Alpenverein OEAV.CZ jarní lavinová situace

Skitouring v jarních podmínkách – typické lavinové nebezpečí

Drsný, firnový a mokrý sníh

Sen každého skialpinisty: když na jaře první sluneční paprsky ohřejí zmrzlý povrch, vrchní vrstva sněhu změkne. Po rychlém výstupu na zledovatělém povrchu vás čeká příjemný sjezd po firnu.

Stabilní, nosná vrchní vrstva rozbředlého sněhu je obvykle známkou bezpečnosti a zárukou nízkého lavinového nebezpečí. Tyto podmínky se vyskytují zejména na jaře po chladných a jasných nocích, během nichž sněhová pokrývka promrzne vyzařováním tepla.

ALE: Stabilní tající tvrdá pokrývka je však silná jen několik centimetrů a v průběhu dne vlivem oteplení opět změkne, takže nakonec se sněhovou pokrývkou propadnete!

Zdroj: alpenverein.at

Ranní ptáče si užije skvělý firn

Včasný start, a především včasný sestup jsou proto při jarních túrách zásadními bezpečnostními faktory. Nehledě na to, že lyžování v "bažině" není žádná zábava, a navíc se zvyšuje riziko zranění.
Mimochodem: pro výstup nezapomeňte haršajzny. V ranních hodinách je sníh tvrdý a zledovatělý! 

více k tématu haršajzny
 

Alpenverein OEAV.CZ jarní lavinová situace
Hier hat Regen die Schneedecke durchfeuchtet (Foto: ÖAV/Gerhard Mössmer)

Silné provlhnutí sněhové pokrývky jako znamení nebezpečí

Déšť, intenzivní sluneční záření nebo oteplení během dne vedou k promočení celé sněhové pokrývky. S tím spojený úbytek pevnosti výrazně zvyšuje lavinové nebezpečí typické právě pro jarní situaci.
Obecně však lze silné pronikání vlhkosti snadno rozpoznat. Pokud nosná sněhová pokrývka ztratila vlivem slunečního záření nebo tepla svou pevnost, ve stopě nebo i při sjezdu na lyžích se rychle propadnete po kolena do "bažiny".

Upozornění: V případě silného pronikání vlhkosti není charakteristika "frekventovaný svah" ukazatelem bezpečnosti nebo "go-faktoru"! Viz karta ke stažení níže

 

Dokumenty ke stažení

Dobré načasování je klíčové!

Míra provlhnutí závisí na nadmořské výšce a expozici. Zejména na jaře mohou být strmé východní, jihovýchodní a jižní svahy zasaženy silným promočením během necelé hodiny a rychle ztratit veškerou stabilitu. V průběhu dne tedy oteplení výrazně zvyšuje lavinové nebezpečí.

V praxi to znamená, že je obzvláště důležité správné načasování: strmé svahy s úhlem > 30° a trasy lavin z mokrého sněhu je třeba sjíždět dříve, než sněhová pokrývka ztratí svou nosnost.

Lavinová výstražná služba Tyrolsko k modelu nebezpečí "jarní situace":

"Jaro představuje zvláštní výzvu pro milovníky zimních sportů, ale také pro lavinové předpovědi a členy lavinové komise. Málokdy jsou "bezpečné" a "nebezpečné" situace tak blízko u sebe a málokdy je rozsah stupňů nebezpečí vydaných během jediného dne tak široký.

Na jedné straně je lavinové nebezpečí sotva kdy lépe odhadnutelné než při stabilních firnových podmínkách, ale na druhé straně málokdy jsou během zimy zaznamenány tak velké pády lavin jako v kritických jarních situacích. Kromě struktury sněhové pokrývky hraje rozhodující roli někdy složitá souhra teploty vzduchu, vlhkosti, radiace a větru.

Situace se vždy stává opravdu kritickou, když panuje vysoká teplota vzduchu, je intenzivní sluneční záření, případně je bezvětří a velmi vlhký vzduch při zatažené obloze. Sněhová pokrývka pak provlhá obzvláště rychle. Lavinové nebezpečí dramaticky roste.

Naopak po jasné a chladné noci lze očekávat bezpečné podmínky alespoň během ranních hodin. To souvisí s tím, že když je vzduch suchý, sníh na povrchu sublimuje (= přímý přechod na vodní páru), a tím se sněhová pokrývka ochlazuje. Vítr je v tomto případě příznivý faktor, protože zvyšuje sublimační ochlazování, a tím zabraňuje příliš rychlému měknutí povrchu sněhu.

Pro milovníky zimních sportů je tedy časová disciplína a flexibilita při plánování túr žádanější než kdykoli jindy."

Laviny z mokrého sněhu

Tento typ laviny může vzniknout jako lavina z mokrého sněhu nebo jako lavina z mokrého sypkého sněhu. Zejména na jaře, po dešti nebo oteplení během dne dochází často k samovolným pádům lavin.
Hlavním spouštěčem lavin z mokrého sněhu je voda ve sněhové pokrývce, která výrazně oslabuje vazby na hranicích vrstev. Nebezpečí lavin z mokrého sněhu spočívá v jejich velkém škodlivém potenciálu: na jaře jsou silnice opakovaně zasaženy lavinami z mokrého sněhu.

Klouzavé sněhové laviny

Vznikají, když se celá sněhová pokrývka sesune po strmém, hladkém, většinou travnatém povrchu.
Na rozdíl od lavin ze sněhových desek nejsou klouzavé sněhové laviny způsobeny porušením slabé vrstvy, ale markantní ztrátou tření na hladkém povrchu.

Alpenverein OEAV.CZ Sicher am Berg Skitouren

Iniciativa za větší osobní odpovědnost na horách

"Jako největší alpský svaz v Rakousku a nejvýznamnější reprezentant zájmů chceme naučit skialpinisty dovednostem, které jim umožní provozovat jejich sport bezpečně a s radostí. Brožura Skitouren je součástí naší vzdělávací iniciativy SicherAmBerg, prostřednictvím které nabízíme jak kvalitní publikace, tak možnosti odborného vzdělávání v sekcích Alpenvereinu. Lidé by se měli naučit zvládat nebezpečí v horách na vlastní zodpovědnost a my tento úkol bereme velmi vážně," vysvětluje předseda Alpenvereinu Dr. Andreas Ermacora.

SicherAmBerg Booklet Skitouren

Risikomanagement Stop or Go© und Notfall Lawine
6., zcela přepracované vydání 2020
196 stran, barevný tisk
Vydal: Österreichischer Alpenverein, Olympiastr. 37, 6020 Innsbruck
Autoři: Gerhard Mössmer, Michael Larcher, Walter Würtl
Dostupné v e-shopu Alpenverein, cena € 17,90 (€ 15,90 pro členy OEAV) 

Objednat publikaci

Související článek
Bezpečnost

Alpenverein připravil seriál videí na téma laviny

Skialpinismus je stále populárnější, přesto i nadále zůstává rizikovým sportem – navzdory čím dál...

Staňte se členem
Alpenvereinu

Využívejte skvělé pojištění nejen do hor s řadou dalších výhod.

Z aktuálního dění

Také by vás mohlo zajímat