Alpenverein OEAV.CZ Lyžařské túry v souladu s přírodou

Lyžařské túry v souladu s přírodou

Pravidla pro bezpečný pohyb v zimních horách

Co je potřeba pro to, aby byly skialpové túry bezpečné pro turisty a ohleduplné k přírodě? Rakouský Alpenverein, Rakouské spolkové lesy a Rakouská národní turistická centrála připomínají pravidla fair play při pohybu v zimních horách.

Skialpinismus: Poznávání přírody vyžaduje zodpovědnost

Skialpinismus se stal oblíbeným zimním sportem nejen mezi Rakušany, ale těší se trvale vysoké oblibě také mezi zahraničními hosty, potvrzuje Astrid Steharnig-Staudinger, generální ředitelka Rakouské národní turistické centrály: "Minulou zimu se šest procent všech našich zimních návštěvníků vydalo na skialpové túry. Důvody jsou zřejmé: lyžařská výprava umožňuje ponořit se do naší nádherné přírody a vychutnat si krásy rakouských hor. Pro zachování tohoto pokladu je důležité být při pobytu v přírodě ohleduplný a dodržovat několik pravidel."

Alpenverein OEAV.CZ Lyžařské túry v souladu s přírodou
Skiaplinisté v pohoří Dienten, Salcbursko (Foto: ÖBf-Archiv/Uwe Grinzinger)

Užívejte si opatrně a bezpečně – v zájmu přírody a lidí

Nedotčená příroda a zdravé lesy jsou nenahraditelným prostředím a rekreační oblastí pro lidi, zvířata a rostliny. Tyto citlivé ekosystémy potřebují ochranu zejména v zimě. Naše lesy například slouží jako důležité útočiště pro volně žijící zvířata. Jsou dobře přizpůsobeny sněhu a chladu a dobře se vyrovnávají i s krutými zimami. Ovšem pouze v případě, že nejsou rušena ve svých klidových zónách. "Stále více milovníků přírody a zimních sportů tráví svůj volný čas v našich místních lesích. Dodržování určitých pravidel slouží k ochraně přírody a zvířat, která v nich žijí, i k jejich vlastní bezpečnosti," říká Andreas Gruber, generální ředitel rakouských spolkových lesů (ÖBf), které se starají o každý desátý metr čtvereční přírody v Rakousku.

Alpenverein OEAV.CZ Lyžařské túry v souladu s přírodou
Foto: Alpenverein/Simon Schöpf

Společná pravidla fair play pro správné chování ve volném čase v zimě

Všichni, kdo vyhledávají rekreaci, a zejména turisté na lyžích, mohou přispět k ohleduplnému prožití zimy v souladu s přírodou. Proto Rakouská národní turistická centrála, Rakouské spolkové lesy (ÖBf) a Alpenverein apelují na všechny, aby dodržovali společná pravidla fair play:

  • Držte se na vyznačených stezkách a trasách a nedělejte hluk, abyste zbytečně neplašili divoká zvířata. Jsou totiž mistry v šetření energií: Snižují tepovou frekvenci, zpomalují krevní oběh, přepínají se takříkajíc do "úsporného režimu", čerpají tukové zásoby a potřebují odpočívadla, kam se mohou uchýlit.
  • Vyhněte se cestování v otevřeném terénu za soumraku a v noci. V této době se mnoho zvířat krmí.
  • Okraj lesa by se měl překračovat pouze v přímé linii a je třeba se vyhýbat místům bez sněhu: Jsou to oblíbená místa divoké zvěře.
  • Respektujte odpočívadla pro volně žijící zvířata a držte se dál od míst, kde se krmí. Tato místa pomáhají v zimě nasměrovat divokou zvěř do určitých oblastí. To pomáhá minimalizovat škody způsobené okusem a loupáním v lese.
  • Ochranné lesy, které chrání před lavinami, sněhovými masami, bahenními proudy a dalšími přírodními riziky, by měly být chráněny a nemělo by se v nich jezdit.
  • Plochy pro obnovu lesa a mladé porosty mohou být také snadno přehlédnuty a poškozeny. Vstup a lyžování v mladých lesích do výšky tří metrů je podle rakouského lesního zákona zakázáno. Při sjezdu na lyžích mohou ostré hrany lyží způsobit velké škody na mladých stromcích pod sněhem.
Alpenverein OEAV.CZ Lyžařské túry v souladu s přírodou
Vedení lyžařských túr (Foto: Alpenverein/Benjamin Stern)

#waldfairliebt – Kampaň Spolkových lesů za ohleduplné chování v lese

Aby si návštěvníci lesů ještě více uvědomili, že je třeba se k přírodě chovat ohleduplně po celý rok, spustily Rakouské spolkové lesy (ÖBf) na začátku roku 2023 kampaň #waldfairliebt: vyzývá lidi, aby se interaktivně a s humorem dozvěděli o odpovědném chování v přírodě a podívali se blíže na svůj vlastní vztah k lesu. Na stránkách www.waldfairliebt.at a na sociálních sítích ÖBf lze například najít vtipný "vztahový kvíz". "V lese jsme v přírodě hosty a podle toho bychom se měli chovat. Naší kampaní chceme přispět k tomu, aby zážitek z lesa byl pro všechny strany co nejpozitivnější," vysvětluje generální ředitel ÖBf Gruber.

Bezpečnost na horách: Alpenverein doporučuje školení

Pro bezpečný začátek nové skialpinistické sezóny je naprostou nezbytností důkladná kontrola vybavení a nácvik používání nouzového vybavení, stejně jako realistické sebehodnocení a předchozí informace o trase, povětrnostních podmínkách a aktuální lavinové zprávě. Aby byla skialpinistická sezóna bez nehod, doporučuje alpský svaz, aby milovníci zimních sportů absolvovali důkladné školení. 

"Naše iniciativa 'SicherAmBerg' a možnosti odborného školení v sekcích Alpenvereinu mají za cíl podpořit skialpinisty v bezpečném provozování jejich sportu," říká předseda Alpenvereinu Ermacora. Na adrese www.alpenverein.at/sicheramberg najdou sportovci četné návody, videa a užitečné rady pro bezpečný skialpinismus.

Související článek
Bezpečnost

Alpenverein připravil seriál videí na téma laviny

Skialpinismus je stále populárnější, přesto i nadále zůstává rizikovým sportem – navzdory čím dál...

Staňte se členem
Alpenvereinu

Využívejte skvělé pojištění nejen do hor s řadou dalších výhod.

Z aktuálního dění

Také by vás mohlo zajímat