně odrážejí metodiku rakouského Alpenvereinu, aniž by se vzdala humoru a působivých atmosférických záběrů.

Rizikové vysokohorské túry? | Bezpečné horské túry #01

S jakými objektivními riziky se setkáváme ve vysokých horách? Jaké jsou nejčastější příčiny nehod při vysokohorských túrách?

Úvodní video k tématu vysokohorských túr podrobně vysvětluje, na co si skutečně musíme dávat pozor. Představuje také tipy a způsoby chování jak se s jednotlivými nebezpečími vypořádat. 

Plánování a orientace na vysokohorských túrách | Bezpečné horské túry #02

Plánování má zásadní význam ještě předtím, než se do vysokých hor vůbec vydáte. V žádné jiné vysokohorské disciplíně nehrají podmínky tak rozhodující roli jako v horolezectví. V tomto videu je popsáno pět nejdůležitějších témat při plánování túr.

Vybavení a materiál | Bezpečné horské túry #03

Jaké mačky, cepín a šrouby do ledu si opravdu potřebuji vzít na vysokohorskou túru? Ve videu o vybavení vám poskytneme přehled současného vybavení pro vysokohorskou turistiku a toho, co je třeba případně zvážit. Video vysvětluje nejdůležitější výstroj, kterou si bereme s sebou na túru nebo kterou máme u sebe.

Technika pohybu ve firnu a ledu | Bezpečné horské túry #04

O umění chůze s mačkami. V zaledněných velehorách musíte techniku pohybu neustále přizpůsobovat terénu. Jen ten, kdo se dokáže rychle přizpůsobit novým situacím, se může pohybovat rychle a efektivně. Toto video vysvětluje nejdůležitější způsoby pohybu s mačkami, cepíny nebo holemi a bez nich.

 

Lanové družstvo | Bezpečné horské túry #05

V lanovém družstvu je chůze po sněhem pokrytých ledovcích možná s přijatelným rizikem. Vždy ale existuje nebezpečí, že při pádu partnera budete strženi s ním. Vzdálenost mezi členy lanového družstva, použití brzdících uzlů a dodržování disciplíny na laně nakonec určují skutečné riziko.

Záchranné techniky při pádu do trhliny | Bezpečné horské túry #06

Pád do ledovcové trhliny nemusí nutně znamenat nouzovou situaci. Zejména pokud jste přivázáni na laně a v případě nouze umíte použít správnou záchrannou techniku. V tomto videu jsme shromáždili všechny techniky týkající se záchrany z trhlin a názorně je zpracovali.

Techniky jištění ve firnu a ledu | Bezpečné horské túry #07

Rychlé budování standů a postupového jištění ve firnu a ledu je obsahem tohoto videa. Ukážeme a vysvětlíme také rychlý přechod ledových svahů.

Techniky jištění ve skále | Bezpečné horské túry #08

Často tvoří skalní hřeben nebo výstup na vrchol závěr vysokohorské túry. Požadavky na jištění ve skále jsou samozřejmě zcela odlišné než v ledu a firnu. Jak správně zvládnout skalní hřebeny a technické lezení na vysokohorských túrách se dozvíte v tomto videu!

Staňte se členem
Alpenvereinu

Využívejte skvělé pojištění nejen do hor s řadou dalších výhod.

Z aktuálního dění

Také by vás mohlo zajímat