Alpenverein OEAV.CZ Bezpečná horská turistika

Taktická alpská medicína

Jak poskytnout v horách první pomoc jednoduše a rychle

Alpenverein připravil moderní výukový program, který vás pomocí úsměvných ale důležitých videí seznámí s problémy, které při horské turistice mohou nastat, a ukáže, jak takové situace co nejlépe řešit. 

Zástava srdce? Pád ze strmého terénu? Krvácející zranění? Pojďme se podívat, jak při těchto nehodách postupovat. 

Pozn.: Nerozumíte-li německy, zapněte si na Youtube české nebo anglické titulky.

Víte, co dělat v případě nouze?

V horách se kdykoliv může stát něco nečekaného. Je potřeba být připraven na každou situaci. Tento videoseriál vás naučí, jak správně diagnostikovat zranění, jak používat termofolii, jak v horách úspěšně zavolat o pomoc, jak zastavit těžké krvácení či jak dostat člověka z nebezpečné oblasti.  

1# Nebezpečná oblast

Jste-li svědkem nehody a chystáte se zraněnému poskytnout první pomoc, vždy jako první zvažte, na jakém místě se nacházíte. Existují tři typy terénů na základě jejich rizikovosti. Červená zóna je nejrizikovější, hrozí v ní pád kamenů nebo v zimě pád laviny. Pokud je to možné, první pomoc v této zóně neposkytujte, snažte se sebe i zraněného co nejdříve dostat na bezpečnější místo. Totéž platí pro žlutou zónu, která obvykle představuje strmý svah a/nebo exponovaný terén. První pomoc zde poskytujte jen v těch nejkritičtějších případech. Vždy je nejlepší zraněného dopravit do zelené zóny, kde už se bez obav můžeme pustit do poskytnutí pomoci.

#2 Zkontrolujte tělo 

Jste u zraněného, ale co teď? Použijte mezinárodně uznávanou metodu cABCDE! Ta vás metodicky navede, jak krok po kroku zkontrolovat stav pacienta. 

  • c (critical bleeding) = zkontrolujte, zda člověk kriticky nekrvácí
  • A (airway) = má člověk přísun vzduchu? Nemá zablokované dýchací cesty? Pro jistotu mu mírně zakloňte hlavu dozadu.
  • B (breathing) = zkontrolujte dech zraněného, zdali není nutné provést umělé dýchání 
  • C (circulation) = potřebujeme ověřit cirkulaci krve v těle. Prohmatejte pacientovi břicho, pánev a stehna. Ztuhlá nebo bolavá místa mohou indikovat vnitřní krvácení. Řiďte se i barvou obličeje. 
  • D (disability) = zajímá nás, jestli nedošlo k neurologickému poškození. Krev z nosu, ucha nebo podlitina u oka mohou indikovat zranění lebky. Zeptejte se pacienta, jak se cítí. Nevolnost, závrať, zvracení či zamlžené vidění odkazují k lebečnímu krvácení. V dalším kroku zkontrolujte páteř. Jsou končetiny pohyblivé? Zdají se záda v pořádku? , Pokud spatříte zraněniny v oblasti zad, pacienta raději neotáčejte. Jeho hlava, krk a záda musí zůstat v jedné rovině. 
  • E (exposure) = zhodnoťte celkový stav zraněného. Nepřehlédli jste něco? Pokud ne, udržujte pacienta v teple a čekejte na příjezd záchranky. 

3# Jak na silné krvácení 

Krvácení lze zastavit mnoha způsoby. Izraelská bandáž je velmi dobrý způsob, jak rychle a účinně zastavit krvácení. Dvojité vakuované obinadlo vydrží 10 let a nemělo by chybět v žádném horském, lyžařském nebo horolezeckém batohu. Ve video tutoriálu se dozvíte, jak bandáž aplikovat.

4# Udržte zraněného v teple 

V horách jsme neustále vystaveni vlivům prostředí. Na rozdíl od nehod ve městech je ztráta tepla pro zraněného v horách vždy problémem – v létě i v zimě. Hliníková záchranná přikrývka je ideálním nástrojem pro co nejdelší izolaci tělesného tepla do příjezdu horského záchranného týmu. Jak uvidíte ve videu, termofóile toho ale umí mnohem víc!

5# Srdeční selhání 

Kardiovaskulární problémy jsou nesporně nejčastější příčinou nouzových situací v horách. Příčinou kardiovaskulárních problémů bývá často přecenění svých sil, nedostatek tekutin, nedostatečná kondice nebo přehřátí. Ve videu se dozvíte, jak v takových případech reagovat.

6# Nouzová evakuace 

Kdy je třeba zavolat na tísňovou linku? Jaké je správné číslo a co mám dělat, když se blíží vrtulník? Těmito a dalšími otázkami se zabývá poslední video tohoto seriálu. 

Staňte se členem
Alpenvereinu

Využívejte skvělé pojištění nejen do hor s řadou dalších výhod.

Z aktuálního dění

Také by vás mohlo zajímat