alpenverein oeav podzim na horách

Podzimní výšlapy: pozor na kluzký povrch

Podzim mění podmínky pro túry, Alpenverein radí, na co si dát pozor

Mnoho lidí podzimní turistiku miluje. A není divu, při nižších teplotách se člověk mnohem méně zpotí. Pár stupňů méně však s sebou nese nová nebezpečí. Déšť a dokonce i sníh mohou proměnit svah hory v klouzačku.

článek přeložen z webu kurier.at 

alpenverein oeav podzim na horách

Kombinaci horské túry s nepříznivým počasím zažila na vlastní kůži před nedávnem 63letá žena z rakouského okresu Vöcklabruck. Kolem půl osmé večer šla po turistické stezce na Busslalm v Timelkamu (Horní Rakousko). Uklouzla a spadla asi čtyři metry ze svahu do nepřístupného trnitého křoví. Pomoc si mohla přivolat mobilním telefonem. Nakonec ji záchranáři našli a se zraněními převezli do nemocnice.

Snadné se stává obtížným 

„Sníh a nízké teploty toho na horách hodně změní,“ říká Gerhard Mössmer, odborník na horské sporty z Alpenvereinu. Ve východních Alpách napadlo ve vyšších polohách značné množství nového sněhu. „Na jižní straně sníh pravděpodobně opět roztaje, protože půda je ještě teplá,“ řekl Mössmer. „Na severní straně od výšky 2500 metrů však sníh může zůstat až do zimy.“

Nezáleží však na tom, zda chcete jít tak vysoko, nebo se vydat na túru v nižším terénu: Změna teploty může z vlastně snadného terénu pro chůzi rychle udělat technicky obtížnou pasáž. Proto je kromě pevné obuvi, rukavic a vhodného oblečení důležité si dobře naplánovat túru.

Související článek
Bezpečnost

Bezpečná horská turistika

Jednoduchá pravidla bezpečné horské turistiky v novém videoseriálu Alpenvereinu.

alpenverein oeav podzim na horách

Kratší dny

Přípravy by měly začít už doma.Udělejte si předem představu o trase a převládajících podmínkách prostřednictvím webových kamer a podobně. Můžete se tak vyhnout nebezpečným místům. Pokud plánujete pobyt v chatě, měli byste se zeptat, zda a kdy je otevřená. Nechcete přece skončit před zavřenými dveřmi a vyčerpat zásoby jídla i vaší energie.

Jakmile se vydáte na stezku, plně se soustřeďte na cestu. Vlhko a zima mohou způsobit, že některé cesty jsou zledovatělé. Neměli bychom také zapomínat, že dny se rychle krátí. Délku túry je třeba přiměřeně upravit, abyste nechodili za tmy. Pokud cestujete s dětmi, měli byste počítat s dodatečnou rezervou.

Nikdy není na škodu mít v batohu čelovku pro případ nouze, stejně jako záchrannou deku, nabitý mobilní telefon, lékárničku a teplé náhradní oblečení.

Staňte se členem
Alpenvereinu

Využívejte skvělé pojištění nejen do hor s řadou dalších výhod.

Z aktuálního dění

Také by vás mohlo zajímat