Alpenverein OEAV.CZ Bezpečná horská turistika

Bezpečná horská turistika

Jednoduchá pravidla bezpečné horské turistiky v novém videoseriálu.

Abyste se v horách chovali co nejbezpečněji a měli základní přehled o možných rizicích, doporučujeme zhlédnout nový videoseriál "Bezpečná horská turistika" připravený rakouským Alpenvereinem. Dozvíte se, jak se na túru připravit, co dělat když narazíte na sněhové pole i jak se v horách orientovat.

Pozn.: Nerozumíte-li německy, zapněte si na youtube české titulky.

Na úvod

Berti a Gerti chystají na letošní léto něco výjimečného: Chtějí chodit po horách. Na programu mají velkolepé scenérie, osamělé ticho a úchvatné cesty. Nemotorný Smrťák je pronásleduje, kamkoli se hnou, ale Berti a Gerti si vědí rady! Podívejte se na úvodní video celého seriálu.

#1 Příprava

Spousta lidí si myslí, že právě turistika je hodí do formy. Je však dobré vzít na vědomí, že spojení vysoké tělesné zátěže a špatné kondice může být smrtelná kombinace. Riziko kardiovaskulárního selhání je zvýšené zejména u mužů starších 40 let. Proto je důležité získat fyzičku už před zahájením výšlapu. V tomto návodu se dozvíte, jak se správně připravit na turistickou sezónu.

#2 Plánování túry

Při plánování túry nezapomeňte na pět zásadních bodů. Na prvním místě svědomitě naplánujte trasu, ale také nezapomeňte vzít ohled na účastníky, vybavení i další podmínky. Ve skupině může důkladné plánování akce předejít obavám a pochybnostem a stává se tak součástí celkového zážitku.

  1. Naplánujte takovou trasu, kterou jste schopni zvládnout v rámci našich fyzických schopností. Zhodnoťte nejen délku, ale hlavně schůdnost terénu a převýšení trasy.
  2. Uvědomte si, s kým na túru jdete. Jsou všichni schopni cestu ujít? Jaké mají dovednosti (např. zdravotník)?
  3. Zhodnoťte podmínky pro cestování (finanční náklady, dostupnost terénu pro vozidla, potřeba jištění, obsazenost chat...)
  4. Prostudujte si předpověď počasí, zejména jaké teploty vás čekají, zda bude pršet či sněžit.
  5. Nezapomeňte prověřit stav vašeho vybavení. Od ponožek po samotný batoh.

#3 Pozor, sněhové pole!

Pole starého zledovatělého sněhu je často podceňovaným rizikem pádu. Zejména na začátku léta, kdy právě začíná turistická sezóna. Se správnou lezeckou technikou a především se správným vybavením jste schopni i tyto úseky bezpečně zdolat. A pokud se na to necítíte, je vhodné se otočit a v túře nepokračovat.

#4 Značení tras

Modrá, červená, černá - vyznáte se v tom? Pro turistické a vysokohorské stezky neexistuje mezinárodní klasifikace obtížnosti. Dokonce i v Rakousku najdete trasy, které se skládají z úseků s rozdílnou obtížností a různým značením. V tomto videu se naučíte různá orientační značení rozeznávat.
 

#5 Orientace v horách

Orientace na horách je vždy velkou výzvou. Tma, mlha nebo špatné značení cest může způsobit nečekané komplikace, při kterých jsme nuceni zapojit orientační smysl. V tomto kurzu se dozvíte, jak se vyznat v topografické mapě i jakou elektroniku si vzít s sebou.

#6 Rovnováha

Rovnováha a jistota při chůzi patří k nejdůležitějším schopnostem pro bezpečnou horskou turistiku. Protože se v běžném každodenním životě pohybujeme většinou po rovném zpevněném povrchu, není už samozřejmé, že si tuto dovednost bereme s sebou do hor. V tomto videu se dozvíte, jak se správně pohybovat a jakých chyb se vyvarovat.

#7 Pěší turistika s dětmi

Nezapomínejte, že dokud není spokojené dítě, nebude spokojený nikdo! Jednotvárné výlety jsou pro děti nezajímavé a proto je důležité zařadit do programu spoustu přestávek a hravých momentů. V tomto videu se dozvíte, co je třeba zohlednit při pěší turistice s dětmi, aby výlet bavil každého.

Související článek
Bezpečnost

Prevence úrazu po zásahu bleskem

Každoročně je na celém světě asi 1000 osob zasaženo bleskem, přičemž 70 % zásah bleskem přežije. Případná úmrtí jsou obvykle způsobená okamžitou zástavou srdce nebo dechu.

Staňte se členem
Alpenvereinu

Využívejte skvělé pojištění nejen do hor s řadou dalších výhod.

Z aktuálního dění

Také by vás mohlo zajímat