Alpenverein edelweiss OEAV.CZ bernina express

Bernina Express – Od ledovců k palmám

Vzhůru k třpytivým ledovcům a zase zpět dolů k palmám – cesta Bernina Expressem je jedinečným zážitkem. Luxusní soupravy Rhétské dráhy spojují jih se severem, trať se jako červená nit proplétá třemi jazykovými oblastmi švýcarského Graubündenu a svým pasažérům nabízí bezprostřední setkání přírody a kultury v krajině Albula/Bernina zapsané na seznamu UNESCO. 55 tunelů, 196 mostů a stoupání až 70 promile zvládne panoramatický vlak s lehkostí a bez pomocí ozubení (!): divoká romantická údolí, fascinující ledovce, a nakonec nádech italského La dolce vitta – to vše zahrnuje tato rozmanitá cesta extratřídou.

Vlak svou jízdu zahajuje ve stanici Chur a míří přes Svatý Mořic do italského Tirana. Od zahájení provozu Bernina Expressu v roce 1973 se tato nejvýše položená železniční trať v Alpách těší stále větší oblibě. Ročně si fascinující stoupání a klesání napříč úžasnou alpskou krajinou dopřeje 250 000 cestujících.

Alpenverein edelweiss OEAV.CZ bernina express

Ohňostroj zážitků: Z ledovcového světa na severu...

Posaďte se a cesta Alpami může začít. Jakmile se vlak rozjede, malebné domky a uličky Churu, nejstaršího města Švýcarska, brzy vystřídá zelená kopcovitá krajina a hrady v údolí. Souprava zanedlouho projíždí hluboko zaříznutou soutěsku Schin a po 85 metrů vysokém viaduktu Solis se dostává mezi drsné skály a divoké horské potoky v údolí Albula. Následuje velkolepá dominanta, světoznámý Landwasserský viadukt, na jehož konci celou soupravu i s pasažéry pohltí tunel, za nímž vlak vjede do stanice Filisur. Impozantní inženýrské stavby a šroubovité tunely budete obdivovat až do Predy. Jakmile souprava projede tunel Albula ve výšce 1 800 metrů nad mořem, rozvine se v celé své kráse krajina Horního Engadinu. Za mondénním Svatým Mořicem vlak stoupá řadou oblouků vzhůru, až se v křišťálově čistém vzduchu zdají bělostně zářící ledovce Berniny doslova na dosah ruky.

Alpenverein edelweiss OEAV.CZ bernina express

... za sladkou lehkostí bytí na středomořský jih

Když vlak zastaví v Ospizio Bernina, ocitnete se na střeše Rhétské dráhy v nadmořské výšce 2 253 metrů. Bezbřehá volnost velehor se zde stává skutečně hmatatelnou. Daleko od ruchu města si z vlaku užíváte výhled na tyrkysové jezero Lago Bianco a třpytivě temnou hladinu Lej Nair a nebýt stejně tak lákajícího jihu byste tu nejradši zůstali navždy. Cesta tedy pokračuje k panoramatickému hotelu Alp Grüm, jediné švýcarské restaurace a hotelu, které jsou přístupné pouze po železnici. Při pohledu na mohutný ledovec Palü jako by se svět zastavil – a stejně tak i vlak, který zde svým pasažérům skutečně dopřeje žádanou fotografickou zastávku. V novém instakoutku si můžete ledovec Palü působivě naaranžovat. 

Alpenverein edelweiss OEAV.CZ bernina express

Dál se Bernina Express snáší širokými zatáčkami dolů do bylinkového ráje Poschiavo. Obkrouží 360° po slavném kruhovém viaduktu u Bursia a nakonec svou jízdu z hor zakončí doslova v uličkách Tirana lemovaných palmami. Cestující, kteří se chtějí nadýchat ještě jižnějšího vzduchu, pokračují ve své objevitelské cestě červeným autobusem Bernina Express. Cesta vede mezi rozsáhlými vinicemi v údolí Valtellina, malebnými vesničkami a po březích jezera Como do Lugana. Velkým železničním finále je rychlá cesta Gotthardským tunelem zpět do německy mluvícího Švýcarska. Pohodlnější už to být nemůže.

Související článek
Cestování

Trvale udržitelné cestovatelské zážitky s Rhétskou dráhou

Vyjeďte za jedinečnými scenériemi po tratích Albula a Bernina světoznámým Bernina Expressem. Užijte...

Alpenverein edelweiss OEAV.CZ bernina express

Železniční zážitek pro všechny smysly

Na palubě Bernina Expressu si mohou cestující vychutnat i graubündenské kulinářské lahůdky z nabídky minibaru: takový ořechový koláč z Churu Nusstörtli nebo aromatický bylinkový čaj Puschlaver Kräutertee jsou kulinářskou korunou této panoramatické cesty. Kromě bezplatného wi-fi připojení přispívá k zážitku také bezplatný moderní informační Info(T)rainment. Vícejazyčný digitální průvodce s audioprůvodcem přehrává zajímavosti o Bernina Expressu a Rhétské dráze přímo na vašem chytrém telefonu nebo tabletu.
 

Alpenverein edelweiss OEAV.CZ bernina express

Světové dědictví UNESCO 

Od července 2008 je železniční trať mezi městy Thusis a Tirano v krajině Albula/Bernina zapsána na seznam světového dědictví UNESCO jako jedno ze tří železničních mistrovských děl na světě. Není divu, více než 100 let staré tratě s velkolepými technickými stavbami, viadukty, galeriemi a šroubovitými tunely, jsou opravdu pozoruhodným dílem. Spojení přírody a techniky je ukázkovým příkladem odvážného rozvoje vysokohorské krajiny. Výlet Bernina Expressem je proto nutností pro všechny milovníky železnice, přírody i kultury. 

Alpenverein edelweiss OEAV.CZ bernina express mapa

Související článek

Rhétská dráha v zimě

Švýcarsko přišlo s mnoha světovými trendy. Ať už jde o prvotřídní čokoládu, hodinky nebo vyhlášené...

OBJEVUJTE KRAJINY ALBULA A BERNINA
Alpenverein edelweiss OEAV.CZ bernina express logo
Bernina Express

Jízdu vlakem Bernina Express si můžete zarezervovat na: www.berninaexpress.ch 
nebo u „Railservice“ Rhétské dráhy: railservice@rhb.ch 

Staňte se členem
Alpenvereinu

Využívejte skvělé pojištění nejen do hor s řadou dalších výhod.

Z aktuálního dění

Také by vás mohlo zajímat